X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Feb 23, 2013 - Bucatareala    No Comments

2 feluri de mancare dintr-un pui de tara

By Mihai Gheorghe

Îți prezint două preparate (retete) “ca la mama acasă”, făcute din produse aproape în totalitate din gospodărie de la țară. Puiul crescut de mic cu boabe de grâu, porumb și iarbă, fără alte ingrediente combinate, zarzavatul cu legume (foto bol) pregătit din toamnă cu produse din grădină unde se folosesc numai îngrășăminte naturale, ou de țară, cimbru, ceapă albă, borș, suc de roșii. Celelalte ingrediente folosite sunt cumpărate din piață.

Am luat din ogradă un pui și după ce a fost jumulit de pene l-am pârlit pe aragaz pentru a se arde tuleile dar și pentru că mâncarea va căpăta un gust special, l-am tranșat, am scos grăsimea excedentară și am pus-o la frigider urmând să o topesc pentru alte bunătăți. Odată porționat puiul l-am împărțit pentru ciorbița acrită cu borș, friptură la cuptor  cu cartofi și pieptul pregătit pentru grătar.

Și acum rețetele:

Ciorbă de pui (de casă)

deschidere

Ingrediente:

Bucățele de pui (dintr-un pui întreg tăiat și tranșat), ½ lingură sare grunjoasă, 2 cepe mijlocii, un morcov mare, un păstârnac, o țelină mică, un borcan cu legume de toamnă conservate, doi cartofi, un litru de borș de țară și un on (pentru zdrențe).

Mod de preparare:

Pentru ciorbă am pus într-o oală cu fund dublu 4 l de apă, am pus bucățile de pui, jumătate de lingură de sare grunjoasă ( nu folosesc alta) și am lăsat să fiarbă, am spumuit-o bine și am lăsat focul mic pentru ca supa să fie limpede. Între timp am curățat legumele, două cepe mijlocii, un morcov mare, un păstârnac, o bucată mică de țelină pe care le-am tocat și apoi le-am pus în zeamă la foc mic cam 45 de minute (fiind pui de țară firbe mai greu și este mai fibros, iar carnea roșie). După 45 de minute se adaugă zarzavatul și legumele conservate și mai fierb alte 20 de minute împreună cu doi cartofi tăiați pătrățele mijlocii (cartofii opțional, de obicei facem un aluat din făină, apă, sare, ou, frământăm, întindem, tăiem fideluță, punem puțin la uscat și apoi la fiert în ciorbă) după care se adaugă un litru de borș de țară până dă în clocot. Între timp se bate un ou, se taie frunzele de pătrunjel, se pune oul bătut, se amestecă cu o furculiță (trebuie să se facă “zdrente”). Oprim focul, punem pătrunjelul tăiat și leuștean după gust. Poftă bună!

 

Friptură de pui de casă la cuptor

1. deschidere

Ingrediente:

Pulpele, pipota inima și parte din aripile unui pui; o lingură ulei, 5-6 cartofi tăiați pe lung, sare, piper mozaic, boia dulce, o linguriță de cimbru, 4 căței de usturoi, două foi de dafin, jumătate cană de apă, mărar și pătrunjel după gust.

Mod de preparare:

Pentru friptură folosim pulpele, pipota, inima și parte din aripi. Așezăm carnea în tava emailată unsă cu o lingură de ulei, punem cartofii tăiați pe lung, sare, piper mozaic, boia dulce, o linguriță cimbru, 4 căței de usturoi, două foi de dafin, jumătate cană de apă, acoperim cu folie și dăm la cuptor la foc mijlociu 40 de minute, apoi scoatem folia și adăugm 1/2 cană de suc de roșii amestecat cu o lingură de bulion.

Mai lăsăm 15 minute, între timp tocăm mărar și pătrunjel, scoatem tava, punem verdeața și gata!

Pieptul de pui rămas stingher tranșat și dat cu mirodenii poate fi bătut ușor și pus pe grătar teflonat, pentru a fi servit apoi cu garnitură de cartofi cu rozmarin (o altă rețetă).

La desert servim un compot de prune de casă (prunele din copacii din curte nestropiți cu chimicale).

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!