X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Oct 17, 2012 - Interviurile mele    2 Comments

Alexandru Negrea vrea sa-i cucereasca pe studenti

 

Proiectele lui: marketing20.ro, blogul propriu (http://www.alexandrunegrea.ro/) și jobul de social media manager la BCR îi dau calitatea și abilitatea de a face marketing și comunicare cu studenții.

Alexandru Negrea are 28 de ani, este din Bucureşti, scrie pe blog din 2006, moderează emisiunea Internet Lynx (în fiecare joi, de la20:00, la Radio Lynx) și este cel mai relaxat şi calm om pe care l-ai cunoscut vreodată, după cum se recomandă. Locuiește singur de la 22 de ani, și tocmai a experimentat mutatul în centru, pentru a scuti timp și stress în trafic. Este pasionat de platformele sociale şi de internet în general, iar din luna octombrie a anului 2010 este Social Media Manager la Banca Comercială Română, motiv pentru care și-a schimbat stilul de îmbrăcăminte și este mai atent la imaginea sa.

Pentru că este foarte ocupat, pentru că a dat multiple interviuri iar cei care-l cunosc (și în online sunt câteva mii) știu deja destule despre el, i-am pus doar câteva întrebări, pe email, care mă ajută pe mine să înțeleg cum stau lucrurile cu un bloger aflat la început…

1. Ai practic două joburi. Cum reusești să le împaci și când mai ai timp de viață personală?

Acum, la aproape şapte ani de când scriu pe blog, îmi e destul de uşor să scriu pe două bloguri, să merg la job şi să am şi timp liber. Cred că cu cât eşti mai bun în ce faci, cu atât faci mai uşor ce faci şi, deci, cu atât ai mai mult timp liber. E o aroganţă pe care mi-o permit din când în când.

2. Cât de greu este să-ți construiești un brand personal și cât durează asta? Cum ar trebui să procedeze cineva aflat la început de drum?

Brandul personal există pentru fiecare dintre noi. Partea grea e să-ţi comunici corect abilităţile. În cazul Social Media, cei mai mulţi oameni nu-şi asumă public imaginea, preferând să stea la căldura unui job şi atât. Gândeşte-te, spre exemplu, la câteva proiecte frumoase din mediul online şi apoi încearcă să-ţi dai seama cine le-a gândit şi cine le-a implementat. O să îţi aduci aminte de numele unor companii, probabil, dar nu de numele unor oameni.

3. Cât de mult contează artificiile “de marketing” pentru ca un site să aibă trafic? Sau contează doar conținutul?

Conţinutul e cel mai important, dar nu e suficient. Prima provocare e să scrii articole bune, iar a doua e să promovezi eficient aceste articole bune. Dar şi rezultatele vor fi pe măsura aşteptărilor.

4. Ce satisfacții ai din blogging de atâta timp de când scrii și despre ce îți amintești cu plăcere?

Cel mai important e că am cunoscut câţiva oameni care m-au ajutat enorm şi care m-au schimbat destul de mult în ultimii ani. În orice alt context nu i-aş fi cunoscut, deci tot meritul e al blogului. Tot blogul mi-a adus o relaxare financiară care îmi permite să-mi asum riscuri în tot ce fac şi, deci, să fac performanţă. Cred că fără relaxarea asta financiară e greu să lucrezi la potenţial maxim la job, spre exemplu, pentru că întotdeauna vei avea tendinţa să fii chibzuit peste măsură şi să-ţi păzeşti locul cald.

5. Care au fost cele mai grele momente ale tale ca blogger și cum le-ai depășit?

Am avut aproape doi ani în care uneori nu aveam bani să-mi plătesc chiria, pentru că nu erau atât de multe campanii şi pentru că agenţiile plăteau greu, dar ştiam că dacă îmi căutam job atunci renunţam complet la blog. Ştiam că până la urmă o să iasă ceva bun din asta şi am continuat să mă împrumut ca să supravieţuiesc, după care, când a început să meargă, mi-am acoperit datoriile şi am făcut şi profit. Am trecut peste probleme cu ajutorul prietenilor.

6. Ai modele în viață? Ai un blogger român/străin pe care îl admiri/citești (zilnic)?

Sunt nişte oameni pe care îi admir pentru felul în care îşi administrează vieţile. Unul dintre aceşti oameni e Bobby Voicu, de la care am învăţat multe lucruri despre blogging şi comunităţi online. Un altul este Cristi Manafu. Mai sunt.

7. Cat de importantă e nișa pentru un blogger? Crezi că în viitor blogurile generaliste vor avea de pierdut?

E greu de spus cum vor evolua blogurile generaliste în România. La fel de greu e de spus şi cât de bine se vor descurca în viitor blogurile de nişă în România. Eu cred că trebuie să *make the most out of them* acum şi vedem ce se întâmplă pe parcurs. Atâta timp cât tu, ca autor, îţi faci treaba bine, e greu de crezut că vei avea de pierdut.

8. Cum vezi blogosfera în următorii doi ani? Crezi că se va mai câștiga din blogging?

Cred că depinde foarte mult de bloggeri. Companiile vor să facă în continuare campanii pe bloguri, dar trebuie să producem conţinut mai mult şi mai bun şi să încercăm să evităm certurile şi scandalurile online. Cum spuneam şi mai sus, nu poţi ignora o piaţă de conţinut, indiferent ce nume are. Dacă bloggerii vor scrie, campaniile vor veni.

9. Ce ar trebui sa faca un blogger ca să afle lumea de el? Ar trebui să aștepte să fie solicitat sau ar trebui să se prezinte singur?

Ambele variante sunt bune. Când ai deja o bază de articole scrise pe blog şi ai trecut de un prag de câteva sute de vizitatori pe zi, există posibilitatea să fii inclus în campanii. Îţi poţi face o prezentare a blogului, în care să vorbeşti despre obiective, cifre şi rezultate, pe care să o trimiţi către agenţii, sau poţi merge la evenimente, sau poţi aştepta să fii văzut de cineva. Important e să fii deschis spre socializare şi să ai nişte timp liber pentru întâlniri, evenimente etc.

10. Ce planuri de viitor ai ca și blogger? Mai lansezi ceva? Ai alte proiecte în pregătire?

Am câteva planuri, o să mai fac nişte lucruri în online. Vreau neapărat să reuşesc să lucrez cu studenţii în contextul social media. În momentul ăsta e greu să mai faci marketing şi comunicare fără internet, iar în facultăţile noastre nu se întâmplă mare lucru în zona asta. O să vezi.

 

(fotografia apartine lui Alexandru Negrea si este luata de pe contul sau de facebook)

2 Comments

  • avatar

    O sa reuseasca sa ii cucereasca pe studenti, a facut el cuceriri si mai mari… 🙂

    Acum serios vorbind, Alex a fost un exemplu si pentru mine. Este printre putinii bloggeri (sau mai corect spus: oameni care au si un blog) de care imi place.

  • avatar

    Mulţumesc pentru interviu, Oana. Mulţumesc pentru aprecieri, Răzvan. Cucerim cu spor!

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!