X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Feb 5, 2013 - Interviurile mele    No Comments

Alin Panc (Mircea din Inima de Tigan) aduce istoria mai aproape de copii

 

de Oana Grecea

Nu știam că este actor (din cauză că nu mă uit la tv). Nici nu știam cine este Alin Panc, când m-a invitat să dau like paginii de Facebook care susține România Istorică. M-am uitat, mi-a plăcut și am fost super încântată când am citit de existența unui proiect ”Avem și noi supereroi”, un spectacol istoric care se joacă (Gratuit!) în școlile din București.  

Mi-am zis că trebuie să fie un om special. Era prima oară când auzeam că cineva se preocupă să prezinte istoria românilor și  personajele de basm pe înțelesul copiilor. Știți, istorie e cam greu să prezinți copiilor, de-asta nici nu se face decât la clase mai mari și nici nu auzi pe vreunul topit după această materie. Dar altceva este când te întâlnești cu eroi ca Greuceanu, Harap-Alb, Făt-Frumos, Prâslea cel Voinic, Ileana Cosânzeana, Muma Padurii Zmeul, Spânul, Vlad Țepeș – pe scenă, în benzi desenate sau în jocuri pe calculator. (Detaliile proiectului pot fi citite aici ).

Apoi, din vorbă în vorbă, a început să îmi prezinte proiectele lui online: România Istorică, Avem și noi supereroi, Istorie și Legendă. Credeți-mă, am fost convinsă că este un istoric (citisem între timp că a fondat Asociația pentru Promovarea Istoriei României, al cărui președinte este). L-am întrebat dacă sunt proiectele lui toate și cu ce se ocupă. Până să-mi răspundă, mi-a mai dat un link: www.filmuletz.ro (primul site românesc care are ca scop promovarea filmelor de scurt și mediu metraj românești, independente sau non-independente). Și atunci a venit răspunsul: ACTOR!

 

Am dat repede căutare pe internet să văd în ce filme a jucat Alin Panc! Când am citit pe Cinemagia în câte filme a jucat m-am cam rușinat de ignoranța mea. Din păcate nu am văzut nici ”Inimă de țigan” (serial românesc), despre care am citit că se redifuzează acum, rol îndrăgit și de el (aveam să aflu ulterior asta). A jucat și în România dar și în străinătate (roluri mici sau medii) dar care i-au construit o carieră până la cei 40 de ani pe care îi va împlini în iunie.

 

Și-apoi ne-am întâlnit să povestim. Așa am aflat că ce visează noaptea vrea să pună în aplicare ziua. Nu acceptă nu se poate, nu crede în noroc. Pentru el viața capată un sens pe măsură ce înaintează în vârstă sau altfel spus, trecerea anilor îi aduce o înțelepciune mai mare decât în anii tinereții.

Mi s-a părut un tip exigent cu cei care nu-și fac treaba. Urăște pierderea de timp, vorbele goale, întâlnirile nefolositoare și oamenii care nu se țin de cuvânt. Este impetuos (probabil ca Mircea din ”Inimă de țigan”) și n-ai zice că-i ardelean născut în Hunedoara dar crescut în Târgu-Mureș și Zalău. (Acum familia lui – părinții și fratele, se află la Cluj).

Mie nu-mi place să pierd timpul, când pot să fac alte lucruri importante, cum ar fi să stau printre trandafirii mei, printre găinile și rațele mele, în ferma de lângă București”, spune Panc.

 

Rememorează ușor cum s-a apucat de APIR. ”M-am trezit dimineață și am zis că fac Asociația pentru promovarea Istoriei României -APIR, pentru că mă doare sufletul să văd că s-a uitat tot. Mi-am dat seama că cei mai importanți sunt copiii. A fost ideea unui membru din asociație să facem spectacole, jocuri pe calculator, benzi desenate. Eu mă ocup doar de partea de spectacole, pentru că sunt actor” zice Panc.

APIR a fost înființată acum trei ani, pentru că actualul președinte crede că cine își uită istoria își uită prezentul. Iar această organizație s-a dezvoltat singură la început, fără ca Alin Panc să se implice prea tare.

Proiectele demarate de A.P.I.R. până în acest moment sunt: „Avem şi Noi Super Eroi” – un proiect finanţat din resurse proprii şi două proiecte derulate în cadrul Programului Operaţional Regional REGIO: „Castrul Jidova – Pecetea civilizaţiei romane în Dacia” şi „Castelul Corvinilor – Istorie şi Legendă” (proiecte aflate în derulare, finanţate prin fonduri europene). În momentul de faţă APIR are în evaluare un al treilea proiect european, numit „Cetatea Râşnov – Istorie şi Legendă”.

În piesele de mai sus, Alin Panc joacă și încearcă să promoveze aceste spectacole printre cei interesați. Recent (sfârșitul lunii ianuarie) a mai lansat un proiect de istorie contemporană aș spune eu, ”Ne-am dat la câini!”, spectacol jucat în cinstea celor căzuți în comunism.

 

Am lăsat un an din viață, din cariera mea pentru a mă ocupa de aceste proiecte. Am lăsat un an de cinematografie să mă ocup de asociația asta și tot ce face ea. Vreau să revin în filme în 2013” mărturisește Alin despre planurile sale de viitor.

Implicarea lui Alin Panc a fost emoțională și financiară. ”Sunt mândru de aceste spectacole prin școli pe care le-am făcut, gratuite. Dacă schimbăm copiii, reușim să schimbăm ceva în țara asta”, crede el. Idei mai are Panc, pe lângă spectacolele amintite. Pentru că nimic nu i se pare imposibil, se gândește să susțină cu APIR un sit arheologic la o cetate Dacică și să înființeze un muzeu național Dacic la București.

 

Dacă ar fi să poată câștiga ceva din online, acesta ar fi cu proiectul www.filmuletz.ro, în care se poate viziona singurul serial online din România. Alin Panc joacă alături de prietenul său Cristi Iacob. Ei scriu scenariul și tot ei joacă. ”Cel mai mult îmi place să joc în filme. Nu mai am acea disperare din tinerețe. acum sunt disperat cu proiectele mele pentru că sunt mult mai aproape de oameni”, mai spune el.

 

Despre Alin Panc ai spune că nu-și mai dorește nimic de la viață. Deși… ”Dumnezeu îmi dă exact cât îmi trebuie. Copilul este singurul pe care mi-l doresc. Dar mi-l dă Dumnezeu când trebuie, când îl merit”.

Despre Alin Panc, pe scurt

În 1993 a debutat în cinematografie și a jucat în peste 40 de producții internaționale: ”Bunraku”, ”Ghost Rider”, ”The Cave”, ”Sex Traffic”, ”7 seconds”, ”Vlad” ș.a.

Proiectele sale sunt: ”Avem și noi SuperEroi”, ”Istorie și Legendă”, ”Castrul Jidova-Pecetea Civilizației Romane în Dacia”, ”Castelul Corvinilor-Istorie și Legendă”, ”Ne-am dat la câini!”

 

Despre spectacolul Castelul Corvinilor:

”Istorie, curaj, credință, iubire și destin într-un spectacol regizat de Ciprian Dumitrașcu pe un scenariu de Alexandru Molico.

UMBRE SI EROI LA CASTELUL CORVINILOR povestește anii de apogeu ai lui Iancu de Hunedoara, cel mai important comandant militar creștin în prima jumătate a secolului XV.

Învins de sultanul Murad al II-lea în bătălia de la Kossovopolje în 1448, Iancu e silit să accepte pacea semnată de către puterile apusene cu otomanii. Țintă a urzelilor orchestrate de Episcopul Transilvaniei, Iancu își găsește un aliat în prințul izgonit al Valahiei, Vlad Țepeș. Când turcii cuceresc Constantinopolul, panica pune stăpânire pe întreaga Europă. Creștinii se tem că a venit sfârșitul lumii. Însă Iancu se ridică la luptă și pleacă spre ultima, dar cea mai mare dintre bătăliile lui! O va căștiga?”

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!