X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Anca Feodor, alias Cookie Jar, un blogger cofetar de succes

 

by Oana Grecea

Anca Feodor și-a făcut deja un nume în offline. Cine nu a văzut/servit minunatele ei torturi ornate cu inspirație în fel și chip? La 30 de ani Anca a lăsat un job în comunicare, s-a apucat de-un blog dulce și frumos ornamentat, iar acum a trecut de la blog și preparatul în bucătărie la un laborator propriu unde să pregătească de vânzare creațiile sale (detalii despre locație veți găsi pe blogul ei Cookie Jar.

Spune despre ea că întotdeauna i-a plăcut să petreacă timp în bucătărie, mai întâi ca ajutor de bucătar pentru mama și apoi exersându-și talentele pe soră, iar acum pe soțul său Paul. Primii bani i-a câștigat în brutăria unchiului și mătușii salee, împletind colaci și japoneze, iar la sală merge, conform descrierii de pe blog, doar ca să poată mânca deserturi fără probleme de conștiință.

Grecia e marea ei iubire în materie de călătorii și mâncare. Deși aleargă pentru definitivarea noului ei spațiu unde să execute comenzile de tort, Anca mi-a răspuns și la câteva întrebări despre ea și activitatea ei.

De când gătești? Cum și când ai ajuns la un blog cu povesti culinare?

De când eram mică, am fost ajutorul de bucătar al mamei. Blogul l-am început însă acum doi ani.

Gătești în propria bucătărie? O faci în altă parte? Cât de greu se fac figurinele de pe torturi? Cât timp îți iau?

De câteva săptămâni folosesc un spațiu închiriat unde am amenajat o bucătărie și o parte de atelier pentru decorațiuni. Timpul petrecut pe o decorațiune depinde foarte mult de complexitatea acesteia – anumite figurine pot lua și câte 4-5 ore.

Cum a evoluat blogul tău? Este el o sursă de venit suplimentară?

Blogul nu a fost niciodată o sursă de venit iar în momentul în care l-am început eram angajată full time la o companie multinațională. Blogul este unul de nișă pentru că sunt doar rețete de deserturi/dulciuri și ocazional câte o părere despre un restaurant sau detalii gurmande din vacanțele mele.

Numeste 3 bloguri culinare pe care le urmărești/ admiri…

David Lebovitz – atât pentru blog cât și pentru cărți (oricare trei din cele scoase de el); Chez Mazilique și Easy Peasy – de departe blogurile culinare de la noi de la care nu ratez nicio postare și care mă binedispun, mă pun pe gânduri sau mă inspiră

Crezi că este o tendință spre mâncarea sănătoasă? Spre mâncarea gătită în casă? Sau este din cauza crizei?

Da cred că este o tendință să fim tot mai atenți la ce mâncăm și nu cred că e din pricina crizei. Din păcăte mâncarea sănătoasă, proaspătă și de calitate este de cele mai multe ori mai scumpă.

Unde îți faci piața? Unde găsești cele mai bune ingrediente?

Cumpărăturile de zi cu zi le fac probabil ca toată lumea, de la supermarket, în topul preferințelor aflându-se Mega Image-urile pentru că găsesc cele mai incredibile și mai de negăsit lucruri la ei (mai ales în magazinele lor mari). La piață ajung rar – mai des vara când e ziua mai lungă și merg la una din piețele din cartierul meu – Dr. Taberei. Pentru partea de cofetărie trebuie să mă bazez însă pe Metro și distribuție. Pentru figurine, cele mai importante „ingrediente” sunt timpul, experiența și talentul. Altfel o rețetă de pastă de zahăr și coloranți se găsește ușor cu o căutare pe google.

Ce ”ingrediente” îți trebuie pentru un blog bun, de succes?

Depinde cum definești succesul – în număr de vizitatori, în număr de postări, în banii pe care ți i-ar putea aduce, în experiențele prin care treci… nu cred că există o rețetă, de bun simț ar fi însă să ai un conținut interesant, să scrii bine, să ai fotografii bune (mai ales la categoria culinare), să nu furi (toate cele de mai sus – text, poze, idei).

Ce ustensile nu-ți lipsesc din bucătărie și nu ar trebui să lipsească nimănui?

Pentru mine sunt esențiale spatulele mele preferate din silicon, mixerul și cântarul.

Restaurantul/localul preferat din orașul tău ar fi…

Îmi plac foarte mult Simbio și restaurantul Vecchio din Centrul Vechi.

Când gătești? Cât de greu este să faci și poze în paralel?

Mai gătesc cu adevărat doar în unele week-enduri când am timp. Prăjituri fac în fiecare zi pentru că asta este ocupația mea acum însă nu le mai fac pentru blog ci pentru clienți. Când fac lucruri pentru blog, timpul cred că se dublează, câteodată poate chiar se triplează din pricina fotografiilor, a editării acestora, a textului, etc.

Ai făcut cursuri de fotografie culinară? Ai investit într-un aparat foto performant?

Nu am făcut cursuri deși mi-am dorit, dar încă mai am timp. Folosesc un Canon 450D și obiectivul fix de 50 de mm care cred că a făcut carieră fantastică printre food bloggers. Singurul secret este să profiți de orice geană de lumină naturală și să eviți blitzul (mă refer la cel încorporat, nu la cele profi).

De unde îți iei inspirația pentru torturile tale minunate? Ești și un bun desenator?

Nu am niciun fel de pregătire formală în ceea ce privește desenul/pictura însă de mică atât eu cât și sora mea am terorizat-o pe mama cu desenele noastre pe care le găsea peste tot – pe dulapuri, pe pereți, în manuale, în caietele de școală sau în cărțile de povești. Subiectul principal erau prințesele J.

Ce mai gătești, în afară de torturi?

Mâncare foarte simplă, la cuptor de cele mai multe ori.

Bei cafea sau preferi ceaiul? Ai vreo cafenea sau ceainărie preferată (în țară sau în lume). Ai vreo rețetă magică pentru prepararea cafelei?

Cafea, rar mă apucă pofta de ceai. În ceea ce privește cafeaua am două plăceri extreme – caffe latte-ul cel mai spumos și cu lapte din belșug și espresso-ul  cel mai scurt, așa cum îl beau italienii, după o masă copioasă. Rețeta magică e atunci când face altcineva cafeaua iar ca și loc – Viena, aproape orice cafenea de acolo.

Ce faci/preferi în puținul timp liber pe care îl ai, atunci când nu ești sau nu faci ceva pentru blog?

Citesc, călătoresc, petrec timp cu oameni dragi.

Ce satisfacții îți aduce blogul? Este singura ta platformă de promovare pentru ceea ce faci?

Momentan blogul și pagina de Facebook sunt principalele canale de promovare, urmează un website care va îngloba și blogul prin intermediul căruia am cunoscut până acum oameni foarte frumoși și pasionați, am făcut o grămadă de lucruri interesante și mi-a deschis ușile bucătăriei din Palatul Elisabeta, unde am cunoscut-o pe ASR Principesa Margareta, un moment pe care îl voi prețui toată viața.

Unde te vezi peste cinci ani?

N-am făcut niciodată planuri cincinale și întotdeauna, la interviurile de joburi când mi se punea întrebarea asta aveam un răspuns „politically correct” la îndemână. În niciun caz nu cred că își închipuia cineva că o să dau cariera în comunicare și în companii pe șorț și tel și propriul „atelier” de prăjituri. Ceea ce îmi doresc este ca, indiferent unde voi fi și ce voi face peste cinci ani este să fiu la fel de pasionată de ceea ce fac cum sunt acum.

Cum se face că, deși femeile stau de obicei ”la cratiță”, și au cele mai multe bloguri culinare (chestie de disciplină, zic eu), tot bărbații sunt cei mai buni/celebri bucătari din lume?

Pe de o parte pentru femei gătitul a fost dintotdeauna o datorie și cred că e mai greu să faci o carieră din ceva ce timp de secole a fost o îndatorire. Pe de altă parte, nu de puține ori am citit mărturii ale unor femei chef sau pastry chef care recunosc cât de greu este să răzbești în acest domeniu pentru că în bucătăriile profesioniste viața e cât se poate de grea – se lucrează multe ore, în picioare, la temperaturi mari, nervi întinși la maxim, printre urlături și înjurături. Probabil rezistența, rigurozitatea și un tip aparte de creativitate al bărbaților care aleg această profesie sunt atuurile lor principale.

Ai vreun model în viață? Ce film legat de povești de gastronomie ai recomanda?

Nu am un singur model în viață, încerc să învăț cât mai multe de la oamenii pe care îi admir sau de la care pot învăța să fac ceva mai bine (indiferent de domeniu). Ca și film cred că Ratatouille și Julie și Julia (mai mult pentru că o ador pe Merryl Streep) sunt preferatele mele în materie de filme foodie. Și It’s Complicated, tot cu Merryl Streep, unde partea foodie nu e atât de pronunțată dar completează minunat o comedie savuroasă.

Scurtă prezentare Anca Feodor by Cookie Jar:

Nume, prenume și vârstă: Anca Feodor, 30 de ani

Domiciliul: București

Denumirea Blogului: Cookie Jar

Anul lansării lui: ianuarie 2011

Jobul de bază: Cofetar

Postul preferat din blog:  nu cred că am, fiecare post îmi e drag în felul lui, fie pentru rețetă, fie pentru oameni sau senzații.

1 Comment

  • avatar

    Navigand pe netul romanesc uite ca am nimerit pe saitul dumeavoastra.
    Nu ma pot abtine sa nu zic ca sunt placut surprins de calitatea
    articolelor de pe aceasta pagina si va urez cat mai mult succes!

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!