X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Arhitectura, pe intelesul copiilor. O noua sansa pentru orasele viitorului

 

by Oana Grecea

V-ar plăcea ca medota de învățare să fie joaca? V-ar plăcea ca orașul în care locuiți să arate altfel peste 20 de ani? Ei bine, răspunsul este ”De-a arhitectura povestită!”, program care se bazează pe învățare prin proiect și include câteva principii – Observă, Analizează, Construiește, Prezintă.

Seria de conferințe de arhitectură pentru copii a început în Săptămâna Școala Altfel. Este un program cultural, iar 675 de copii și 64 de profesori și părinți participă la această primă editie, organizată în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I. Partea frumoasă este că se adresează copiilor începând cu clasa I (până la a-VIII-a) și că li se explică fiecăruia, după nivelul de înțelegere.

De-a arhitectura (3)_resize

Arhitecți renumiți au acceptat invitația Asociației de-a arhitectura de a susține o serie de prelegeri adaptate vârstei și nivelului de înțelegere al copiilor.

Ne dorim să contribuim la modul în care va arăta România peste 20 de ani, când acești copii vor crește și vor fi în postura de a lua decizii, pentru ei sau pentru comunitate. Sper ca peste un timp aceasta prelegere, care pentru cei mai multi dintre ei este prima conferință, va trezi amintiri plăcute sau poate chiar emoții” explică arh. Eliza Yokina, fondator De-a Arhitectura și Managing Partner SYAA.

Image-61_resize

Conferinţele se adresează copiilor din clasele I-VII, fiecare seminar fiind conceput pentru o altă categorie de vârstă. Copii vor afla ce înseamnă mediul construit şi cum ne influenţează el viaţa de zi cu zi, ce este arhitectura sau cum se construieşte o casă, dar şi când şi cum s-au hotărât vorbitorii sa devină arhitecţi, de-a ce se jucau cand erau copii şi ce satisfacţii le aduce această meserie.

De-a Arhitectura își propune dezvoltarea și promovarea educației de arhitectură și mediu construit, prin introducerea ca afterschool sau curs optional în școli private și de stat a cursurilor de arhitectură pentru copii. Cursul De–a Arhitectura în orașul meu are o metodă proprie, care se bazeaza pe învățare prin proiect și include câteva principii – Observă, Analizează, Construiește, Prezintă.

“Multe dintre problemele de arhitectură și urbanism, de locuire în cele din urmă, sunt generate de lipsa de informații și de cultură generală în ceea ce privește mediul construit. Inițiativa de-a arhitectura pleacă de la fundație, așa cum este și firesc, iar noi dorim să construim alături de ei și să susținem financiar inițiative care contribuie la îmbunătățirea calității în construcții și arhitectură” a declarat Mădălina Dumitru, Regional Marketing Manager Xella, România, Ungaria și Bulgaria.

YTONG este primul brand care sprijină financiar proiectul.

Image-67_resize

Despre De-a arhitectura

De-a arhitectura este o asociaţie care își propune dezvoltarea și promovarea educației de arhitectură și mediu construit, prin predarea în școli de stat și private a cursurilor de arhitectură pentru copii. Asociaţia a fost creată de arhitecţi români: Mina Sava, Vera Marin,  Eliza Yokina, Corina Croitoru, Claudia Pamfil și Miruna Grigorescu. Împreună cu Filiala Teritorială  Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România şi în parteneriat cu Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Universitatea Bucureşti,  Asociaţia de-a arhitectura a dezvoltat un program cultural care include un program educaţional numit „de-a arhitectura în oraşul meu”. Acesta este un curs de cunoştiinţe de arhitectură şi mediu construit pentru clasa a IV-a, ce poate fi utilizat pentru materia opţională. În prezent, în primul său an,  programul rulează ca curs pilot în 7 școli de stat și private din București, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Primele etape de dezvoltare a programului cultural fost finanţată din fondul Taxa de Timbru de Arhitectură  acordată de Ordinul Arhitecţilor din România în urma concursurilor de proiecte culturale. În prezent asociaţia a iniţiat un proiect de strângere de fonduri, numit “Creştem împreună un oraş”, pentru extinderea proiectului programului educaţional la nivel naţional, pentru anul şcolar 2013-2014.

Mai multe puteți afla de pe site-ul www.de-a-arhitectura.ro sau/și http://www.ytong.ro/#_sub1471 (sisteme complete de zidărie termoizolantă)

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!