X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

“Biblia” din bucataria mea: “Mastering the art of French Cooking” a Juliei Child

Cartea Juliei Child, Mastering the art of French Cooking   de Oana Grecea Cine zice ca in bucatarie nu s-a revolutionat nimic? Sau ca nu exista inventii ori inovatii? Ei bine, mi-am dat seama de asta citind introducerea Juliei Child la a doua editie a cartii sale Mastering the art of french cooking (Arta de a stapani bucataria frantuzeasca sau Maiestria Gatitului Frantuzesc).  Prima editie a cartii Mastering of French Cooking (o gasiti de cumparat prin libraria Okian), scrisa in 1950 si tiparita prin 1961 a ramas se pare in urma fata de anii 1983 (momentul cand Julia Child a facut aceasta revizie). Si ati zice ca nu s-au intamplat (poate) foarte multe, dar hai sa vedem: s-a inventat mixerul (Julia Child descrie in prima sa carte tehnici de tocat/maruntit manual, insa la a doua editie a adaptat din ele), au fost promovate noi tehnici de maruntire a ciupercilor, cepei sau cartofilor, noi metode de a face maioneza, s-a inventat drojdia uscata, tigaile anti-aderente nu erau disponibile in anii ’50, ciocolata si-a schimbat consistenta si noi tehnici de topire sau de facut sufleuri au fost inventate. Bucataria a tinut pasul cu tehnologia, nu? Biblia mea din bucatarie, cartea Juliei Child Ei bine, cu metode noi sau vechi, cartea Juliei Child este un deliciu, nu numai pentru ca vorbeste despre bucataria frantuzeasca (preferata mea datorita faptului ca m-a invatat importanta untului in retete si alte mici trucuri) ci si pentru ca este completa, cum rar mi-a fost dat sa gasesc intr-o carte de bucate (ce-i drept, acum ele sunt tiparite pe nise de public). Mastering the art of french cooking este o carte in doua volume, cu peste 1000 de pagini. Nu are poze ci cateva desene/ schite/ grafice care redau procedeul descris sau care arata ustensilele folosite (exact cum are si Mark Bittman in cartea sa), iar ceea ce este interesant ca volum de munca (dincolo de faptul ca scrierea a durat peste 10 ani) este ca sotul Juliei Child (celebrul Paul, daca ati vazut filmul Julie and Julia) a facut intai poze la ceea ce gatea sotia sa, apoi ele au fost developate iar un grafician talentat (desi unele desene sunt facute chiar de Paul) a redat ceea ce a vazut in poze. Julia Child Absorbita de a va povesti continutul cartii am uitat sa va spun, in caz ca nu stiti cine este Julia Child (am scris un articol despre ea aici, in 2012, pe cand se implineau 100 de ani de la nasterea sa). Pe scurt, este prima femeie chef care a aratat ca gatitul acasa este pentru oricine. Americanca a absolvit la Paris cel mai celebru institut culinar – Cordon Bleu – si a scris mai multe carti de bucate (printre care de capatai ramane Mastering the art of French Cooking), iar emisiunea sa culinara a fost una din cele mai bune din toate timpurile. Sa revenim insa la carte, pentru cine vrea sa stie daca merita sa dea banii pe ea sau sa o castige la concursul organizat de mine pe Retete TV. Mastering the art of french cooking, by Julia Child Inainte de a ma apuca de gatit ceva (sau de a va sfatui sa incercati voi), nu ma pot abtine sa nu va mai spun cateva din sfaturile Juliei Child (de fapt peste tot, la fiecare capitol, la fiecare reteta veti avea asa ceva). Iata unele simple: puneti vasele in apa imediat ce le folositi si curatati imediat locul in care ati gatit; antrenati-va /obisnuiti-va sa folositi degetele si mainile la gatit, sunt instrumente minunate; obisnuiti-va sa prindeti mancarea fierbinte, scutit timp; tineti-va cutitele mereu ascutite; unul din locurile cele mai bune de cumparat obiecte de bucatarie sunt shopurile destinate hotelurilor sau bucatariilor profesionale, pentru ca acele obiecte sunt facute sa reziste la folosinta intensa; vasele de cupru sunt cel mai bun material de folosit in bucatarie (MULTUMESC JULIA CHILD PENTRU ACEST SFAT), dupa care cele de fonta; calitatea unui vin folosit la mancare nu e data de gradul de alcool ci de aroma sa; vinul alb folosit la mancaruri poate fi puternic si brut , dar niciodata acru sau fructos. Grafice din cartea Mastering the art of Frenc Cooking Are o nota pentru vasele de cupru in care spune ca sunt cele mai satisfacatoare pentru gatit pentru ca tin si raspandesc caldura foarte bine, pentru ca in ele mancarea nu se decoloreaza sau dezintegreaza si pentru ca te ajuta sa gatesti mai repede. Spune spre exemplu ca cel mai bine puteti bate albusurile intr-un bol de cupru. La capitolul de ustensile veti afla fiecare vas la ce e bun, care este dimensiunea si grosimea potrivite, fix ca pentru oamenii interesati. De la tehnici, sfaturi, indicatii, dicţionar de termeni culinari, ilustratii sau prezentarea accesoriilor si a ustensilelor pana la retete simple dar si foarte elaborate (care va pun practic la grea incercare), de toate veti  gasi in cartea Juliei Child. Din cartea Juliei Child Singurul inconvenient al cartii sunt cantitatile indicate in masuri americane, desi in carte exista in fiecare volum un tabel de conversii (e cam greu insa sa te obisnuiesti cu aceste gramaje si sa stai sa la calculezi inainte de a te apuca de gatit). Nu vreau sa uit sa va spun ca volumele au o prezentare grafica de exceptie, sunt cartonate si sunt vandute intr-o cutie de efect si sunt numai bune de oferit cuiva pasionat de gatit si care stie engleza. Inca imi exprim regretul pentru faptul ca nimeni nu s-a incumetat in Romania sa traduca si sa publice aceasta capodopera culinara. Este ca un manual pentru scoala de bucatari, ca o biblie in bucatarie daca vrei sa stii originile unei retete si modul cum se executa corect si de fapt sa ai un punct de pornire bun pentru orice vrei sa diversifici conform timpurilor moderne pe care le traim.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

'