X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Oct 9, 2012 - Interviurile mele    No Comments

Bogdan Hutuleac a vrut sa faca la 18 ani concurenta lui Google

Acum are 23 de ani, este antreprenor și a făcut în câțiva ani câți alții într-o viață. Bogdan Huțuleac este co-acționar la IT Complet dar a început să lucreze în acest domeniu de la 16 ani. La 18 ani era deja antreprenor și proprietarul motorului de căutare: yoozila.

Nu i-a trecut niciodată prin gând să plece din țară. Nu a fost decât pentru o scurtă perioadă (de la 16-17 ani) angajatul cuiva. A fost un copil minune al calculatoarelor, pentru că pe primul l-a avut de la șapte ani. Banii de buzunar se duceau la internet caffe-uri, unde afla tot mai multe lucruri. În scurt timp a descoperit internetul prin dial-up. Curios și pasionat de calculatoare a început să învețe singur tot ce ține de întreținere dar și de design. Asta l-a ajutat chiar și la școală când profesorii îl solicitau pentru orice problemă apărută în laboratoarele de informatică ale școlii. Până aici, drumul său ar putea fi tipic pentru puștii care au avut pe mână un computer dar și timp la dispoziție. Și Bogdan a beneficiat de sprijinul părinților care au considerat că pasiunea lui nu este nocivă, chiar dacă școala trecuse în plan secund în activitățile sale.

Pe la 14 ani s-a apucat de grafică 3D pe calculator. S-a documentat pe internet unde a început să citească tutoriale. Așa a învățat și engleza, căutând în dicționar cuvintele pe care nu le știa din tutorialele de IT.

Bogdan Huțuleac a făcut Liceul Bolintineanu, secția de informatică, unde s-a implicat în toate proiectele. A făcut la școală un curs organizat de Oracle unde au fost 20 de elevi – Oracle Academy. Tot în timpul liceului a fost la modă să ai ECDL – Permisul european de conducere a computerului (European Computer Driving Licence), cel mai răspândit program de certificare a competențelor digitale recunoscut la nivel internaţional în 148 de ţări. ”Se spunea că dacă îl iei, îți cresc șansele cu 50% la angajare, fiind recunoscut internațional. L-am luat pentru mulțumirea părinților  mei”,  spune Bogdan.

Pe la 16 ani s-a angajat la Domino Film, casă de producție cinematografică, care a produs filmele ”Filantropica”, ”Restul e tăcere”, etc, pe partea de design și grafică. ”Am făcut câteva afișe pentru ei: l-am făcut pe cel de la Restul e tăcere. Era un serviciu part-time, deși ajungeam la școală mai mult la ultimile ore” își amintește Bogdan. Parinții (tatăl – fost ofițer în armată, mama – doctoriță) l-au lăsat să meargă încotro își dorea. ”Tot timpul m-am descurcat, iar în generală eram chiar între primii elevi din clasă”, punctează antreprenorul de la IT Complet. La Domino Film, a lucrat timp de un an de zile și câștiga, pe la 16 ani, circa 300 de euro/lună, bani din care își cumpăra telefoane, laptopuri, programe.

Mă gândeam atunci că ar fi foarte tare să lucrez pentru o corporație mare”, povestește el. În timp, dorința de a lucra într-o astfel de companie s-a diminuat în favoarea antreprenoriatului. Tot citind despre alții care încearcă să se afirme în corporații, unde trebuie să vii la program și să scanezi o cartelă de câte ori intri și ieși, Bogdan și-a dat seama că nu și-ar dori o astfel de viață.

În perioada ce a urmat colaborării cu Domino Film, fascinația și preocuparea pentru internet creștea exponențial cu dorința de a avea propria firmă pe acest domeniu. Coincindența a făcut ca tatăl lui Bogdan Huțuleac să se pensioneze anticipat cu o Ordonanță și să primească niște bani. ”I-am propus afacerea la care mă gândeam: primul motor de căutare românesc”. Astfel că, la aproape18 ani, țelurile lui Bogdan erau: să-și facă firmă, să fie pe cont propriu și să-și ia permisul de conducere. Tatăl său a fost investitorul din spatele ideii fiului. ”Am vorbit cu toți programatorii pe care îi cunoșteam și le spuneam de motorul de căutare… Făcusem un calcul și era nevoie, la prima vedere, de 5.000 – 6.000 de euro. Lucram și câte 48 de ore încontinuu, atâta dorință de reușită aveam în mine” își amintește Bogdan, care recunoaște, în același timp, că nu înțelegea foarte bine partea tehnică a funcționării acestei idei. Motorul lui de căutare – yoozila.com, făcea o căutare pe google, lua circa 400 de rezultate pe care le indexa în baza proprie de date. Yoozila afișa rezultatele, care proveneau însă din căutarea inițială de la google. Lucrurile nu au mers minunat nici la început. Încă nu erau motive care să-l facă pe Bogdan să renunțe. A închiriat servere din California (pentru care plătea jumătate din banii avuți). ”Am anunțat cu infatuare pe un forum de discuții IT că am lansat această aplicație. În timpul zilei a fost un boom extraordinar. Când să mă culc de atâta muncă, a trebuit să mă confrunt cu mai multe probleme deodată. Au început să se ardă serverele de la prea mult trafic, au început să scrie oamenii pe bloguri, m-au sunat cei de la Realitatea Tv, și după aia au început să mă sune mai multe televiziuni și alte ziare. S-a propagat destul de mult vestea, dar au început problemele”, rememorează Bogdan succesul și eșecul acelui moment.

Cu teribilismul specific vârstei, Bogdan Huțuleac a încercat să găsească un investitor. S-a dus la Emag, s-a prezentat ca fiind de 24 de ani (deși avea doar 18 la acel moment), și le-a spus celor de-acolo că are nevoie de foarte multe servere. Când a primit o cotație de la IBM, cum că serverele pentru ca motorul lui de căutare să fie funcțional costă vreo 200.000 de dolari, s-a gândit la investitori. Aceștia îi cereau un plan de afaceri. Cum nu era pregătit să-l facă, a apelat la o firmă de avocați. A primit și de aici un scor astronomic: erau necesari 98.000 de dolari pentru planul de afaceri!

Atunci mi-am dat seama că ceva nu e bine, că ceva trebuie schimbat, deși eram gata să muncesc toată viața pentru cineva. Dar cum n-am găsit investitor, m-am întors la freelancing”, conchide Bogdan.

Citind lucrarea de doctorat a fondatorilor Google a înțeles că pentru fiecare 100.000 de site-uri indexate îți trebuie 100 de servere, deci infrastructură foarte mare. De la acel moment, Bogdan a început să-și mai tempereze entuziasmul însă nu a renunțat la ideea cu motorul de căutare. Crede că încă se poate face așa ceva și încă cineva îi poate face concurență lui Google.

Chiar dacă a învățat și puțină programare, lui Bogdan îi place mai mult partea de design. S-a asociat de ceva timp cu un alt acționar (Loveva Blidariu) la firma IT Complet, care oferă soluții complete pentru tot ce înseamnă reparare calculator, externalizarea serviciilor de IT de la firme, hosting, webdesign, programare. Detalii despre ce poate face firma lui Bogdan si a asociatei lui găsiți aici.

Bogdan a continuat să inoveze și să fie înaintea pieței în tot ce face. La firma sa a gândit soluții originale pentru întreținerea și externalizarea serviciilor IT, un pachet avantajos destinat firmelor, care poate costa între 700 -1000 lei/lună. ”Oferim audit gratuit la început clientului, pentru a ști starea calculatoarelor lui. Venim pentru asta cu un inginer de sistem, apoi venim cu soluții de remediere și în funcție de starea computerelor din companie stabilim prețul”.

Bogdan Huțuleac mai este co-actionar la firma Mediapower, un brand sub forma unei agenții digitale, activând financiar sub compania Habs Industries S.R.L. Mediapower este o agenție full-service, care oferă servicii de dezvoltare software, dezvoltare campanii integrate de comunicare, media buying și planificare, producție publicitară, branding etc. Din proiectele mai noi ale lui Bogdan, v-as recomanda ca design Euronautica.ro și Flyviaclub.ro.

Ascultând povestea lui Bogdan Huțuleac mi-am dat seama că nu întotdeauna tinerețea este lipsită de experiență și că, în astfel de cazuri, surprizele plăcute pot apărea de unde nu te aștepți.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!