X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Oct 5, 2012 - Bucatareala    No Comments

”Bucate încercate”, frumos ilustrate

Pe vremea bunicilor ori a străbunicilor, pe când roșia era roșie și ceapa ceapă (pișcătoare adică), se mânca natural, fără ca oamenii să facă un efort conștient în acest sens. Astăzi, pe când mâncăm mai mult artificial și fără gust, putem imita rețele bunicilor noștri, fără prea mari șanse de a atinge gustul desăvârșit de pe vremuri.

Totuși, s-a găsit cineva – Georgeta Roșu, de la Muzeul Țăranului Român – să culeagă, în intervalul 1972 – 1996, niscaiva rețete gătite de bunii și străbunii noștri, din mai multe colțuri ale țării. Și uite așa, prin 1996, sub titlul ”Bucate încercate” frumos ilustrate de Horia Bernea a luat naștere o carte de rețete autentice.

Cu puțin timp în urmă am asistat la reeditarea acestei cărți de bucate, pe hârtie reciclabilă. Despre ”Bucatele încercate” se spune că stau mărturie faptului că românii au avut o bucătărie tradițională, făcută cu grijă, aproape spiritualizată, că într-un ceaun sau într-o strachină poți descoperi un întreg univers ale cărui exprimări și gust sunt de nebănuit.

Răsfoind câteva rețete tipărite tot pe această hârtie reciclabilă (cartea nu se vindea la lansare, deoarece nu avea încă preț) am constatat că rețele nu sunt departe de ceea ce cunoaștem sau consumăm noi ca și mod de preparare, însă au denumiri foarte originale.

Am să vă prezint așa:

Fasole mințită  (sau Fasole bătută, denumirea sub care cunosc eu această rețetă).

”După ce am fiert bine o oală de fasole o răsturnăm în strecurătoare și o scurgem. O deșertăm apoi într-un castron și o zdrobim cu lingura. Din când în când picăm untdelemn ca s-o înmuiem. Tocăm mărunt câteva cepe albe și le amestecăm cu fasolea bătută. O lăsăm apoi să se dospească și o punem la masă”. Inf: Aslău Ana, com. Bulgești, Hunedoara, 1991

și încă o rețetă din această carte ”Bucate încercate”:

Salată din cartofi țărănească (cea căreia eu îi spun actual Salată orientală)

”8 – 10 cartofi, 3 cepe mari, untdelemn, un păhărel de oțet, măsline, sare. Se spală cartofii, se fierb în coajă în apă cu sare, se curăță și se taie felii. Separat tocăm ceapa peștișori, o presărăm cu sare și o lăsăm să-și lase amărăciunea cam o oră. O spălăm apoi cu apă rece și o scurgem bine. Într-un castron punem cartofii, adăugăm apoi măslinele, untdelemnul, o lingură de oțet și o potrivim din sare…” Inf: Vlăduță G. Elisabeta, com Albești, Argeș, 1977

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!