X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Ca in viata de zi cu zi, ”Invingatorul este intotdeauna singur”

 

by Oana Grecea

Paulo Coelho – unul dintre cei mai prolifici și premiați autori contemporani – face în cartea sa apărută la editura Humanitas Fiction un portret al a epocii superficiale în care trăim. Un roman mai slab decât altele ale sale (din ce-am citit eu) – ”Învingătorul este întotdeauna singur” – are totuși o cursivitate care te face să îl citești dintr-o suflare.

Fără prea multe simboluri, cum ar fi în Alchimistul, ”Învingătorul este întotdeauna singur” te lasă cu un gust amar pentru că descrie lumea celebrității, așa cum ne-am gândit noi muritorii că ar fi, dar nu am avut niciodată confirmarea.

Cartea e povestită pe coperta patru așa: ”4 de ore în culisele celebrităţii. Un portret necruţător al timpului nostru. O zi la Cannes. Scena: strălucitorul festival de film. Personaje principale: Igor Malev şi Ewa, fosta lui soţie. Personaje secundare: actorii principali şi figuranţii fastuoasei lumi a filmului şi a modei. După o despărţire dureroasă, Igor, un om de afaceri rus, elaborează un plan pentru a-şi recâştiga fosta soţie. E dispus să facă orice sacrificii, inclusiv umane, în numele acestei iubiri devastatoare, care distruge totul în jur, dezintegrându-i inclusiv pe cei care o trăiesc.

Cu un scenariu „imaginat“ de autorul care a vândut peste 100 de milioane de exemplare din cărţile sale, Învingătorul este întotdeauna singur este o parabolă a superficialităţii, lăcomiei şi cultului celebrităţii, un crud portret al lumii de azi”.

Ce nu spune recenzia pe scurt a cărții este cum acest personaj principal, rusul Igor, omoară cu sânge rece și tehnici învățate în serviciul securității oameni nevinovați, care îi ies în cale, în numele unei iubiri pierdute. Adică așa crede el că-și va recuceri fosta nevastă (acum căsătorită cu o celebritate arabă din lumea modei) și îi va atrage atenția. Deși sunt convinsă că există pe lumea aceasta asemenea ”nebuni”, sper ca lumea în care trăim să fie ferită de ei.

Citate care mi-au plăcut din carte:

Există momente în care viața îi desparte pe unii oameni doar pentru ca amândoi să înțeleagă cât de importanți sunt unul pentru celălalt”.

Când cineva începe să reflecteze asupra deciziei pe care trebuie să o ia, în general renuntă – e nevoie de mult curaj pentru anumiți pași”.

Visurile noastre au un preț și e foarte important să-l plătim”.

Cea mai eficientă putere e cea care trece neobservată”.

Oamenii nu sunt niciodată mulțumiți. Dacă au puțin, vor mult. Dacă au mult, vor și mai mult. Dacă dau pe-afară de cât au, vor să fie fericiți cu puțin, dar sunt incapabili să facă vreun efort pentru asta”.

Încearcă imposibilul. Nu începe de jos, pentru că esti deja jos. Urcă repede, înainte să ți se ia scara. Dacă ți-e frică, fă o rugăciune, dar mergi înainte”.

În loc să meargă spre dreptate, lumea începe să se îndrepte către lucruri materiale care își pierd valoarea în șase luni și trebuie schimbate”.

Experiența m-a învățat că oamenii nu prețuiesc ceva decât dacă, măcar pentru un moment, s-au îndoit că au să obțină ceea ce-și doreau”.

Când ești tânăr, nu ai decât un vis: să salvezi lumea. Unii uită foarte repede acest prim vis, convinși deja că există alte lucruri importante de făcut – să-și întemeieze o familie, să câștige bani, să călătorească, să învețe limbi străine. Dar alții își spun că este posibil să faci ceva care să schimbe societatea sau felul în care lumea va ajunge la generațiile viitoare”.

”Sindromul celebrității. Când oamenii uită cine sunt și încep să creadă în ceea ce alții spun despre ei. Superclasa, visul tuturor, lumea fără umbre și fără tenebre, unde cuvântul “da” servește drept răspuns la toate cererile”.

Oamenii se închid în lumile lor egoiste, fac planuri care nu-l includ și pe aproapele lor, cred că planeta nu e decât un teren care trebuie exploatat, își urmează instinctele și dorințele fără a se sinchisi de binele comun”.

Nimic nu ajută mai mult la schimbarea stării de spirit a unei femei decât certitudinea că e dorită de sexul opus”.

Viața are multe feluri de a pune la încercare voința oamenilor; fie făcând să nu se întâmple nimic, fie făcând ca totul să se petreacă deodată”.

Despre autor:

PAULO COELHO s-a născut la Rio de Janeiro în 1947. Este unul dintre cei mai de succes romancieri ai lumii, cărţile sale traduse în 80 de limbi şi editate în peste 200 de ţări atingând, până în prezent, vânzări de peste 150 de milioane de exemplare în întreaga lume, iar în România, de peste un milion de exemplare. Înainte să devină un adevărat fenomen literar, a fost un hippie rebel, apoi autor dramatic, director de teatru, jurnalist, poet. În 1986 face pelerinajul la Santiago de Compostela, eveniment care i-a marcat viaţa şi cariera. Deşi profund ataşat de Brazilia natală, romanele lui dezvoltă drame universale, ceea ce explică primirea entuziastă de care se bucură pe toate meridianele. Paulo Coelho este scriitorul cu cea mai mare comunitate online, având peste 23 de milioane de fani pe reţelele de socializare. În 2009, a intrat în Guinness Book drept autorul celei mai traduse cărţi (romanul Alchimistul). Este consilier special UNESCO în cadrul programului „Convergenţe spirituale şi dialoguri interculturale”, membru al comitetului director al Fundaţiei Shimon Peres, al Schwab Foundation for Social Entrepreneurship, al Lord Menuhin Foundation. (sursa: site-ul Humanitas)

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!