X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Campanie europeana de stimulare a consumului de fructe si legume

 

Fiica mea nu consumă fructe decât păcălită, când le gătesc cumva sau le pasez, deși e mare pentru varianta asta. Refuză să ia la pachet vreun fruct, ce să mai spun de vreun morcov ori dovlecel pane. Singura variantă acceptabilă pentru legume sunt cele făcute pe grătar, însă nu în toate anotimpurile am posibilitatea să o păcălesc așa. Mereu m-am gândit cum să o conving și cred că exemplul colegilor, ori o lecție deschisă cu un nutriționist ar convinge-o mai mult decât aș putea-o face eu.

Dar știu. Ce părinte nu dorește ca fiul sau fiica să consume fructe? Ce adult nu știe cât de benefic este consumul de legume și fructe? Ei bine, poate din cauza nivelului de trai, ori a unei culturi deficitare în privința alimentației, România se află în 2012 pe ultimul loc în Europa la consumul de fructe.

Ce ar fi de făcut? Păi, în acest context, Uniunea Europeană a demarat în România, Bulgaria și Slovacia un proiect pilot: „Creşterea consumului de fructe şi legume proaspete în rândul grupurilor vulnerabile (copiii, persoanele vârstnice și femeile însărcinate)”, sub sloganul „Mai mult gust, mai multă savoare”.

Proiectul pilot se derulează în perioada iulie 2012 – iunie 2013 în trei ţări: România (oraşele Medgidia şi Roman), Bulgaria şi Slovacia, fiind coordonat la nivel european de către compania LIGARIS. În România, managementul şi implementarea acestuia este coordonată de către PRAIS Corporate Communications, prin angrenarea a 20 de parteneri locali: autorități locale și organizații non-guvernamentale din cele două oraşe implicate.

Organizația ONU pentru Agricultură și Alimentație indica în 2010 că, în Bulgaria, România și Slovacia, furnizarea de fructe și legume destinate consumului se situa sub 80 kg /persoană /an, adică sub 220 g / persoană/ zi, fiind la cel mai redus nivel din Europa. Totodată, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) în 2012, România se află pe ultimul loc la consumul de fructe, cu doar 7 kg de portocale, 5 kg de mere şi 2 kg de pere pe locuitor pe an, faţă de consumul mediu european de fructe care este de 57 kg pe cap de locuitor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un consum mediu zilnic de 400 g de fructe și legume de diferite culori deoarece conțin nutrienţi și componente bioactive cu un rol esențial în menţinerea sănătății.

Cum se desfășoară programul?

În cadrul a peste 140 de intervenţii directe, participanţii vor fi stimulaţi să redescopere gustul, diversitatea (forme, gusturi, culori) şi modul de preparare a fructelor şi legumelor, având totodată acces la o varietate de reţete.

Astfel, peste 500 de beneficiari, din care 350 de copii, 40 de femei însărcinate şi peste 110 persoane vârstnice din cele două oraşe, vor avea acces direct la activităţi de informare şi activare.

Pentru ca programul să fie mai atractiv și convingător, la întâlniri participă un nutriționist local și se fac demonstrații de gătit cu legume și fructe. A fost lansat și un concurs de reţete ce îi implică direct pe participanţi, urmând ca reţetele cele mai gustoase să fie premiate lunar.

Timp de şase luni, începând cu luna decembrie, se vor desfăşura şi 120 de sesiuni de gătit în cadrul celor 20 de organizaţii.

O altă componentă importantă a campaniei o reprezintă distribuţia lunară, în cadrul sesiunilor de gătit, a fructelor şi legumelor proaspete necesare pregătirii acasă a reţetelor propuse de nutriţionişti. Astfel, peste 2.000 de kilograme de legume și fructe vor fi distribuite pâna la finele lunii decembrie.

Regret însă că acest proiect nu ajunge și în București, decât prin mediatizare, de care probabil Maria și alții ca ea nu o să afle… (oricât m-aș strădui eu).

 

PS: voi reveni curând cu câteva rețete pregătite/propuse în cadrul acestei campanii. Adică voi testa cât de ușor și de ieftin este să gătești numai cu fructe sau legume.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!