X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Care sunt cele 50 de idei geniale care au schimbat lumea?

Fara unele dintre ele, viata ar fi fost de neimaginat. Daca nu ar fi fost scrierea, acest post nu ar fi fost posibil. Daca nu s-ar fi descoperit tiparul, eu nu as fi putut citi aceasta carte (”50 de idei geniale care au schimbat lumea”, de John Farndon). Daca nu s-ar fi descoperit cafeaua, nu as fi apucat sa stau treaza sa citesc si sa scriu despre cele 50 de idei geniale care au schimbat lumea.

Unele dintre ele iti vin instantaneu in minte (cum ar fi  Internetul, clasat pe primul loc in schimbarea omenirii), altele te intrebi cui i-au trecut prin cap sa le enumere (cum ar fi ”Evolutia prin selectie naturala” sau ”Guvernul”). Cine a citit ”Secretul” poate spune ca e un fel de ”Multumesc” adresat pentru fiecare lucru care ne-a schimbat viata, care acum este ceva obisnuit pentru noi. Acum, pe bune, cine ar putea trai fara ”retele de electricitate” sau fara ”telefon”? Aceste categorii, dar si altele, sunt dintre cele pe care eu le numesc indispensabile, si meritau mentionate in aceasta lista.

Cum a fost construita cartea? Pai, 50 de experți au căzut de-acord asupra unei liste cu 50 de idei, care au provocat apoi lumea din social media sa voteze. In urma voturilor, autorul a stabilit ordinea din aceasta carte.

La unele capitole, afli multe lucruri interesante despre momentul aparitiei sau evolutia acelei idei. La capitolul ”Casatorie”, aflat pe ultimul loc intre ideile geniale care au schimbat lumea (se pare ca s-a ajuns deja la intelepciunea ca nu e cel mai bun lucru sa te casatoresti!) am aflat ca acum 100 de ani casatoria era inca un lucru destul de nou. Si ca, in Marea Britanie, numarul de adulti singuri a depasit pentru prima data in 2007 numarul de adulti casatoriti (divortati sau vaduvi). Despre ”vin” se spune ca, in cantitatile potrivite, este un balsam care elimina anxietatea. Inventia ”tiparului” a transformat modul de raspandire a ideilor.

La ”Muzica”, idee aflata pe locul patru in schimbarea omenirii, am gasit cele mai frumoase exprimari ale altora pe aceasta tema. Friedrich Nietche a spus ca ”Fara muzica, viata ar fi o greseala”. Psihologul Steven Pinker e de parere ca ”Muzica e prajitura auditiva”.

Cica Muzica ar avea trei beneficii evolutive: primul este cel sugerat de Darwin, ca ajuta la selectia sexuala, muzica si dansul fiind caracteristici care atrag partenerul deoarece creeaza placere. Alta idee este acea ca ajuta la formarea legaturilor sociale, si astfel, promoveaza supravietuirea grupului. Al treilea beneficiu ar fi acela ca muzica ajuta la dezvoltarea cognitiva.

Beethoven afirma ca ”Muzica este mediatoarea intre viata spirituala si cea senzuala”, iar George Eliot spune ca ”Muzica este medicamentul pentru inima franta”.

Pilula contraceptiva si toate tipurile de contraceptie (idee aflata pe locul 3 in ordinea schimbarii omenirii) au fost asociate la inceput cu promiscuitatea si sexul premarital.

Descoperirea scrierii a fost cea mai semnificativa cumpana in istoria omenirii. A facut posibila istoria.

Cam astfel de lucruri afli din aceasta carte, insa unele idei am fost surprinsa ca au fost mentionate: ”iubirea romantica”marxismulmetoda stiintificaonoareapoezia epica sau speranta. Nu le-as fi mentionat niciodata in primele 50 care au schimbat omenirea…

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!