X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Carti de bucate de la edituri adunate

 

de Oana Grecea

În loc de rețeta de week-end, astăzi vă propun să faceți cunoștință cu cărțile mele de bucate din bibliotecă. ”Gătește cu pasiune” de Nigella Lawson, ”Meniul perfect” de Gordon Ramsay (ambele de la editura Litera), ”Bunătăți la cuptor” de la editura Reader Digest, ”Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncăruri din 1935” de Constantin Bacalbașa (editura Lifestyle Classic) și Dulciuri de casă – Ghidul Gastronomic al României (editura House of Guides).

Cărțile de bucate, ca și cele cu sfaturi de sănătate sau de dietă, le consulți ori de câte ori este nevoie. Nu prea le citești ca pe niște romane, le răsfoiești când le primești (eu cel puțin așa fac), pentru a ști ce pot găsi în ele atunci când nu am inspirație să gătesc sau atunci când sunt inspirată să gătesc ceva nou.

Voi prezenta în acest post doar două dintre ele (deși toate îmi plac și toate au o grafică de excepție), ambele de la editura Litera.

Ele sunt scrise de un bucătar profesionist – Gordon Ramsay (american) și de Nigella Lawson (britanică) , o pasionată de bucătărie care a ajuns la emisiuni culinare (deși eu nu am văzut niciuna, fiindcă nu mă uit la televizor de câțiva ani). Ambii sunt celebri, ambii au scris o mulțime de cărți de bucate și au o mare influență în mediul gastronomic internațional. Sunt și controversați dar asta cred că este chestie de afinitate. Eu am îndrăgit cartea Nigelei Lawson când mi-au picat ochii pe propoziția ”temele au fost pentru mine o pacoste mai mare ca mamă decât au fost vreodată ca elevă”. Pentru că m-am regăsit, am simțit-o de-a mea. În plus are o filozofie de viață care-mi place: ”Faptul că oamenii gătesc diferit, că ceea ce iese din bucătăriile noastre poartă amprenta propriei personalități, reprezintă însăși esența gătitului acasă”.

La sfârșitul postului voi insera un infografic (preferatele mele!) cu evoluția gătitului la tv, începând cu pionierii Dione Lucas (1940-1950) și Julia Child (1963 – 1973) și terminând cu Anthony Bourdain, Jamie Oliver și alții.

”Gătește cu pasiune” by Nigella Lawson – (cartea se poate comanda aici)

Despre grafica cărții am menționat deja. Voi spune că începe cu o introducere despre ce înseamnă bucătăria pentru ea, o descriere a obiectelor și echipamentelor necesare și câteva sfaturi, trucuri și obiceiuri în bucătărie. Apoi e împărțită în două capitole mari: Dileme în bucătărie și Delicii în bucătărie (iarăși m-am regăsit pentru că și sloganul meu de blog este Delicii artistice și culinare pentru întreaga familie!).

Nu mă voi apuca să înșir rețetele ei, voi face un alt post în care voi prezenta rețeta de Tiramisu Fragelino (ca să puteți compara cu Tiramisul la minut a lui Ramsay – pe care îl voi prezenta dar și cu umila mea rețetă de Tiramisu fără mascarpone).

Mai jos redau doar ce am subliniat eu la ea pe carte și doresc să rețin:

Nu gătesc pentru că simt că ar trebui, ci pentru că vreau.

Bucătăria nu este numai încăperea în care gătesc, este și locul unde trăiesc. Bucătăria este locul unde oamenii vorbesc mai liber decât oriunde altundeva.

Scriu așa cum gătesc și cum trăiesc.

Pentru mine, pulsul bucătăriei este ceea ce deosebește un bucătar de un chef și ne face să ne simțim motivați și creativi.

Cumpărarea obiectelor de bucătărie este una dintre marile bucurii ale vieții.

Îmi place fonta, cel mai costisitor și mai pretențios material din lume pentru obiectele de bucătărie.

Cratițele, tigăile, tăvile întinse pentru copt, toate ar trebui să aibă fundul din cupru.

Din Secretele Bucătăriei:

Pentru a unge tăvile, folosește uleiul fără miros, cum ar fi cel de arahide.

În cazul în care coc ceva care conține cacao, iaurt sau lapte bătut, adaug ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu la 150 g de făină simplă, împreună cu praful de copt.

Lasă în frigider o căniță umplută o treime cu bicarbonat pentru a alunga mirosurile.

Folosesc foarfecele pentru multe lucruri în bucătărie: tai slăninuța în fâșii ca să-i dau drumul într-o tigaie fierbinte; tai puiul rece sau șunca pentru salată, transform roșiile în piure, într-o cutie deschisă de conserve, băgând foarcele în ea.

Păstrez o sticlă de vermut alb sec (prefer Noilly Prat) pe care îl torn în cratiță în loc de vin alb.

Uleiul de rapiță presat la rece îl folosesc mai mult sau mai puțin în loc de ulei de măsline (este mai ieftin). Prefer uleiul de rapiță Farrington Mellow Yellow.

Când bat albușurile și vreau să mă asigur că vasul nu este unsuros, tai o lămâie în jumătate și șterg cu ea castronul, de jur împrejur. Acidul înlătură grăsimea și albușurile se bat mai bine.

În cazul când prepari sosul din resturi de muștar de Dijon sau cu boabe de muștar, folosește ulei de măsline și adaugă puțină miere, lămâie și sare.

Folosesc în loc de cutii recipiente speciale pentru catering, comandate de pe internet. Pentru că trebuie comandate minim 500 de bucăți vă puteți combina mai mulți la o comandă.

Folosesc fulgii de sare de mare, marca Maldon.

Dacă nu vrei să se închidă ceapa la culoare când o prăjești, presară puțină sare deasupra, pentru că sarea face ca ceapa să lase apă, care o împiedică să se ardă.

Când gătești în unt, adaugă o picătură de ulei, pentru a împiedica untul să se ardă.

Când folosești grătarul, unge întotdeauna carne, peștele sau legumele, nu grătarul, dacă nu vrei să iasă fum.

Am descoperit plăcerea nectarului de agave, un sirop natural, neprelucrat, cu un indice glucemic scăzut, pe care îl poți folosi în loc de zahăr.

După cum vedeți Nigella Lawson m-a fascinat și încă nu am scris sfaturile de reținut ce urmează fiecărei rețete. Sfaturi de la Nigella puteți găsi și pe site-ul ei http://www.nigella.com/

Puncte slabe ale cărții/rețetelor:

Nu toate ingredientele se găsesc la noi, iar unele sunt extrem de scumpe pentru un buget mic de gătit.

 

Meniul perfect by Gordon Ramsay – (cartea se poate comanda aici)

La cât pare de exigent ca om, cred că și rețetele sale sunt atent studiate și date mai departe. Cartea este foarte atrăgătoare în prezentare, este influențată de anotimpuri și împărțită în trei părți cu rețete: Gustări, feluri principale și deserturi. Dacă vă aventurați să gătiți din ea puteți spune că sunteți pe urmele unui chef celebru.

De sfaturi nu ai parte decât la început și am reținut următoarele:

Obligatoriu în cămară:

ulei de măsline pentru gătit, ulei de măsline pentru salate, ulei de arahide pentru prăjit, ulei de susan, ulei de nucă și ulei de măsline infuzat cu trufe.

Oțet de vin alb sau roșu, oțet balsamic, oțet de cidru, oțet de sherryy și oțet de malț

Sare de mare (Maldon și Floare de Sare), boabe de piper negru, verde, alb și roșu, sos Worcestershire, sos Tabasco, muștar (cu boabe întregi, englezesc și de Dijon), ketchup.

Biscuiți amaretti, miere subțire, ciocolată neagră de calitate, ciocolată albă, nucă de cocos deshidratată, f oi de gelatină, pișcoturi de șampanie. (am redat doar câteva, lista lui este mai lungă).

Puncte slabe: rețete prea sofisticate, unele cu ingrediente puțin utilizate în bucătăria de zi cu zi.

 

Vă las în compania acestui infografic despre istoria gătitului la TV.

 

1 Comment

  • avatar

    Good website! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I might be notified when a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day!

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!