X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Dec 18, 2012 - Interviurile mele    No Comments

”Casa este pentru cei care locuiesc in ea, nu pentru oaspeti”

 

O discuție pe chat cu Zilahi Imre, directorul editorial al MagMob și al revistei Mobila

Propunerea de interviu pe chat a venit din partea lui. El îmi citește site-ul, eu citesc și colaborez uneori în paginile revistelor Mobila (singura revistă dedicată producătorilor) și MagMob (dedicată consumatorilor). De la Zilahi Imre și din revistele pe care le coordonează aflu ultimile noutăți în materie de design, tehnologii, tendințe. Chiar dacă  locuiește la Odorheiul Secuiesc și conduce de-acolo publicațiile, știe pe toată lumea din industria mobilei, indiferent de oraș. Acum, începe să construiască un nume pentru revistă și în afara granițelor țării.

Sper sa vă placă acest interviu vorbit, genul de discuție pe care o purtați și cu prietenii pe internet.

Dialogul va fi publicat şi în MagMob, nr.6/2012. Ediţiile anterioare ale revistei pot fi răsfoite accesând: http://issuu.com/romanianfurniture

Imre: E iarnă şi la voi, în Bucureşti?

Oana: Da, a venit mai repede decât ne aşteptam, dar cred că nu e atât de frig ca acolo la Odorhei. Când intraţi în vacanţă?

Imre: Noroc că numai afară e frig. Adică sper. Se apropie sărbătorile, şi ar trebui să fie căldură în suflete. Vacanţă? Uneori mă gândesc dacă un jurnalist are şanse să se deconecteze cu adevărat de la ce se întâmplă…

Oana: Nici pentru mine nu e vacanţă totală, adică am liber de la redacţia BIZ, însă voi pregăti proiecte pentru blogul meu. Cred că un jurnalist dedicat nu se deconectează niciodată, într-adevăr, pentru că tot timpul îţi vin idei, fraze, titluri de articole.

 

Imre: Mă uit pe blogul pe care îl scrii: sfârşitul de an parcă e tema perfectă, cu gânduri diverse şi bucătăreli. Ce te-a motivat să înfiinţezi o platformă digitală personală? E doar moda, toată lumea are aşa ceva?

Oana: Am avut mai multe motive pentru un blog personal: să scriu lucruri care nu fac parte din planul editorial al revistei unde lucrez – o revistă de business. Apoi mi-am dorit să arăt că pot scrie şi despre teme mai frumoase şi utile faţă de alţi bloggeri, care sunt mai cunoscuţi decât mine, dar nu sunt coerenţi în mesaj.

 

Imre: În percepţia ta cum se schimbă obiceiurile de a consuma informaţie în zilele noastre?

Oana: Oamenii sunt destul de uşor influenţaţi. Adică manipulaţi. Dacă îmbraci articolele într-o formă atractivă, le citesc. Şi fotografiile contează foarte mult. Aici mai am de lucrat, la partea cu foto, pe partea de reţete mai ales.

 

Imre: Ai pus pe primul loc bucătăria. Crezi că oamenii mai au interesul şi răbdarea de a face experimente în bucătărie?

Oana: Sincer, cred că este o tendinţă – dincolo de fiţe, bani şi snobismul de a consuma la restaurant – de a mânca ceva gătit în casă. Cred că oamenii vor să experimenteze, să mănânce sănătos…

 

Imre: Cât de importantă e atmosfera de acasă? Uneori am impresia că trăim într-o societate atomizată, unde mulţi dintre noi au devenit prinzonierii unor ecrane…

Oana: Atmosfera de acasă e magică pentru cei cu familie, cred. De aceea încerc să scriu despre temele tipice ale familiei – bucătărie, sfaturi de casă, de amenajări de sărbători, despre copii.

 

Oana: Apropo, de când ai copiii, ce s-a schimbat? Şi în ce măsură ţi-a schimbat viaţa revista de mobilă pe care o realizezi? Ai devenit „obsedat” să ţii pasul cu tendinţele?

Imre: Copiii sunt în centrul atenţiei, ne încălzim la râsetele din casă ca la un şemineu. În ce priveşte munca, eu consider trendurile în materie de mobilier doar surse de inspiraţie, modele ce pot fi parţial preluate şi transformate în aşa fel, încât să se potrivească gustului nostru personal. Preferăm lemnul în casă, nu ne e frică de culori, şi chiar adoptăm cu drag idei neobişnuite de amenajări interioare. Casa e pentru cei ce locuiesc în ea, nu pentru oaspeţi.

 

Oana: Crezi că articolele din revistă sau de pe site-uri cu poze frumoase de amenajări interioare sunt inspiraţionale pentru cititori în general? Mie, recunosc sincer, mi-ar plăcea să gătesc cele mai minunate reţete pentru blog, în cea mai minunată mobilă de bucătărie… Dar nu e întotdeauna cum ne dorim.

Imre: Corect, o bucătărie bine echipată înlesneşte “bucătăreala”, însă totuşi esenţa este gustul măncărurilor pe care le pui în faţa celor dragi.

 

Oana: Ce planuri şi speranţe ai pentru 2013 cu revistele Mobila şi MagMob? Crezi că se va schimba ceva în piaţă?

Imre: MagMob a devenit în ultimii ani o colecţie de idei ce pot fi valorificate de cei ce mobilează sau reamenajează o casă, un birou sau o grădină. Pentru anul ce vine îmi doresc o promovare şi mai puternică, pentru a ajunge la şi mai mulţi cititori.

 

Oana: Te bazezi pe partenerii tradiţionali, crezi că vor apărea şi firme noi care să susţină munca ta? Care să vrea să se promoveze, să ştie lumea de ei?

Imre: Până acum cea mai mare bucurie a fost să observ reacţia de plăcută surprindere a celor care întâlnesc revista pentru prima oară. În mare parte doamne şi domnişoare, pentru că e un secret ştiut de toţi, deciziile referitoare la amenajări le iau în proporţie de 80% femeile. Tot mai mulţi producători de mobilă aleg să comunice direct cu clienţii finali, şi majoritatea fabricilor de mobilă sunt dispuse să personalizeze mobila în funcţie de solicitările clienţilor. Revista rămâne deschisă tuturor celor care vor să îşi promoveze creaţiile în materie de mobilier.

 

Oana: E drăguţ că toată lumea se adaptează şi personalizează. Dar ce se întâmplă cu retailerii şi producătorii în serie?

Imre: Sunt două categorii distincte. Comercianţii îşi caută locul în ecuaţie, făcând experimente cu mobilier de import şi colaborări cu producătorii autohtoni. Majoritatea producătorilor din ţară caută să facă export, sunt în permanentă căutare de noi pieţe externe. Eu cred că sunt în siguranţă (şi vor fi în câştig) cei ce vor găsi un echilibru sănătos între exporturi şi vânzările pe piaţa internă.

 

Imre: Tu ce crezi, care sunt factorii care influenţează în ziua de azi achiziţiile de mobilier?

Oana: Păi întâi te încântă designul, apoi preţul…

 

Imre: Deci… e cu cântec?

Oana: … şi apoi cât de bine se poate adapta spaţiului în care vrei să potriveşti piesa de mobilier aleasă. Da, se întâmplă de multe ori să renunţi când îţi place ceva, pentru că preţul depăşeşte bugetul tău.

 

Imre: Care a rezolvarea? Nu e frumos să renunţi la vise…

Oana: Nu, dar cred că discuţia cu designerul sau producătorul te poate ajuta. Dacă-ţi face o ofertă personalizată, să semene cu ce-ai văzut, dar cu mai puţine sertare (de exemplu), cred că te apropii de ce îţi doreşti.

 

Oana: Tu de unde te informezi în materie de design în afara documentării şi colaborării cu firmele de profil? Ce reviste, site-uri citeşti?

Imre: Poate puţini ştiu, redacţia revistelor Mobila şi MagMob este membră în IAFP şi FSM, cele două organizaţii internaţionale de presă de specialitate în industria mobilei. Asta înseamnă cca 46 de publicaţii, pe care le putem consulta pentru a afla ce se întâmplă în lumea largă în ce priveşte domeniul nostru. Mai nou mă odihnesc accesând pagina www.dornob.com , o colecţie de idei trăsnite şi extrem de simpatice.

Imre: În decembrie oamenii tind să cheltuiască bani pentru a sărbători. Ce crezi, cum se canalizează atenţia? Obiectele cumpărate aduc fericirea?

Oana: Oh, da, ca femeie pot să spun că întotdeauna obiectele cumpărate îţi schimbă starea de spirit, poate îţi aduc chiar fericirea (că doar e formată din lucruri simple). Am scris şi eu un post pe www.gandurisibucatareala.ro cu titlul „Top 25 Facebook Interior Design Pages” cu site-uri pe care le urmăresc,  şi a fost foarte citit. Îmi place să descopăr astfel de site-uri care să mă inspire în amenajarea casei sau viitoarei case.

Imre: Subscriu, chiar dacă unii trag din nas, „reţelele de socializare” au un rol extrem de important în modul în care ideile circulă. MagMob are la rândul său o pagină dedicată: www.facebook.com/MagazinulMobilei

Oana: Interacţionezi cu cititorii pe această pagină?

Imre: Aş propune să continuăm discuţia acolo, invitându-ne cititorii să ni se alăture. Ce zici?

Oana: Da, e ok. Stai să caut pe Facebook…

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!