X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Cat de sanatos traiesc copiii nostri?

 

by Oana Grecea

Mai mult de 3 sferturi din copiii de clasa I din București mănâncă micul dejun în fiecare zi în timpul săptămânii, iar aproape toți fac acest lucru în fiecare sâmbătă și duminică. Săptămânal, copiii consumă de 8,6 ori fructe, de 7 ori legume, iar dulciuri de 7,9 ori.

Dacă este să ne luăm după rezultatele studiului ”Și eu trăiesc sănătos!” – SETS cu privire la obiceiurile de stil de viață ale elevilor din clasa I din București, realizat la inițiativa Fundației PRAIS de către GfK România, se pare că cel puțin copiii din București mănâncă sănătos în familiile lor.

68% din copiii de clasa I din București mănâncă trei mese principale pe zi. Jumătate obișuiesc să mănânce și între mese, iar doi din 5 copii mănâncă doar în cadrul meselor principale. Mai mult de jumătate din copiii de clasa I din București consumă cel puțin o dată pe zi fructe, legume, lactate și carne. În ceea ce privește consumul de mâncare gătită, aceștia consumă mâncare gătită în medie de două ori pe zi. Săptămânal, copiii consumă de 8,6 ori fructe, de 7 ori legume, iar dulciuri de 7,9 ori.

În acest context aș vrea să menționez faptul că și Uniunea Europeană încurajează consumul de fructe în școli și a alocat în 2013 niște fonduri în acest sens. România primește 4,9 mil euro ca să distribuie fructe copiilor în mod regulat în școli pentru toți copiii. Despre acest lucru a scris și Olivia Sgarbura, pe blogul său Jocul Orb. Voi urmări dacă se vor da în școli aceste fructe.

Nutritie

Conform acestui studiu, copiii se hidratează bând mai mult de patru pahare de lichide pe zi. În ceea ce privește consumul de băuturi răcoritoare, aceștia beau răcoritoare în medie de 3 ori pe săptămână. Studiul arată, de asemenea, că 38% dintre copiii de clasa I din București fac mișcare în fiecare zi.

În medie, 5 zile pe săptămână fac mișcare în aer liber, plimbări prin parcuri, se joacă împreună cu alți copii.

Mai mult de 50% dintre copiii de clasa I din București practică exerciții fizice (incluzând lecții de educație fizică și/sau practicarea unui sport) de 2-3 ori pe săptămână.

Aproximativ jumătate din copiii de clasa I din București petrec în medie 2 ore pe zi în fața televizorului în timpul săptămânii, respectiv 3 ore în weekend. O treime din copii petrec mai mult de 4 ore pe zi în timpul weekend-ului uitându-se la TV/DVD/Video. În ceea ce privește accesul la tehnologie și informație, aproximativ 3 sferturi din copiii de clasa I din București au în gospodărie 1 sau 2 calculatoare, majoritatea având acces la internet.

Aceștia studiază individual aproximativ 2 ore și jumătate pe zi. Într-o zi de weekend se joacă de două ori mai mult decât într-o zi a săptămânii, pe când pentru comunicarea cu prietenii prin intermediul rețelelor sociale petrec aproximativ o jumătate de oră indiferent de zi.

Cei mai mulți copii de clasa I nu își petrec timpul la calculator pentru comunicare cu prietenii. În medie, aceștia își dedică timpul liber din aproximativ 2 zile și jumătate pe săptămână cu colegii/ prietenii.

Potrivit vârstei lor, ei acordă cel mai mult timp somnului, apoi activităților școlare și studiului individual. Micuții petrec mai mult timp cu familia, decât petrec la calculator.

Potrivit studiului, un copil de clasa I din București are în medie 7 ani, cântărește 26 kg și are o înălțime de 125,8 cm. Raportul greutate – înălțime ne arată că, între 100-125 cm, copiii au o greutate medie de 23,7kg, între 126-145 cm – o greutate medie de 28,2 kg și între 146-160 cm – o greutate medie de 29,9 kg.

Rezultatele studiului pot fi citite in intregime aici.

2 Comments

  • avatar

    Multumesc mult pentru articol.

    Studiul e foarte interesant dar mi se pare mai degraba ca parintii au raspuns cum e corect decat cum se intampla dat fiind ca n-am intalnit inca niciun copil cu profilul din studiu 🙂 (nu e statistic reprezentativ dar…) Cel putin in partea legata de calculatoare si TV am maaari rezerve.

    Totusi, pana una alta, nu avem alte studii comparative asa ca e singurul la care ne putem raporta.

  • avatar

    […] Ca sa iti arat si date exacte, uite un studiu interesant, elaborat de GfK, la initiativa Fundatiei PRAIS, referitor la obiceiurile de stil de viata ale elevilor de clasa I din Bucuresti (pe care l-am gasit la Oana). […]

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!