X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Jun 21, 2013 - Proiecte in care cred    2 Comments

Ce ati sustine: Sanatatea sau mediul?

 

by Oana Grecea

Sănătate! Este urarea pe care o auzim probabil cel mai des. Dar ar mai fi sănătate dacă nu am trăi într-un mediu curat?

O parte din semenii noștri încearcă, an de an, să susțină pe alți semeni mai puțin avantajați de soartă. Dar în ziua de azi, a da bani fără a vedea că cel ajutat nu are partea sa de contribuție este cel puțin desuet. Ne amintim de primii ani de după Revoluție când ”curgea” cu ajutoare din care unii au făcut bani frumoși pentru că ele nu ajungeau nici cum la cei cu adevărat nevoiași. În ziua de azi, ajutorul este organizat, gândit, analizat și votat, cum este cazul campaniilor de responsabilitate socială pe care le fac marile companii. De multe din ele nu se află niciodată, pentru că nimeni nu le promovează, neavând nimic de câștigat. Astfel încât, nici cei care ar putea depune/gândi anumite proiecte locale nu identifică sursele care le-ar fi de ajutor.

De aceea, întâlnidu-mă cu astfel de situații, m-am gândit că nu ar fi rău să le semnalez, iar cazul despre care vă povestesc mai jos mai are câteva zile până la votarea finală.

Așa că, dragilor, aflați că în cadrul programului național de responsabilitate socială „Împreună pentru fiecare”, destinat dezvoltării comunităţilor locale, până pe 23 iunie puteți vota la aici proiectul favorit, din domeniul sănătății și al protecției mediului sau pe pagina lor de Facebook.

Vă spun sincer că rezonez cu multe dintre ele, pentru că m-am gândit ce mult contează ca într-o anumită comunitate, cu câteva mii de suflete, să fie cineva care să facă efortul întocmirii unui proiect, cooptării și gestionării unor parteneriate între instituțiile publice locale, localnici și societatea care dă banii, totul doar cu un beneficiu personal moral și sufletesc.

Dacă v-ați petrecut copilăria la sate vă mai amintiți probabil ce jalnice erau dispensarele, ori școlile sau grădinițele din comune. De ce nu ar merita și oamenii de-acolo condiții mai bune?

Pe de altă parte, rezonez și cu proiecte depuse in orase mai mari, precum Bucurestiul. Un exemplu este cel depus de Salvarea București – http://www.impreunapentrufiecare.ro/node/3231 (acesta îmi place cel mai mult din cele depuse) pentru că am apelat de câteva ori la ei (odată chiar și în cazul copilului), au venit promt iar tratamentul lor a fost salvator. Proiectul  lor “Există un erou în fiecare dintre voi”” propus spre finanțare urmărește scăderea mortalității în cazul urgențelor de grad 0 (stop cardio respirator, infarct, cădere de la înălțime, accident, incendiu), prin asigurarea acordării primului ajutor în maxim 5 minute de la primirea apelului, cu ajutorul voluntarilor Societății de Salvare București. Prin acest proiect, se dorește dotarea departamentului de voluntari cu soft-ul de alertare a voluntarilor, compatibil cu IOS (sistemul de operare Iphone) și Android, cu pocket mask-uri necesare tehnicilor de prim ajutor. Dacă v-ați confruntat cu situația de a suna de urgență și a aștepta ca ”Salvarea” să vină mai repede, v-ați dat seama că anunțarea/alertarea la timp a celor care intervin este de o importanță maximă.

Cea mai originală propunere și cu utilitate educațională și de mediu mi s-a părut proiectul ”Școală în casa plantelor”, despre care puteți citi și pe care îl puteți vota aici.

Pe site-ul ”Împreună pentru fiecare găsiți mai multe astfel de proiecte pe care vă invit să le votați, pentru că oamenii aceștia merită toții bani puși la dispoziție de grupul Rompetrol: 15.000 lei (pentru proiecte educaționale) și 45.000 lei (pentru proiecte ce presupun renovarea și dotarea unităţilor medicale sau activități de conservare și menținere a condițiilor de mediu existente la nivel local). Plus încă 100.000 de lei pentru proiecte de inovație în sănătate și mediu.

După perioada de jurizare și evaluare în teren a proiectelor înscrise, pe data de 8 iulie vor fi anunțați câștigătorii granturilor. Implementarea efectivă a proiectelor selectate trebuie să se realizeze până la sfârșitul anului 2013. Sunt tare curioasa cine ajunge in finala si va voi tine la curent cu ce proiecte vor primi finantare.

 

Toate proiectele vor fi jurizate de o comisie mixtă foarmată din reprezentanți Rompetrol și specialiști din mediul ONG. La evaluarea proiectelor de către juriu, se va avea în vedere motivația socială, numărul persoanelor influențate de problema respectivă, numărul voluntarilor din comunitate care se pot implica în soluționarea problemei. De asemenea, aplicantul trebuie să stabilească un parteneriat cu autoritățile locale și să dovedească angajamentul comun pe termen lung pentru dezvoltarea și păstrarea rezultatelor proiectului ce face subiectul aplicației. De asemenea, toate proiectele înscrise vor putea fi votate pe site-ul www.impreunapentrufiecare.ro și pe pagina de Facebook a programului. Juriul va da note de la 1 la 5, iar votul publicului va avea o pondere de 25% din nota finală.

Așa că, dacă vreți ca unii din oamenii care au gândit un proiect să fie susținuți/finanțați, vă invit să votați. Sănătate sau mediu, orice este important pentru comunitate!

2 Comments

  • avatar

    E greu de ales… Nevoi sunt multe in toate domeniile, iar de sanatate nu mai vorbim. In mediul rural e si mai crunt. Totusi – cred ca as alege un proiect de sanatate. O sa ma uit pe site-ul Rompetrol sa votez. Macar atat pot face.
    Anna

  • avatar

    As sustine in primul rand sanatatea intrucat sistemul nostru de sanatate este la pamant si, din pacate, nu prea da semne de revenire…bine ca avem companii care se implica in astfel de proiecte si ofera sponsorizare pentru a le dezvolta…sper sa iasa la iveala proiecte de sanatate care sa schimbe ceva in Romania.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!