X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Ce-i rezervi copilului tau? Sex de placere sau sex cu frica?

 

(sursa foto: afișul unei campanii de prevenție a cancerului de col uterin)

by Oana Grecea

Există un singur moment în care părinții au cum influența viața sexuală a copilului și singurul în care îi pot ”controla” sexualitatea. Între 10-14 ani, părinții de fete pot decide dacă fata lor va face sex de plăcere sau sex cu frică, gândindu-se la boli cu transmitere sexuală.

Una din cele mai grave afecțiuni care se poate face este cancerul de col uterin. Cancerul de col uterin este însă singurul tip de cancer care poate fi prevenit printr-un vaccin! Interesant, nu? Putem preveni sau putem alege ca copilul nostru să fie victima virusului HPV, dacă nu il vaccinăm.

Ce este HPV? Este cel mai comun virus transmisibil pe cale sexuală. iar afecțiunile asociate infecției cu acest virus sunt dintre cele mai înfricoșătoare: cancer de col uterin, cancer vaginal, cancer anal, neoplazie intraepitelială (vaginală, vulvară, cervicală) etc.

Cancerul de col uterin este al doilea cancer ca incidență la femei după cel de sân. În România, peste două mii de femei mor anual de acest tip de cancer.

Prin urmare, decide în cunoștință de cauză pentru copilul tău. Știu că vaccinul de prevenție este unul contestat sau chiar respins de adulți și chiar de cadre medicale, însă te poți documenta și tu ca părinte, pe câteva site-uri internaționale, ca să nu zici că aici lumea nu știe prea bine: unul este un centru din Atlanta – http://www.cdc.gov/about/ iar celălalt este din Europa- http://www.ecdc.europa.eu/en/Pages/home.aspx

În România vaccinul este teoretic gratuit (este prevăzut ca vaccin opțional în calendarul național de imunizări) dar Ministerul nu l-a furnizat medicilor de familie. La nivel mondial, țările cu sisteme de sănătate solide dezvoltă cele mai de succes campanii de prevenție a cancerului de col uterin. De exemplu, SUA, Elveția și Belgia au implementat programul de vaccinare dedicat fetelor începînd din anul 2006; Australia, Portugalia și Germania din anul 2007; Danemarca din anul 2008; Statele Unite oferă vaccinul gratuit și băieților, începând din anul 2009.

Prima opțiune în prevenția infestării cu acest virus ar fi vaccinarea, făcută de părinți fiicelor lor la vârsta de 10-14 ani, cât posibil înainte de prima menstruație și primul contact sexual. Profilaxia secundară cuprinde testul Papanicolau și tratamentul leziunilor precanceroase. Pentru doritori, procedura prevede ca părinții să înainteze o cerere la medicul de familie, care va solicita Direcției de Sănătate Publică numărul de doze de vaccin necesare. În cazul în care medicii nu îl au, vaccinul se poate cumpăra și din farmacii, dar o doză depășește cu puțin 500 de lei și trebuie făcute 3 doze, la intervale de șase luni.

La o conferință la care am participat astăzi s-a semnalat faptul că pacienții din Romania sunt mai interesați de efectele adverse decât de eficacitate.

Care este situația în România?

Ministerul Sănătății nu a implementat o campanie de informare cu privire la noul program de vaccinare împotriva HPV.  Direcțiile de Sănătate Publică nu au dezvoltat nicio activitate de informare a medicilor de familie cu privire la noul program și nu s-a evaluat necesarul de vaccin impotriva HPV. Nu au fost achiziționate vaccinuri împotriva HPV. Vaccinarea împotriva HPV nu a început la 1 Octombrie 2013.

afde677eebf2cf3bd4c280bd5a5c2ff1

Decide deci în cunoștință de cauză și nu rata oportunitatea de a face vaccinul la timp și gratuit!

Iată și comunicatul de presă cu ocazia Săptămânii Europene a Imunizării

”În cadrul platformei “Împreună pentru viață – sănătate prin cunoaștere”, specialiștii trag un nou semnal de alarmă cu privire la pericolul cancerului de col uterin și importanța prevenirii acestuia.

Începând cu anul 2013, cele două metode principale de prevenție a cancerului de col uterin – vaccinarea împotriva HPV și screening-ul periodic – sunt prevăzute și în legislația din România, astfel:

•        Screeningul este disponibil femeilor cu vârsta între 25 și 64 de ani, printr-o scrisoare de trimitere oferită de medicul de familie. Printr-o monitorizare corectă a pacientelor, screening-ul periodic ajută în prevenirea unui număr mare de cazuri de cancer de col uterin, eficientizând, astfel, și costurile sistemului de sănătate.

•        Vaccinarea împotriva HPV are caracter opțional, este prevăzută gratuit pentru fetele cu vârsta între 11 și 14 ani, printr-o solicitare scrisă, depusă de părinți, la medicul de familie. Vaccinul tetravalent protejează împotriva tulpinilor 16 și 18, responsabile de 70% din totalul cazurilor de cancerul de col uterin, dar și împotriva tulpinilor 6 și 11 care provoacă 90% dintre cazurile de condiloame genitale.

Anul trecut, vaccinarea împotriva HPV a fost reintrodusă în Calendarul de Imunizări, ca și vaccinare opțională, gratuită, pentru fetele cu vârste între 11 și 14 ani, cu dată efectivă de începere – 1 octombrie 2013. Odată cu anunțarea acestui program de imunizare, SNMF a dezvoltat un program de informare asupra pericolelor virusului HPV, atât în rândul medicilor, cât și în rândul părinților, tocmai din dorința de a reduce mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. În doar 2 luni de la începerea programului nostru de informare, medicii de familie au primit aproximativ 2.000 de cereri din partea părinților. Acest lucru ne demonstrează faptul că pericolele bolii sunt conștientizate de un număr din ce în ce mai mare de părinți, că avantajele vaccinării sunt evidente pentru aceștia și că există cerere, ceea ce ne motivează să continuăm munca noastră. Avem nevoie de o implicare activă a autorităților din sănătate și educație, astfel încât să reușim să facem acest program functional. În caz contrar, cancerul de col uterin va ucide, în continuare, în România”, declară dr. Rodica Tănăsescu, Președinte Societatea Națională pentru Medicina Familiei.

În cadrul programului SNMF de prevenție a cancerului de col uterin, inițiat la finalul anului 2013, au fost organizate 25 seminarii de informare și educare în toate regiunile țării.

Cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care poate fi prevenit printr-un vaccin. Însă, România este, în continuare, fruntașă, atât în ceea ce privește incidența, cât și mortalitatea. Pierdem 6 femei zilnic în lupta cu această boală, timp în care, alte țări europene, cum ar fi Elveția sau Belgia, au ales prevenția și au implementat programe naționale de vaccinare încă din 2006. Medicii de familie susțin, în continuare, programele de informare și conștientizare a populației, însă implicarea autorităților este vitală în implimentarea efectivă a acestor programe de prevenție”, spune dr. Cristian – Sever Oană, medic primar Medicină de Familie

Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer la femeile cu vârste între 15 și 44 de ani. Țara noastră înregistrează cea mai mare rată a incidenței, dar și a mortalității cauzate de cancerul de col uterin din Uniunea Europeană.

***

Platforma „Împreună pentru viață”, dezvoltată de MSD ROMÂNIA, se adresează tuturor celor implicați în sistemul de sănătate din România și are ca scop principal îmbunătățirea calității vieții, prin facilitarea accesului la informații relevante și încurajarea colaborării între diversele categorii socio-profesionale, având în centrul atenției pacientul.

www.impreunapentruviata.ro

b1d2d6fb16c9566c42e650bca009a0bd

 

 

(poza afisului arata asa, eu nu am stiut sa o redimensionez altfel pentru deschidere)

ea1a5877a6ee475d5ca5f0f831e1f704

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!