X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Ce stiu cu adevarat

de Oana Grecea

În ultimul timp, tot mai multe lucruri mărunte îmi aduc bucurii mari. În fapt, lucrurile citite (în cărți precum ”Ce știu cu adevărat”, de Oprah Winfrey și HYGGE, de Louisa Thomsen Brits) mă fac să apreciez și să văd valoarea micilor momente de bucurie care îți aduc o mare satisfacție sufletească ori pur și simplu să trăiesc și să apreciez clipa.

Ce stiu cu adevarat

Ce știu cu adevărat este că mi-am dorit foarte mult să citesc cartea lui Oprah Winfrey pentru că îmi place de ea și-mi pare o persoană care evoluează mereu, care știe să empatizeze cu interlocutorii săi și care promovează lucruri valoroase, nu doar comerciale. Cele scrise de ea au avut o tentă de ușoară dezamăgire, exact ca atunci când am citit cartea Andreei Esca (”Ce-am făcut când am tăcut”). Ambele cărți aparțin unor vedete tv și ambele sunt constituite din editorialele apărute în revistele pe care le conduc. Cartea Ce știu cu adevărat” a lui Oprah (apărută la editura Lifestyle Publishing) este formată din editorialele ei din rubrica lunară  pe care o ține în revista O, The Oprah Magazine. Dar să explic de unde vine dezamăgirea. Nu din faptul că aș fi putut citi editorialele la momentul apariției și ar fi fost ca o repetare a lor, ci din simplitatea celor relatate. Ce știu că adevărat este că nu-mi vine să cred că o vedetă de talia lui Oprah scrie, practică și apreciază lucruri precum grădinăritul spre exemplu.

Poate că normal este să fie așa, dar uneori normalul ne suprinde prea tare.

Iată care sunt cele 15 lucruri diferite și favorite ale lui Oprah Winfrey:

 1. ”Să cultiv legume în grădina mea.
 2. Să-i fac lui Stedman clătite cu afine și lămâie duminică dimineața; întotdeauna sunt o încântare pentru el, ca și cum ar avea șapte ani de fiecare dată.
 3. Să mă joc împreună cu câinii mei pe peluza din fața casei.
 4. O zi ploaiosă, cu aer răcoros, iar în șemineu să ardă un foc puternic.
 5. Să culeg legume din grădina mea.
 6. O carte grozavă.
 7. Să citesc în locul meu preferat, sub stejari.
 8. Să gătesc legume din grădina mea.
 9. Să dorm până când organismul meu consideră că este suficient.
 10. Să mă trezească adevărații ciripitori, păsările.
 11. Un exercițiu fizic atât de intens, încât întreg corpul meu să simtă că respiră.
 12. Să mănânc legume din grădina mea.
 13. Să stau nemișcată.
 14. Să mă bucur de liniște.
 15. Practica spirituală zilnică de mulțumire; în fiecare zi îmi slăvesc viața, numărându-mi binecuvântările”.

 

 

Dragă cititorule, îți propun și ție acest exercițiu și o să realizezi atunci că nu e ușor de făcut și că, de fapt, viața ta nu este așa rea pe cât crezi tu că este. Pentru liniștea ei sufletească, Oprah spune că a decis să facă numai acele lucruri care o reprezentau cu adevărat și să facă pentru ceilalți doar ceea ce o mulțumea pe ea.

biblioteca Oprah

(biblioteca lui Oprah Winfrey de la una din casele sale)

Ca și pe mine, cărțile o ajută mult pe Oprah și citește de câte ori prinde ocazia. Are chiar și un fel de ritual. ”Întreaga zi am grijă să-mi pregătesc, prin tot ceea ce fac, timpul dedicat lecturii. Dă-mi un roman bun sau o carte de memorii, niște ceai și un loc confortabil să mă ghemuiesc și sunt în Paradis”. Oprah spune că a citi o carte bună e un privilegiu sacru, o posibilitate de a fi oriunde își dorește. Este modul preferat de a-și petrece timpul.

Ce știu că adevărat este că rândurile scrise de Oprah și selectate de mine sunt de ținut minte ca învățăminte:

Știu cu adevărat: călătoria ta începe cu alegerea de a te ridica, de a merge înainte și de a trăi pe deplin” – Oprah Winfrey

 • Una din cântărețele care-i place și pe care o ascultă la culcare, înainte de meditație: Snatum Kaur.

Am descoperit că ascunderea rușinii a fost cea mai mare povară dintre toate. Atunci când nu ai de ce să-ți fie rușine, când știi cine ești cu adevărat și ce însemni, dai dovadă de înțelepciune.

Ce trebuie să devii evoluează din locul în care te afli în prezent. Învață să-ți apreciezi lecțiile, greșelile și eșecurile ca fiind temelia viitorului, iar acest lucru este un semn categoric că te îndrepți în direcția bună.

Acum știu că o relație adevărată îți dă un sentiment de bine. Ar trebui să-ți aducă bucurie – nu doar o parte a timpului, ci mai tot timpul.

Dragostea este atunci când știi că oamenilor le pasă de ce faci în momentele când lucrurile nu merg atât de bine. Mă simt binecuvântată să știu asta cu adevărat.

Să fiu singură cu gândurile mele devenise o glumă la ordinea zilei.

Știu cu adevărat ce reprezintă animalele de companie în viața noastră: o legătură afectivă care este necondiționată. Și reciprocă. Nimic nu se compară cu dragostea de cățeluș.

Nu este ușor să fii recunoscător tot timpul. Recunoștința poate transforma orice situație. Îți schimbă vibrația, de la energie negativă la energie pozitivă. Este cea mai rapidă, ușoară și puternică modalitate de a realiza schimbarea în viața ta.

Sunt recunoscătoare pentru fiecare vârstă pe care sunt binecuvântată s-o împlinesc.

Dacă viața nu te învață nimic altceva, ține minte asta: atunci când ai posibilitatea, profită de ea.

Fiecare persoană poartă cu sine propria poveste de speranță și durere, victorie și pierdere, mântuire, bucurie și lumină.

Pentru a putea fi stăpână pe viața de împliniri care te așteaptă, trebuie să fii dispusă să muncești din greu. Să-i acorzi atenție spiritului tău, care-ți șoptește cele mai mari dorințe ale tale. Trebuie să-ți hrănești mintea cu gânduri și idei care te deschid spre noi posibilități.

Dacă alergi prin viață de parcă ar fi o întrecere pe care trebuie s-o câștigi, trebuie să mai încetinești și să-ți programezi un timp de odihnă. Deoarece adevărul este că deja ai câștigat.

Goethe: Orice poți face, sau visezi că poți face, acționează. Îndrăzneala are geniu, putere și magie în ea.

Pentru mine, singura putere reală este aceea care vine din esența a ceea ce ești și reflectă tot ce ți-a fost hărăzit să fii.

Greutatea ta este legată în ultimă instanță de faptul că te simți nevrednică.

Fericirea nu este niciodată ceva ce obții de la ceilalți. Fericirea pe care o simți este direct proporțională cu dragostea pe care ești în stare s-o oferi.

Știu că adevărat că tot ceea ce gândesc, spun sau fac, totul se va întoarce la mine.

Ce stiu cu adevarat

Și pentru că am răspuns provocării de mai sus și eu, iată lista mea:

15 lucruri favorite ale mele:

 1. Să citesc
 2. Să scriu
 3. Să mă informez în diverse domenii
 4. Să visez cu ochii deschiși
 5. Să povestesc cu Maria
 6. Să mă instalez într-un loc confortabil cu laptopul alături, cu cartea și cu tableta (pentru un joc) și o ceașcă de ceva (cafea, vin, ceai etc)
 7. Să îmi zmotocesc/iubesc câinele
 8. Să prepar dulciuri
 9. Să mă întâlnesc și să povestesc cu prietenii
 10. Să mă uit la filme emoționante
 11. Să am o zi în care nu fac curat, mâncare, nu am musafiri și să fiu doar cu mine, în liniște (dar să fie curat și mâncare pentru că altfel nu m-as putea relaxa)
 12. Să beau cafeaua de dimineață în week-end cu soțul, fără să avem vreo grabă sau vreo treabă urgentă (adică în liniște și relaxați)
 13. Să merg pe jos într-un loc cu multă verdeață și fără un scop, doar cu gândurile mele
 14. Să întâlnesc oameni sau povești care să mă inspire și despre care să pot povesti mai departe
 15. Să primesc cărți pe care să aștept mereu cu nerăbdare să le citesc.

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!