X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Ce ti-ai dori pentru un copil bolnav de cancer?

 

by Oana Grecea

Simt o durere fizică când mă gândesc că la fiecare 3 minute un copil de pe glob este diagnosticat cu cancer. Adică 20 de copii/oră află că au această boală. Oricând unul din ei poate fi copilul tău, al rudelor, prietenilor, vecinilor ori colegul de școală al copilului. Speranța de viață în cazul copiilor bolnavi e foarte mică și pentru ei, orice gest, orice gând, este o mică rază de bucurie. De aceea te invit, cititorule, doar să îți imaginezi ce ți-ai dori pentru un copil bolnav de cancer.

Să încep eu:

–         SPERANȚĂ DE VIAȚĂ

–         CONDIȚII MAI BUNE DE TRATAMENT ȘI SPITALIZARE

–         SĂ NU AIBĂ DURERI

–         SĂ AIBĂ O FAMILIE

–         SĂ SE ÎNDRĂGOSTEASCĂ

–         SĂ AIBĂ O A DOUA ȘANSĂ ÎN VIAȚĂ

cancer 1

În România, câteva lucruri s-au făcut deja, câteva se află în curs iar altele sper că vor fi făcute. Până la sfârșitul lunii octombrie, Asociația P.A.V.E.L împreună cu Institutul Oncologic Bucuresti Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu, printr-o finanțare Rompetrol (prin Programul Împreună pentru Fiecare) vor încerca să crească speranta de viață a copiilor bolnavi de cancer din România. Cum? Prin dotarea secției de oncologie pediatrică cu echipamente performante de administrare intravenoasă a citostaticelor (pompe de perfuzie) și prin îmbunătățirea condițiilor de spitalizare pentru pacienți și însoțitorii acestora și asigurarea logisticii pentru biroul asistentului social din spital. ”Proiectul susținut de Rompetrol aduce plusvaloare pentru că îmbunătățeste calitatea serviciilor medicale și aduce o soluție crizei de personal din sistem prin acele aparate de administrare a tratamentelor citostatice. Astfel, tratamentele sunt mai bine monitorizate și administrate, conform unui orar bine programat”, spune Alina Mitroi, responsabilul de proiect. Care vor fi beneficiarii direcți? Zilnic, aproximativ 35 de copiii și tineri diagnosticați cu o afecțiune oncologică, cu vârsta cuprinsă între 0-26 de ani. Beneficiari indirecți: familiile acestora. Practic, prin acest proiect pacientul este văzut prin prisma tuturor nevoilor sale complexe. Echipa medicală este completată de asistentul social căruia i se asigură instrumentele de lucru. În același timp, tot acest proiect face ca administrarea tratamentului să fie mai eficientă.

DeclaratiePacient cancer_resize

(declarația unuia din tinerii internați la Spitalul Oncologic)

Ce s-ar mai putea face? Să existe în țară toate medicamentele citostatice incluse în protocoalele de tratament, să fie mai mulți doctori, asistente medicale (2 asistente pe tură au grijă de 35 de bolnavi) și mai multă aparatură medicală performantă. Pe lângă echipa medicală, ar fi ideal ca instituțiile de stat să fie atente și la celelalte nevoie ale pacienților: suportul psihologic, social, material și nevoia de reintegrare după finalizarea tratamentului.

Nu există date statistice foarte clare în ceea ce privește numărul de pacienți bolnavi de cancer din România, însă se estimează un număr de 10.000 copii care au o afecțiune oncologică și 500 de cazuri noi pe an. În Institutul Oncologic sunt internate aproximativ 120 cazuri noi pe an.

Cu bunăvoința fiecăruia din noi am putea transmite mesaje mai bune pentru cei care trec prin această afecțiune. V-ați gândit la ceva care să ajute?
St. Baldrick's Foundation – About Childhood Cancer

(sursa infografic)

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!