X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Oct 21, 2012 - Bucatareala    No Comments

Cea mai simpla reteta de biscuiti cu sare

 

Este atât de simplă încât a fost făcută de fata mea de opt ani, cu puțin ajutor din partea tatălui. Eu am făcut doar pozele. Inspirația i-a venit copilului din cartea  “Marea și Nemaivăzuta carte pentru Fete”, de Rosemary Davidson, Sarah Vine, apărută recent la Editura Curtea Veche.

Rețeta este pentru minim 16 bucăți de biscuiți (varianta de mai jos dublează cantitățile din carte), dar depinde de dimensiunea aleasă pentru forme.

Au folosit: 400 g făină amestecată cu două plicuri praf de copt; un praf de sare, 100 g unt, tăiat în bucățele mici; două linguri de smântână, o cană aproape plină de lapte

Cuptorul trebuie preîncălzit la 200 grade Celsius/ indicator 6 la cuptorul pe gaz.

Mod de preparare: Pune făina, sarea și untul într-un castron mare și cu vârful degetelor începe să amesteci aluatul. La început, nu se va întâmpla mare lucru, dar continuă să frămânți și, ușor, ușor, după câteva minute vei vedea că făina și untul se vor omogeniza. Pe măsură ce frămânți, ridică coca deasupra castronului și las-o să cadă – în acest fel biscuiții se vor frăgezi.

După cinci minute, aluatul ar trebui să arate ca un miez moale de pâine. Adaugă smântâna și apoi laptele, puțin câte puțin, amestecând ușor, cu o lingură de metal, până ce se adună toate la un loc și formează o sferă. Coca ar trebui să fie umedă, însă destul de tare. Acoperă un tocător de lemn sau suprafața de lucru cu o mână de făină și dă-ți pe mâini cu puțină făină sau ulei de măsline. Scoate coca din castron și pune-o pe tocător și, folosind doar vârfurile degetelor, întinde-o foarte ușor pe toată suprafața, până ajunge la grosimea de 1 cm. Poți să nu folosești făcălețul, dar fata mea l-a folosit, nu avea putere și coca ieșea foarte groasă. Dă cu făină pe o formă de tăiat rotundă sau de orice fel (folosește imaginația copilului), taie coca în cercuri (sau formele rezultate) și pune biscuiții pe o tavă tapetată cu făină (nu e nevoie să ungi tava cu ulei). Sau poți folosi hârtie de copt.

Adună resturile de cocă, mai frământă-le puțin, întinde și taie din nou până când îți va mai rămâne cocă doar pentru un biscuit, pe care îl vei modela cu mâna.

Coace biscuiții la mijlocul cuptorului timp de 10 minute sau până când cresc și devin aurii. Apoi lasă-i să se răcească. Dacă vezi că biscuiții tăi nu cresc suficient, mai adaugă o linguriță de praf de copt data viitoare când mai utilizezi această rețetă.

Acești biscuiți se mănâncă mai ales calzi, cu unt și gem sau cu frișcă și dulceață. Probabil forma lor ar fi trebuit să fie mai mare pentru a unge cu unt si/sau gem, dar fata mea a ales să-i facă mai mici, în funcție de formele de plastic sau cele avute de la Ikea.

[nggallery  id=27]

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!