X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Jul 9, 2013 - Bucatareala    No Comments

Cel mai bun ulei de masline vine din Italia, Australia si Spania

 

by Oana Grecea

Aprecierea nu-mi aparține, ci este stabilită în competiția celor mai bune uleiuri de măsline din lume, care are loc în fiecare an, la New York. Site-ul Best Olive Oils afișează clasamentul celor mai bune 100 de mărci și am avut surprinderea să constat că niciunul dintre uleiurile câștigătoare nu se găsește pe piața din România.

Poate că informația nu vă interesează, în contextul în care România consumă cel mai puțin ulei de măsline pe cap de locuitor din Europa (200 de grame)/an, conform unei statistici pentru intervalul 2011-2012. Ca să înțelegeți cât de departe stăm de greci (primii in top) trebuie să vă spun că ei consumă 17,9 kg/cap de locuitor/an, iar spaniolii – 12,6 kg/an, italienii – 10,9 kg/cap de locuitor/an, sau ciprioții – 7,5 kg. Vecinii noștri bulgari consumă și ei 300 de grame/cap de locuitor. (sursa acestor statistici este: IOC and statements of EM within the IOC and Eurostat balances). Totuși, eu cred că folosirea uleiului de măsline în gospodării a luat avânt și că tot mai multe persoane sunt atente la ce ulei extravigin cumpără și cum să-l folosească.

Best Olive Oils 2013 arată așa: Pe locul I și II se află două uleiuri din Italia, primul este Domenica Fiore, un ulei extra virgin de intensitate medie (preț 19,95 dolari pentru 250 ml),  iar pe locul II, extra virgin Villa Magra cu o intensitate puternică. Pe locul III se află  un ulei extravirgin robust din Australia – Rylstone Olive Press Cudgegong 3. Pentru a vedea toti castigatorii vă las să răsfoiți clasamentul și să căutați mărcile voastre preferate.

Olio Rserva, locul 1      Villa Magra,locul II      rhylstone locul III

Pe site-ul Whole Foods Market există un articol destinat gătitului cu ulei, unde puteți afla ce uleiuri să folosiți pentru copt: de nucă de cocos, palmier, rapiță și floarea soarelui. Ce uleiuri sunt bune la prăjit: avocado, de arahide, de palmier și de susan.

O să atașez mai jos și un infografic al folosirii uleiurilor sănătoase în bucătărie. Un mic ghid pentru cei care nu știu în ce situații trebuie folosite anumite uleiuri sau cum trebuie depozitate:

 

Lumea uleiurilor de măsline este una largă și fascinantă. Dacă nu avem măsline și nu producem un astfel de ulei nu înseamnă că nu ar trebui să ne intereseze. Am aflat în documentările mele că există chiar și o publicație (print și online) intitulată: Olive Oil Times, unde putem afla tot ce ne interesează despre acest produs.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!