X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Cele mai frumoase carti de Craciun pentru copii

 

Propunerile mele pentru cadoul de Moș Nicolae sau de Moș Crăciun. M-am gândit la vârstele 5-10 ani, când încă mai gustă din tot sufletul poveștile Magice. Mă uit de ceva timp în librării după aceste cărți și le prezint doar pe cele care mi-au plăcut mie, fără alte influențe.

Vă recomand să le oferiți cărțile înainte de Crăciun (adică de Moș Nicolae), pentru ca să aibă timp să se și pregătească sufletește pentru cea mai frumoasă sărbătoare a anului.

 

Marea carte a Crăciunului

Editura: Litera

Preț: 37,40 lei

O carte pe care copiii ar putea-o îndrăgi pentru că află totul despre Moș Crăciun: cine este, mărturii despre el, care îi este agenda, unde locuiește, ce scrisori primește, ce haine poartă și ce dezvăluiri secrete a făcut într-un interviu. De asemenea, află despre Reni, elfi și sănii dar și despre Crăciun: ABC-ul petrecerii, cum e Crăciunul prin lume, cum se umplu ciorapii, cum se îngrijește bradul.

O enciclopedie în toată regula, care mai cuprinde cântece și colinde de sărbători, rețete specifice, jocuri și povești cu elfi, sfaturi practice și noi idei pentru decorațiuni spectaculoase.

Cartea de Crăciun de Selma Lagerlöf

Editura: Humanitas

Preț: 34

La Marbacka (Suedia) regula e că în seara de Crăciun, când mergem la culcare, avem voie să tragem o măsuță lângă pat, să aprindem o lumânare și pe urmă, lungiți sub plapumă, să citim cât ne poftește inima. Asta-i cea mai grozavă dintre toate plăcerile Crăciunului. Ce poate fi mai plăcut decât să stai în pat cu o carte interesantă primită în dar de Crăciun, o carte pe care n-ai mai văzut-o niciodată și de care nici ceilalți din casă n-au auzit, și să știi că ai voie să citești pagină după pagină până ți se închid ochii? Dar ce-am să fac dacă în noaptea de Crăciun nu primesc nicio carte?

14 povestiri magice, cu iz scandinavic, cu lucruri care se întâmplă parcă mai mult la alții decât la noi, dar cu fascinație pentru copiii care nu cunosc acele tărâmuri. Plus o calitate grafică deosebită, cu foi albe ca neaua.

E genul de carte pe care îți vine s-o ții în mâni de dragul ei, o încântare pentru miros și văz.

”Povestirile Selmei Lagerlöf sunt citite şi recitite, în perioada Crăciunului, pretutindeni în lume: amintiri din copilărie, când bunica îi spunea poveşti la gura sobei, întâmplări din viaţa oamenilor de rând şi legende despre Isus, mituri nordice, istorioare adunate din misteriosul Orient. Cu un talent narativ inegalabil, autoarea transmite astfel cititorilor de toate vârstele un mesaj al iubirii, un îndemn la modestie, bunătate şi înţelegere. Lucruri care ţin de cald în seri reci şi a căror lumină străbate, chiar după ce închizi cartea, lungile nopţi de iarnă” – prezentarea cărții de pe coperta patru.

 

Poveste de Craciun de Charles Dickens

Editura: Litera

Preț: 38 lei

Voi cinsti Crăciunul din tot sufletul și mă voi strădui să îl petrec cum se cuvine an după an. Voi trăi în Trecut, Prezent și Viitor”.

M-am gândit la Crăciun ca la o perioadă de bunătate: o perioadă de bunăvoire, de iertare, de caritate și de bucurii. Este singura perioadă dintr-un an când bărbați și femei laolaltă par că sunt gând la gând să își deschidă în voie inimile ferecate altminteri și să îi privească pe cei nevoiași ca pe niște creaturi total diferite, condamnate să aibă o cu totul altă cale”.

O poveste de Charles Dickens despre un bătrân avar care trebuie să întâlnească fantomele Crăciunului trecut, Prezentului şi Viitorului apropiat, pentru a-l ajuta să reînvie bunătatea din inima lui rece. Fantomele îi amintesc faptul că s-a obişnuit să fie un om morocănos, dar şi consecinţele refuzului de a se strădui să devină un om mai bun. În apropierea Crăciunului, cea mai veselă zi a anului, Scrooge îşi dă seama de contrastele personalităţii sale.

 

Sărbătoarea Crăciunului de Avril Tyrrell & Frances Tyrrell

Editura: Corint

Preț: 39,9 lei

Cu zâne și prafuri magice, cu iluzii de vise frumoase, cu bucurie când o privești și o răsfoiești și mai ales când regăsești în copil încântarea de a răsfoi o carte frumoasă la propriu și la figurat.

O carte care conține daruri deosebite din partea zânelor, surprize, suveniruri și secrete. Daruri ale zânelor, pe care ochiul nu poate să le vadă: darul fericirii, darul bucuriei, darul păcii, darul prieteniei, darul amintirilor frumoase și darul unei dorințe împlinite.

Zânele știu că darurile care nu pot fi cumpărate cu bani sunt mult mai prețioase decât aurul. Aceste daruri sunt, în mod tradițional, înfășurate într-un vis, legate cu dragoste și lăsate sub o pernă.

Magia bradului – seara târziu, după ce v-ați împodobit bradul, o zână ursitoare ar putea veni pentru a împrăștia praf magic pe ramurile lui. Uitați-vă a doua zi dimineață pentru a vedea dacă nu cumva globurile și beteala par să strălucească puțin mai tare!

Mâna mă doare,/ am compus o scrisoare,/ vă rog, zâne s-o luați,/ Moșului să i-o dați”.

 

Darul lui Moş Crăciun de T. O. Bobe

Editura: Humanitas Junior

Preț: 27 lei

O singură poveste de 61 de pagini cu imagini și scris mare. Dar din care am reținut cele de mai jos:

A fost odată, ca niciodată… când, nu mai ştiu nici eu, atâta îmi amintesc că era în preajma Crăciunului. Gabi, Mihai şi Bianca, doi băieţi şi o pisică, îşi scriu scrisorile cître Moş Crăciun. Pe Gabi şi Mihai îmi închipui că nu ţi-e greu să-i vezi scriind scrisori. Dar pe Bianca? Ai văzut tu vreo pisică să scrie scrisori? Ei bine, trebuie să ştii că scrisorile pe care le primeşte Moş Crăciun nu sunt chiar nişte scrisori. Sigur, Moşul primeşte şi scrisori obişnuite, dintre cele cu scrisul mărunt şi cuminte sau dezordonat şi grăbit, lungi sau scurte, de la copiii din toată lumea, închise în plicuri colorate şi purtând pe ele adresa: Laponia, strada Decembrie, numărul 25.

Dar el le primeşte şi pe cele care nu au fost scrise niciodată. Pe acelea pe care copiii doar au visat sau au dorit să le scrie. În căsuţa din Laponia, de Crăciun, orice gând sau vis al tău ajunge şi este la fel cântărit şi împlinit ca şi dorinţele pe care le aduc către Moşul scrisorile”.

Omul bun ne va primi / Și cu drag ne va cinsti. / După datini colindăm,/ La mulți ani să vă urăm”.

Moș Crăciun mi-a spus să nu fiu atent la amănunte și să scriu mai ales cu dragoste, că nu se poate să nu-mi iasă. Și mi-a mai spus că, dacă scriu așa, o să le dau și viață celor despre care scriu. Nu prea știu nici eu cum vine asta, dar am ținut minte ce a zis, că dragostea înseamnă, de fapt, viață”.

 

Daruri pentru Moș Crăciun

Editura: Litera

Preț: 22 lei

Unsprezece poveşti minunate, de citit împreună cu copilul timp de vreo două ore într-o după-amiază. Scris mare, ilustrații superbe, cartonată, potrivită pentru un copil de 6-8 ani.

Printre povești sunt presărate reţete de dulciuri şi idei pentru a realiza cadouri-surpriză, care îi ajută pe cei mici să pregătească cu bucurie sărbătoarea Crăciunului.

 

Un cadou de la păpuşa singuratică de Dare Wright

Editura: Humanitas 

Preț: 19.9 lei

O carte cartonată, frumos îngrijită, cu imagini alb-negru, care ilustrează fetița și jucăriile ei de pluș.

O poveste despre întâmplările prin care trec Edith, o păpuşă cam încăpăţânată, micul ei Ursulache şi familia Ursu (formată chiar din urşi de pluş), dar dintre cei care iarna nu uită să-şi pună fularul la gât. O poveste în imagini.

”Povestea păpuşii Edith a fermecat multe generaţii de cititori de pretutindeni. A fost socotită una dintre cele mai ingenios ilustrate cărţi din lume. A fost inventată de un fost foto­model, Dare Wright, care a trecut de cealaltă parte a aparatului de fotografiat. Autoarea, care seamănă ciudat de mult cu Edith, şi-a transformat păpuşa din copilărie în model şi personaj, alături de alte jucării”. (Ioana Pârvulescu)

 

Vine Crăciunul. Povești. Colinde. Podoabe. Merinde

Editura: Litera

Preț: 33,70 lei

O carte cu un titlu minuat și ritmat, care este deja la a doua ediție. Cinci povești de spus la gura sobei, întrerupte de câteva delicioase rețete de biscuiți și de numeroase idei pentru a împodobi bradul.

Poveștile s-ar adresa și celor de 5-10 ani, însă sfaturile și rețetele sunt pentru cei de la 8 ani în sus. Se citește și se răsfoiește în maxim două ore.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!