X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Cine are bunici/parinti nu e inca pierdut!

 

Parca o vad cum astepta telefonul sa sune. ”Te-ai gandit si tu sa mai dai un semn?”, ma dojenea mereu mamaia. Acum parca imi vine s-o sun. Dar ea nu mai este de aproape trei ani. Inca ma gandesc la ea si regret ca nu am vorbit sau ca nu am vizitat-o mai des. Mamaia mea facea parte din cei 1,5 milioane de pensionari cu pensii sub 500 de ron.

Avea nevoie de ajutorul meu si al familiei. Incerca cu ultimile puteri sa ne mai faca cate ceva: gem, muraturi, o prajitura, ca asa o vizitam si ii mai cumparam una-alta. Prima ei grija era, la inceput de an, din banii primiti de la noi (nepoti sau copii) de sarbatori, sa-si plateasca impozitul, cablul si alte dari la stat. Astfel incat atunci cand a murit (la jumatatea anului) avea platit impozitul pe tot anul! Nu m-am gandit ca, in afara de bani, se simtea singura. Pentru ca, in genere, nu dorea sa vina sa stea cu noi, se considera probabil o povara. Vroia ”sa moara  in casa ei”. Nici nu am stiut de programele pentru varstnici de la Fundatii gen Caritas ori Principesa Margareta a Romaniei, dar poate ca nici nu as fi indraznit sa sun, sa spun cuiva, sa o mai viziteze si pe bunica mea. Cum sa spun ca eu nu am timp decat in week-end si poate si atunci sunt prinsa cu copilul si tot asa? Cred ca intotdeauna ne gandim si ne bazam pe celalalt sa faca ceva in locul nostru. Si desigur, cineva din familie mergea la ea (fiica ei, adica mama). Acum as strange-o brate si-as pupa-o, dar nu mai am cum.

Asa ca, daca aveti batrani in familie, nu uitati de ei! Vreau sa ma revansez cumva fata de cei care fac sau pot face ceva pentru varstnici. M-am bucurat cand am auzit ca Comisia Europeana a declarat anul 2012 anul european al imbatranirii active și al solidaritatii intre generatii. Pentru ca stiu ca multi dintre bunicii nostri au nevoie de noi, cei mai tineri decat ei. ”Enervanti pot parea, cand n-ai ce sa-i mai rogi,/Si in genere sunt si nitel pisalogi./ Ba nu vad, ba n-aud, ba fac pasii prea mici,/ Ba-i nevoie prea mult sa le spui si explici, / Cocosati, cocarjati, intr-un ritm infernal, /Te intreaba de stii pe vre-un sef de spital” (Adrian Paunescu).

Au nevoie de cei tineri sa-i ajute la piata, la mers la doctor, la curatenie și de ce nu, sa-i duca din cand in cand la un spectacol. La doctor, desi ajung cu greu, vin pentru a-și lua medicamentul compensat, pentru ca pe cel la pret intreg, pe care il pot cumpara de la famacia din colt nu si-l permit. Nu stiu daca un sistem de sanatate subventionat 100% ar fi solutia, si nici cum este in Uniunea Europeana, insa stiu ca batranii ar trebui sa beneficieze de vizitele medicilor la domiciliu. Iar medicii, sa fie atat de bine platiti, incat sa isi doreasca sa faca asta. Stiu ca-mi veti spune ca e o lume ideala cea la care ma gandesc eu, insa, avand in vedere imbatranirea populatiei si speranta mai mare de viata, poate ca ar fi timpul sa facem ceva. In Romania, cheltuielile cu protectia sociala reprezentau, in 2010 doar 3,6% din PIB, iar in 2020, acestea vor ajunge la 4,9% din PIB, conform Eurostat. In prezent, cred ca are grija statul sa le (ne) ofere o pensie tarzie, prin marirea treptata a varstei de pensionare.

Prin anul european al imbatranirii active și al solidaritatii intre generatii, Uniunea Europeana a incercat sa incurajeze factorii de decizie politica si alte foruri sa ia masuri pentru a favoriza imbatranirea activa si pentru a spori solidaritatea dintre generatii.

Si cred ca lucrurile s-au miscat, daca ma gandesc numai la ceea ce am citit dupa decizia de a participa la concursul Blogger European de pe Blogal Initiative .

Fundatia Caritas a promovat in 2012 un proiect ”Mereu Tanar”, primul spatiu online care aduce recunoastere seniorilor din viata noastra, fie ca sunt bunici, unchi, vecini, prieteni, profesori, medici, voluntari sau alte persoane de peste 65 de ani. Pe tot parcursul anului 2012, organizatiile Caritas dinRomania au desfasurat diverse activitati cu si pentru varstnici cu scopul de a-i mentine sanatosi, activi si abili din punct de vedere social, cultural, economic si profesional. Cele 10 organizatii Caritas au oferit in cadrul acestui program ingrijire la domiciliu (pentru peste 15.000 de  beneficiari care provin din medii defavorizate, urban si rural), au creat 12 Centre de zi si Cluburi pentru varstnici pentru a le da posibilitatea sa se intalneasca; 11 Cantine sociale si pe roti, unde 700 beneficiari / luna dintre cei mai saraci varstnici au primit si primesc zilnic o masa calda; au avut grija de batrani in cele patru camine de batrani + 1 hospice; au creat sase farmacii sociale, in scopul obtinerii de medicamente gratuite. Batranii in putere au fost solicitati in a oferi ajutor la pregatirea temelor pentru copii din centrele de zi, sprijin pentru varstnicii imobilizati (ex. cumparaturi), ajutor la bucatarie si la servirea mesei in cantinele sociale; au fost dusi la spectacole de teatru, carnaval, bal mascat sau au fost voluntari in taberele de vara pentru copii provenind din medii defavorizate. Experienta lor a fost valorizata in cursuri de  gatit, de prim ajutor, de orientare turstica, etc

Proiectul „Voluntarii – Ambasadorii schimbarii”, derulat de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, a avut si el ca obiective lupta impotriva excluderii si saraciei, oferind asistenta persoanelor in varsta la domiciliu sau in azilele de batrani; a incurajat varstnicii sa participe activ si sa contribuie la viata sociala, oferindu‑le acestora sansa de a participa la diverse activitati culturale si sociale, inclusiv ca voluntari; a promovat activitatile si schimburile intergenerationale; a sensibilizat societatea cu privire la nevoile specifice si la conditiile de viata ale celor in varsta.

”Bunicii mei sunt cool” este un alt proiect (chiar cool! as putea spune) al CRPDS, o asociatie nonprofit cu sediul in Romania, care isi desfasoara activitatea in domeniul conservarii patrimoniului cultural romanesc si al impartasirii valorilor comune. Ce face concret aceasta asociatie? A creat un site web special – http://crpds.ro/ care va reuni povesti, pasiuni commune, obiceiuri comune si obiecte cu valoare atat pentru tineri, cat si pentru bunicii lor. A organizat actiunea „Livezi pentru viitor” in doua sate din sudul Romaniei (Bordusani, din judetul Ialomita si Caraula, din Dolj), la care au participat laolalta copii si adolescenti, precum si persoane in varsta, si va crea (la sfarsitul anului) un material video de 24 de minute intitulat „Bunicii mei sunt cool!” produs si difuzat in vederea sensibilizarii publicului cu privire la problemele persoanelor in varsta. ”Ce ne propunem cu Bunicii mei sunt cool este sa cream  povestea unui efort: acela de a  te face placut de fiecare varsta in parte”, se spune pe site-ul asociatiei. Abia astept sa vad materialul video!

Mi-ar fi placut sa pot face si eu ceva pentru mamaia mea. Sa existe aceste programe, sa fi fost eu mai informata ori societatea sa fi fost ceva mai toleranta cu ea. Tot ce as putea spune acum, parafrazandu-l din nou pe Adrian Paunescu este ca ”Cine are parinti/bunici, inca nu e pierdut,/ Cine are parinti are inca trecut”.

Si inchei rugandu-ma: ”Doamne fa-i nemuritori pe parintii/(as zice si bunicii) Care mor”. Si pe noi ceilalti, mai constienti de asta…

Pentru a va convinge de imbatranirea populatiei la nivel global (in 2050 circa doua miliarde de oameni de pe planeta vor avea peste 60 de ani!) inserez mai jos un grafic cu media de varsta in fiecare tara si speranta de viata (in Romania, conform tabelului 20% din populatie are in prezent peste 60 de ani):

Average Age and Life Expectancy

Browse more data visualization.
Acest post a fost scris pentru concursul Blogger European, sectiunea: Anul european al îmbătrânirii active și solidarității între generații, al carui regulament se gaseste aici

 

 

1 Comment

  • avatar

    […] despre Anul european al îmbătrânirii active și al solidarității între generații, “Cine are bunici/părinți nu e încă pierdut“, publicat pe bloggul personal “Gânduri și […]

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!