X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Feb 27, 2013 - Ganduri    4 Comments

Cine incurajeaza spagile in scoli?

 

50 de lei, 80 de lei sau 100 de lei? Cam astea sunt scorurile care circulă prin școli, printre părinți, pentru zilele de 1 și 8 martie. Vă invit la un calcul simplu: 50 de lei x 25 de copii într-o clasă = 1250 lei! Ați vrea să primiți și voi un cadou sau un voucher de asemenea valoare, nu?

Cadrele didactice nu cer, chiar dacă se bucură la un buchet de flori, dar unora dintre părinți nu li se par suficiente florile, trebuie sărit și cu cadoul… Ce câștigăm din asta?!

1 si 8 martie  sunt un bun prilej pentru unii părinți de a se remarca sau a crea discuții și vânzoleli infinite în strângerea de bani. Celebrul mărțișor sau buchet de flori nu mai este suficient pentru doamnele învățătoare, în peisaj au apărut și directoarele (principală și secundară), precum și profele de sport, engleză și religie (la clasele I-IV). Nici nu vreau să mă gândesc cum este pentru părinții care au doi (sau mai mulți) copii la școală, ori cum este la clasele V-VIII, unde numărul profesoarelor este considerabil.

Nu mai ești lăsat să aduci un buchet de flori, trebuie să cotizezi, altfel înseamnă că ești împotriva clasei, împotriva părinților, împotriva obiceiurilor școlii.

lalele_resize

Simbolic nu mai înseamnă un buchet simplu de flori, simbolic înseamnă un cadou sau un buchet de minim 200 de lei/profesor. Banii se strâng și pentru ziua învățătoarei, și pentru ziua dirigintei ori a doamnei directoare, pentru că întotdeauna în școală se găsește cineva care le cunoaște personal și află astfel de lucruri.

În cazul zilelor de naștere, dacă ar cotiza toți părinții, se strâng aproape 1300 (50 x 25 sau 26 de elevi) de lei! Suma de 20 de lei/copil – propusă de mine – li s-a părut unora ridicolă, pentru că probabil îi dau banii afară din casă sau se mai miră apoi de ce peste tot, la orice serviciu (circa financiară, doctor etc), lumea așteaptă câte ceva. Pentru că tot noi stricăm totul, începând de la cadourile pentru profesori la atențiile de la doctor ori ministere… Singurele tipsuri acceptate sunt la restaurante ori saloane de înfrumusețare, unde angajații le au deja calculate la venituri. Și așa este și în afară.

Dar obiceiul de a da cadouri la servicii pentru care există salariu (chiar dacă el este mic) este împământenit doar în România, unde notele contează la examentul pentru liceu.

M-ar bucura să încetăm cu asemenea obiceiuri nesănătoase, să oferim ceva atunci când simțim și putem (chiar dacă unele persoane merită din plin!) și să nu mai aud în jurul meu snobisme gen: nu putem strânge o asemenea sumă penibilă (ex: 20 de lei)!

Eu cred că nu profesorii strică, ci părinții! Nu am auzit ca vreun elev să fie ”sancționat” pentru că părinții lui nu au cotizat, sau vreo clasă să rămână fără orar, sală sau profesori pentru că directoarea unei școli nu a primit nimic. Poate că Bucureștiul este atipic, cum este și la serviciile ce țin de biserică și preoți, unde se practică cele mai mari scoruri din toată țară.

4 Comments

 • avatar

  Sunt de acord cu tine, chiar dimineata am auzit la clasa alaturata ca se strang cate 50 de lei de copil pentru 8 martie. Mi se pare o suma enorma, eu nu cred ca cineva face si un calcul total sa vada ce suma aberanta iese. Pana acum la noi nu s-a strans nimic dar eu nici nu dau pentru ca deja am comandat ceva separat pentru educatoare. Nu sunt genul care sa duc plocoane la gradinita si nici educatoarea nu e genul care sa astepte, dar un buchet de flori nu e un capat de tara, mai ales ca chiar nu am ce sa-i reprosez femeii, isi face foarte bine treaba.

 • avatar

  In aceiasi situatie sunt si eu. Doamna invatatoare este exemplara, isi face treaba si chiar mai mult decat atat, face ore suplimentare pt toata clasa, in scoala, fara bani. Doar ca nu sunt de-acord cu aceste principii, si nu cu atatia bani. Discutiile au fost ca vezi doamne daca am cumpara separat ar costa mai mult, dar ca sa iau un singur buchet de flori nu ma costa, insa ca sa iau 5 da, Pentru ca parintii vor sa dam inclusiv directoarelor. Iar separat, pt o zi de nastere vor inca 50 de lei/elev. Asta mi se pare enorm…

 • avatar

  Părinţii ar trebui să-i pună la învăţat pe copii… că nu va fi mai destept dacă profesoara primeşte un mărţişor, cadou etc…

 • avatar

  Da chiar asa. ar trebui sa se inceteze cu aceste plocoane. foarte multe dintre dne se bucura de flori, dar nu le primesc cu nici o ocazie. dar zilele trecute mi s-a intamplat ceva bizar: fiica mea a fost oprita dupa ore sa i se atraga atentia din partea d-nei invatatoare ca de ce nu a trimis mama ei bani pentru ziua de 8 martie. am ramas masca avind in vedere ca fiica mea nu are nevoie sa isi cumpere notele. invata si ceea ce stie e pe meritul ei. inca nu imi pot inchipui ca sunt asa oameni in sistem. FELICITARI PENTRU CELE CARE NU ASTEAPTA SA LI SE DEA CEVA VREODATA. ca sa nu fie povesti.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!