X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Confesiuni

 

by Oana Grecea

Voi vorbi aici despre cartea “Confesiuni” scrisă de americanca Jodie Rhodes și pe care mi-am dorit-o în cadrul campaniei vALLuntar, campanie de plantare a copacilor puși la dispoziție de Romsilva. (Nu uitați, la fiecare 15 comentarii se plantează un copac!)

Nu mai citisem de ceva timp beletristică iar alegerea făcută a fost una inspirată, pentru că ”Confesiunile” lui Jodie Rhodes (carte apărută la editura All) sunt un fel de biografie a autoarei, iar eu iubesc biografiile. Volumul de 270 de pagini se citește rapid pentru că autoarea te captează de la început cu povestea ei tristă, pornind de la copilărie. Cum se întâmplă adesea în viața noastră, traumele din copilărie se reflectă în viața de adult. În cazul ei, o familie dezbinată și lipsită de iubire au determinat-o să facă alegeri greșite în viața sentimentală (avea relații numai cu bărbați însurați), apoi o căsnicie nereușită, un copil (rămas în grija bărbatului) cu care nu a avut contact ani buni.

Fascinantă, amuzantă şi uneori scandaloasă, această carte onestă, pe care n-o poţi lăsa din mână, spune povestea unei femei care a cunoscut deopotrivă mari succese şi înfrângeri usturătoare.“ – spune Clarion Review despre cartea scrisă în 2011 și publicată în 2012 de editura All.

Dar ”Confesiuni” nu este numai o carte despre relațiile autoarei. Ba chiar mai mult decât astea mi-au plăcut luptele ei de supraviețuire și capacitatea ieșită din comun de a se angaja în joburi pe care și le dorea dar nu avea experiența necesară, deși a reușit, de fiecare dată, să-și ducă cu brio la îndeplinire sarcinile. Și toate astea s-au datorat cărților citite cu nesaț ca o compensare a lipsei dragostei din familie. Exemplele de joburi, descrierea muncii ei, negocierile pe care le purta, sunt un univers fascinant al unei lumi americane, în care totul este posibil dacă îți urmărești scopul. De exemplu, cu un talent și un tupeu inconștient, la un prim job dorit, într-o agenție de publicitate, a declarat că are experiență în domeniu, descriind jobul prietenei ei. Când i s-au cerut referințe, a pus mâna pe telefon, și-a sunat prietena și a pus-o în fața unui fapt împlinit, de a minți în direct despre atuurile ei de angajată, când de fapt nu prestase nicio zi în acel post. Însă datorită capacității intelectuale uimitoare dată de atâtea cărți citite, de visul ei ascuns de a scrie, Jodie a reușit și s-a făcut remarcată.

Încă o fază amuzantă din carte care merită povestită este cum pentru un job de copywriter aflat la depărtare de casă avea nevoie de mașină pentru a se deplasa, dar nu avea bani pentru niciuna. Colinda reprezentanțele auto, însă nimic nu se încadra în bugetul ei aproape de zero. Deși ignorase reprezentanța Chrysler a dat un tur și acolo, la mașinile de mâna a doua. I-au picat ochii pe un Plymouth Valiant care arăta bine pe o parte dar pe cealaltă era lovit (de un camion). Fiindcă i s-a făcut o reducere considerabilă a cumpărat mașina iar când a ajuns la firmă i s-a spus că are de conceput o reclamă pentru câștigarea contului Chrysler. S-a folosit de mașina sa și de povestea adevărată a loviturii și a prezentat-o ca cea mai sigură mașină iar firma ei a câștigat contul. Mi-au plăcut exemplele concrete pe care le-a adus din munca ei.

Autotoarea nu a dorit nicio clipă să prezinte un personaj într-o lumină mai bună sau mai rea. Pur și simplu povestește lucrurile și lasă cititorului posibilitatea să-i judece slăbiciunile sau să-i vadă meritele.

Încă de la prima pagină a cărții, Jodie Rhodes avertizează că nu este o carte de memorii ale unui agent literar (meseria pe care o are ea în prezent). ”De fapt, nu veți afla povestea, aproape incredibilă, a modului în care am devenit agent literar (niciodată nu-mi trecuse prin cap că m-aș putea ocupa cu asta) decât spre finalul cărții. În schimb, veți citi povestea unei persoane care a dus o viață pe care, din punct de vedere literar, doar confesiunile o pot exprima”.

Pe coperta cărții, figurează următorul paragraf: „Am crescut într-o casă în care iubirea lipsea. Nici eu, nici fratele meu, n-am fost vreodată sărutaţi sau îmbrăţişaţi. Pe părinţii mei îi îngrozea faptul că eram bună la învăţătură, căci se temeau să nu devin o tocilară, o paria. Căsătoria lor a fost un dezastru şi au ajuns amândoi alcoolici. (…) Într-un fel, ar trebui să le mulţumesc, pentru că dacă ar fi fost nişte părinţi buni, probabil că n-aş fi devenit scriitoare. Aşa, am avut material de lucru din plin. Două dintre romanele mele au fost publicate, iar cel de-al doilea, Winners and Losers, a ajuns pe lista de bestselleruri a L.A. Times în prima săptămână de la apariţie. Am ocupat posturi de conducere în agenţii publicitare din patru oraşe. Vreme de câţiva ani, am lucrat în industria de film. Însă când am devenit agent literar, nu numai că mi s-a schimbat radical viaţa, dar m-am schimbat şi eu. Confesiunile reprezintă drumul pe care l-am avut de parcurs până aici – unul lung şi plin de peripeţii.“-  Jodie Rhodes

Despre vALLuntar și campania de plantare:

Copacii ce vor fi plantați în vALLuntar sunt forestieri (brazi, molizi, pini, stejari, etc). Personalul de la Ocolul Silvic din orașul fiecărui blogger va decide tipul copacului plantat, în funcție de solul din zona respectivă.

Mai multe am scris aici.

 

8 Comments

 • avatar

  Foarte interesanta cartea! Multumesc pentru recenzie. Cu siguranta e de trecuta pe lista 😀

 • avatar

  Foarte interesanta carte ai ales, nici nu stiam de ea. Si mie imi plac autobiografiile si mi-ai trezit interesul pentru cea de fata!

 • avatar

  Imi place cartea pe care ti-ai ales-o.
  Bafta la plantat!

 • avatar

  interesantă carte 🙂 și faină recenzia ta 🙂

 • avatar

  Foarte frumoasa recenzia. Spor la plantat:)

 • avatar

  Mi se pare interesantă această carte și îmi doresc să o citesc într-o zi.

 • avatar

  Draga Oana, m-a incitat recenzia ta. “Confesiuni” va fi urmatoarea mea lectura. Abia astept sa citesc despre peripetiile prin care a trecut Jodie Rhodes si poate sa invat cate ceva din ele. 🙂 Multumesc

 • avatar

  Draga Oana, ai ales o carte foarte interesanta, care pe mine ca barbat ma face sa vreau sa o citesc si sa vad care sunt povestile autoarei. Ai realizat o recenzie extrem de incitanta, care te indeamna la lectura. multumim 🙂

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!