X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Contesa, plantatia si vinul

de Oana Grecea

Cu mult înainte ca românii să învețe să aprecieze un vin de calitate a apărut primul producător de vinuri private din România – S.E.R.V.E (1993). De altfel, ignoranța românilor i-a făcut pe producători să se orienteze la început spre export. Contele Guy de POIX (producător francez de vinuri şi proprietarul a 50 ha de vie în Corsica – Domeniul Peraldi) a mizat pe România, intuind potenţialul regiunilor noastre viticole și iată că nu a greșit.

Astăzi vreau să vă povestesc despre această zonă superbă și celebră din puncte de vedere viticol – Dealu Mare – și despre niște vinuri pe care ai tot vrea să le bei alături de o mâncare bună (vinurile SERVE). În Dealu Mare își au podgoriile și alți producători celebri, concurența celor de la SERVE, societăți apărute după 1993 – Davino, LacertA Winery, Cramele Basilescu, Cramele Halewood, Vinarte, Cramele Rotenberg etc. Totuși, pentru că am fost recent la crama SERVE (Societatea Euro Română de Vinuri de Excepţie) de la Ceptura (zona Dealu Mare) aș vrea să vă spun câteva vorbe despre vinurile lor care m-au cucerit dar și despre cei care păstoresc aceste vinuri. Nu știu cât de mult realizează băutorii de vinuri importanța unui oenolog bun, dar acest om imprimă ”gustul” vinului (oenologul dirijează cultivarea, producția, creșterea strugurilor, zona și soiurile pe care să le cultivi – unii sunt doritori de mult soare, alții nu – și chiar depozitarea în butoaie).

La SERVE lucrurile s-au îmbinat armonios. Pe lângă dragostea și experiența în podgorii și vinuri a contelui Guy de Poix, s-a alăturat priceperea oenologului Aurel Rotărescu și pasiunea și dedicarea contesei Mihaela TYREL de POIX, proprietar și CEO S.E.R.V.E (în prezent contesa conduce singură societatea, soțul său fiind decedat).

MIHAELA TYREL DE POIX 3_resize

Din două motive foarte bune apreciez de un timp vinurile, fie ele și seci. Se potrivesc foarte bine cu o mâncare bună (chiar recomand să gustați înainte de începerea mesei vinul pentru a-l potrivi mai bine cu felurile servite) și (doi), pentru că abia după o anumită vârstă am găsit răbdarea de a savura în tihnă un vin bun. De cele mai multe ori sunt șofer, privilegiul unui vin bun revenindu-i soțului, dar sunt și ocazii – ca degustarea de la crama SERVE- unde pot să încerc/degust câteva vinuri bune. Nu m-am hotărât încă în privința celui mai bun. Mi-a plăcut mult rose-ul, dar la fel de mult m-au încântat și vinurile roșii.

eu la podgorie

S.E.R.V.E. este, după cum spuneam, primul producător privat de vinuri din România, cel care a creat “Vinul Cavalerului” şi “Terra Romana” şi părintele vinului “Cuvée Charlotte”. Deși exploatează 54 de hectare în Dealu Mare și 56 de ha în podgoria Babadag (Cogealac), producția celor de la SERVE nu este niciodată foarte mare, indiferent de condițiile climatice, pentru că își doresc să mențină o calitate înaltă a vinurilor. Toate plantaţiile de la Ceptura au vârste cuprinse între 3 şi 14 ani şi au fost înfiinţate cu plante din producţia propriei pepiniere. Soiurile cultivate în Dealu Mare sunt: Sauvignon Blanc, Riesling, Riesling de Rhin, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră şi Cabernet Sauvignon, iar soiurile cultivate la Cogealac sunt: Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Noir, Fetească Neagră şi Cabernet Sauvignon.

Calitatea vinurilor SERVE vine din controlul producţiei şi al randamentelor la hectar (tăierea viei şi recoltarea “în verde” care presupune eliminarea strugurilor în exces cu cel puţin o lună înainte de recoltare), selecţia riguroasă a parcelelor în funcţie de vârsta plantaţiilor, culesul manual, dubla triere a strugurilor (în vie şi în cramă, pe masa de triere) şi o vinificaţie realizată an de an de Aurel Rotărescu, oenologul companiei încă din 1994.

SERVEPlantatie Cabernet Sauvignon_resize

Nu voi vorbi de investiții – care depășesc 2,5 milioane de euro – ci vă voi spune unde găsiți vinurile celor de la SERVE – în restaurante, hoteluri, în unele hipermarketuri dar cel mai bine le puteți viziona pe site-ul www.clubulcavalerilor.ro unde le puteți și comanda. Pot să vă spun ce am văzut cu ochii mei – condițiile de fabricare și depozitare sunt ideale pentru vinuri, pentru că, despre gusturi nu e bine să discutăm.

SERVE Sala butoaie (1)_resize

Ar mai fi interesant de știut că SERVE este prima cramă care foloseşte energia eoliană pentru răcirea vinurilor (începând din 2012), că baricurile în care se depozitează vinurile sunt de cea mai bună calitate (butoaiele de stejar uscat minim 3 ani proveneau de la liderul producătorilor de baricuri -Seguin Moreau, chiar din ultima gamă, Icone), că o plimbare pe Drumul Vinului și o oprire la podgorie sau la cramele SERVE este binevenită. Ca să înțelegeți treaba cu butoaiele, deși sunt atât de deosebite nu sunt folosite prea mult timp dacă în ele au fost depozitate vinuri roșii, și sunt înlocuite, deși prețul unui baric este de circa 800 de euro. Un minus pentru staționarea la SERVE ar fi că nu aveți unde înnopta și că nu există magazin de desfacere dacă doriți să cumpărați. Dar veți fi primiți pentru degustare.

SERVE Spatiu degustare crama (4)_resize

Un ghid de vinuri SERVE asortat cu mâncarea am scris aici.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!