X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Cooku Bau sau reteta la cutie, asa cum imi place mie

 

by Oana Grecea

Sursa foto: Uncle Jeb Studio pentru Mixtopia.ro

Pentru cei care mă știu, mai ales de la cursurile de antreprenoriat, unde îți expui ideea de afacere, Cooku Bau este cam ceea ce visam și eu să fac. Mi-au fost dragi când am auzit de ei pentru că au meritul de a fi pus în practică ceea ce eu doar visam.

Dar să o luăm cu începutul, ca să înțeleagă și cei care nu știu dar mă citesc, ce se ascunde sub acest nume inspirat ales. O afacere de familie, care scutește timpul de cumpărături, îți porționează ingredientele și-ți livrează acasă, într-o cutie eco, tot ce ai nevoie pentru a găti 3 rețete a minim două porții fiecare. Spuneți drept, nu vi s-a întâmplat să mergeți la cumpărături, să veniți cu sacoșele pline și apoi să vă gândiți ce gătiți? Ei bine, asta face pentru noi Cooku Bau. Testează, porționează și vă expediază ingredientele măsurate, alături de rețeta tipărită, ca să știți și cum s-o faceți.

Geami și Chichi, alias Cristina și Cristi Tohănean (foto), doi tineri aflați pe la 30 și un pic de ani, au pornit afacerea împinși de o idee descoperită din nevoie mai mult decât din avânt antreprenorial. Au documentat, au calculat, și-au pus economiile la bătaie și au pornit o afacere unică în peisajul românesc, implementată însă cu succes în alte țări (cei mai dezvoltați sunt, din câte știu, englezii, la Londra existând peste 10 firme care-ți livrează acasă cutia de gătit).

cooku bau-6

Cum v-a venit ideea acestei afaceri?

Ideea a ieșit la suprafață când Chichi a auzit o reclamă la radio și a crezut că magazinul respectiv va face exact ce facem noi cu cutia de gătit: va selecta și testa rețete, va pregăti ingredientele porționate la fix și îți va da și instrucțiunile pentru a găti felurile respective. A aflat destul de repede că magazinul respectiv nu face acest lucru, însă nouă ni s-a părut că este o idee excelentă care, cel puțin nouă, ne-ar rezolva multe probleme și ne-ar da ceva timp înapoi.

Cât timp v-a luat de la idee pâna la afacere și care au fost cele mai grele “piese” din acest puzzle?

De la idee până la implementare a durat fix un an. Cam tot ce a fost greu a fost și frumos, într-un fel. Ne-au dat multe bătăi de cap mai multe lucruri: găsirea spațiului de funcționare optim, amenajarea spațiului, birocrația, documentarea și organizarea spațiului pentru autorizare sanitar-veterinară, găsirea ambalajelor, găsirea formulei optime pentru website. Cam tot. Dar, așa cum spuneam, a fost și greu și frumos. Și entuziasmul nostru reușește, cumva, să ne dea putere să facem lucrurile cum trebuie.

Care a fost investiția inițitală și cât preconizați că trebuie să mai investiți?

Investiția inițială depășește 25.000 euro și estimăm că va fi nevoie să mai investim, lăsând la o parte cheltuielile lunare de funcționare, încă aproximativ 5.000 euro în viitorul apropiat.

De când sunteți pasionați de gătit?

Pasiunea pentru gătit a venit din dorința de a profita de puținul timp pe care îl aveam, de a-l petrece împreună. Dar și din pasiunea pentru mâncat. Obișnuiam, la începutul relației noastre, să gătim des împreună. Să gătim feluri de mâncare care mai de care mai interesante. Odată cu venirea lui Tudor, gătitul a devenit și o nevoie și a căpătat și o atenție sporită cu privire la ingredientele folosite pentru gătit.

Câte meniuri aveți deja pregatite la “cutie” și cum se vor schimba/evolua acestea?

Momentan, avem două cutii rezidente: COOKU Oricând și COOKU Petrecere. Vom adăuga noi cutii rezidente: vegetarian, pentru perechi, pentru gătit cu și pentru copii etc. Dar, vom avea și cutii eveniment, cum a fost cutia pentru picnic, cu ocazia zilei de 1 Mai.

Ce ați vrea să știe lumea despre cutia Cooku Bau?

Cutia de gătit Cooku Bau s-a născut din propriile noastre nevoi de a câștiga timp, de a nu mai arunca ingrediente, de a mâncat sănătos, proaspăt, diversificat și, în cele de urmă, de a economisi. Timpul pierdut căutând rețete, alergând prin magazine și piețe după ingrediente este acum dedicat doar părții distractive: gătit și savurat. Nu mai aruncăm ingrediente folosite parțial pentru a găti un anumit fel de mâncare și astfel, în cele din urmă, economisim și timp și bani.

Cum stă treaba cu ambalajele?

Avem atâția furnizori, câte amabalaje. Da, am încercat ca amabalajele să fie, pe cât posibil, din materiale biodegradabile sau reciclabile. Și sunt. Pentru cele reciclabile ajutăm și noi la refolosire sau reciclare: pungi izoterme și cutia în sine. Care are trei vieți dacă cei care o primesc au grijă de ea și o dau înapoi, către următorul Cooku.

Care este feed-back-ul oamenilor care primesc/comandă cutia?

Feedback-ul de până acum a fost foarte bun. Oamenii primesc cu mare bucurie cutia, ca și când ar primi un cadou de Crăciun. Mai departe de partea practică a economisirii timpului și a ușurinței de a găti, ei se bucură de experiența primirii cutiei ca un copil în dimineața de Crăciun. Oamenii comandă un mix de 3 rețete, dacă comandă COOKU ORICÂND. Un mix de 3 rețete pentru minim 2 porții. Rețele sunt pentru feluri principale. Astfel, ei își rezolvă 3 mese sau 3 zile de gătit-mâncat. Acest mix de 3 rețete x 2 porții costă 129 lei și, momentan, aceasta este și valoarea minimă pe comandă.

Cine sunt clientii vostri? I-ati identificat corect în estimările preliminare?

Estimările preliminare, de acum un an și cele mai recente sunt un pic diferite. Dar da, odată hotărâți asupra ceea ce oferim, am reușit să identificăm clienții și se pare că intuiția a funcționat. Îi regăsim acum, printre doritorii de cutii pe acei oameni ocupați dar preocupați de mâncatul sănătos și de a petrece timpul în familie sau cu prietenii.

Cum se efectuează distribuția?

Răspunsul la multe întrebări cu privire “cine face una-alta?” este, de obicei, noi. Ca și în acest caz. Suntem noi, cu ajutoare de la prieteni sau familie momentan. Și vom păstra modelul în care noi interacționăm cum oamenii.

Ce rol au avut prietenii în afacerea voastră?

Nouă de plac oamenii. Și cumva, și ei ne plac pe noi. Prietenii noștri, mai noi sau mai vechi, ne-au ajutat cu conturarea ideii și modelului de business prin multiplele noastre sesiuni de brainstorming informal, cu idei, cu împărtășit celorlați, cu susținere, dar și cu lucruri mai pragmatice: amenajare, organizare, curățenie, asamblare și livrare.

Care sunt profesiile voastre de bază și câți ani aveți?

Dacă ne luăm după diplomele obținute, eu (Geami) sunt manager-economist și Chichi este inginer în Telecom. Job-urile noastre de zi cu zi reflectă oarecum profesiile de bază: Chichi lucrează în domeniu, iar eu am de 6 ani, împreună cu o prietenă, un birou de traduceri. Nu suntem nici adolescenți, nici bătrâni. Avem 33 de ani fiecare.

cooku bau-16

Și pentru că entuziasmul cutiei Cooku Bau a cuprins pe multă lume, vestea despre ei a devenit virală. Dintre multiplele apariții în media, vă recomand un interviu video luat de Ariel (pentru Romania 2.0), pentru a-i vedea pe cei doi antreprenori în carne și oase – https://www.youtube.com/watch?v=JyX65pihdx4

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!