X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Apr 10, 2014 - Familiale    No Comments

Copiii si internetul

 

by Oana Grecea

Ieri a fost una din zilele din ”Școala Altfel” în care clasa fiicei mele, de 9 ani (clasa a III-a), a asistat la o prezentare despre viitorul Internetului, de ce e bine și nu e bine să ai Facebook și câte ceva despre bloguri. Invitat a fost Cristian Dinu, unul din promotorii educației pe manuale digitale (Cristi deține firma Real Forward și scrie pe blogul personal aici). 

A fost interesant să aflu că cel puțin jumătate din clasă are cont de Facebook (deși nu au 13 ani), asta pentru că eu nu am vrut să-i fac fiicei mele și o să o țin pe-a mea până măcar spre 13 ani. Preocuparea principală pe Internet sunt jocurile, deci copiii trebuie foarte bine targetați ca viitori clienți de cei care creează astfel de platforme, chiar dacă din punctul meu de vedere asta este o foarte mare pierdere de timp. Dar, trebuie să recunosc, fiecare este virusat la un moment dat cu asta, dar e bine să știi când să te lași. Eu am fost acaparată cândva de Solitare și acum de Frozen (jucat pe tabletă).

Copiii au fost foarte amuzați de exemplele comparative făcute de Cristi cu viața de zi cu zi, cum o minciună duce la altă minciună (pornind de la faptul că au mințit pentru a-și crea conturi pe FB) și au vrut să știe tot felul de lucruri, cum ar fi când a apărut internetul, când au apărut anumite telefoane, când au apărut anumite jocuri și au anticipat viitorul, întrebând despre Omul Internet. Cristi a menționat și o resursă utilă de învățare pentru copii, site-ul www.educatie.inmures.ro, unde se găsesc lecții video de română și matematică și alte resurse. Pare foarte interesant, păcat că vocea din video este îngrozitor de ternă și plictisitoare. Merită însă vizualizat.

Ce vroiam să spun totuși este că pornind de la această temă sau acest moment care urma să aibă loc la școală, am discutat cu Maria dacă ar fi momentul să-i creez și ei o adresă de email, deși nu are propriul calculator și m-ar stânjeni pe mine (ca timp) dacă ar vrea să umble când am și eu treabă. Totuși, reacția a fost una în lanț. Făcându-i adresa pe gmail, s-a trezit cu cont de google +, de youtube și apoi și-a creat unul pe Pinterest (canal pe care eu îl ador și nu-l consider nociv, dar admit că-ți mănâncă timpul). Tot explicându-i însă despre bloguri, a dorit să vadă dacă e domeniu liber și gratuit pe wordpress.com sau blogspot.com și uite așa ne-am trezit că i-am creat și blog (o puteți citi la adresa http://mariagrecea.wordpress.com/).

Ea avea acces atunci când simțea nevoia să se exprime la blogul meu (adică îi găzduiam postările sau filmările) sau la youtube. Are idei, vrea să scrie, mai ales vrea să facă mult video și să-l pună pe yutube, să vedem însă cum se descurcă cu timpul și împărțitul calculatorului cu mine. De-a lungul timpului i-am arătat multe exemple de copiii din afara țării care au bloguri și cât de departe au ajuns, ce faimă au căpătat și și-a dorit să facă ceva în sensul ăsta. Nu știu dacă e bine să încurajez copilul să-și dezvăluie viața pe internet, însă cred că este un exercițiu foarte bun de scris, de rigurozitate, de imaginație, și poate deveni o sursă bună de amintiri când te uiți în urmă peste câțiva ani.

Din punctul meu de vedere, treaba asta cu internetul, blogul, conturile de social media la copiii de până în 13 ani este cu dus și întors, pentru că nu poți nici să le restricționezi comunicarea cu ceilalți colegi, nici să le iei accesul la documentare, dar în același timp cred că trebuie supravegheați să stea limitat și să acceseze site-urile care trebuie.

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!