X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Apr 17, 2014 - Bucatareala    No Comments

Cozonac cu nuca ca-n Moldova

by Oana Grecea

Vă voi povesti acum tot despre cozonacul mătușii, copt pe vatră, ca tot m-am pus pe relatat rețete din această zonă, unde mă aflu în vizită. S-ar putea ca farmecul să fie doar al vetrei și rețeta să vă fie foarte cunoscută. Totuși, eu vă voi prezenta o rețetă de cozonac care durează circa 4 ore pentru doi cozonaci. Mătușa a făcut din 4 kg de făină (de-aia e așa multă cocă în poze…), ceea ce înseamnă că a mărit cantitățile de 4 ori.

DSC04545_resize (Copy)

Ingrediente: 1 kg făină, 50 g drojdie, 500 ml lapte, 500 g zahăr, 10 gălbenușuri, 150 g unt, 1 vârf de cuțit de sare, un plic de 30 g, zahăr vanilat, 1 sticluță esență rom, coaja rasă de la 3 lămâi, ulei pentru frământat aluatul.

Pentru umplutură: 300 g nuci măcinate, 5 linguri zahăr, 2 linguri cacao, 150 ml lapte, 2 linguri esență de rom.

DSC04420_resize (Copy)

Mod de preparare:

Cerneți făina într-un castron mare. Fierbeți 250 ml lapte cu zahărul, apoi lăsați la răcit.

Într-o altă cratiță, pregătiți maiaua astfel: se încălzește restul de lapte (250 ml), se adaugă drojdia și 4 linguri de făină. Se omogenizează amestecul și se lasă să crească la cald.

DSC04425_resize (Copy)

Faceți o adâncitură în mijlocul făinii și puneți, pe rând, maiaua (amestecând puțin), gălbenușurile cu puțină sare, laptele cald cu zahăr în el, untul topit și apoi aromele (vanilia, romul, coaja de lămâie).

DSC04426_resize (Copy)

 

Începeți să frământați până apar bule de aer în aluat/cocă. Lăsați să crească la cald circa 40 de minute. Puteți gusta și cocă crudă, asta este partea mea preferată, chiar dacă se spune că nu este sănătos. Vedeți cât este de dulce coca și în funcție de asta puteți pune mai mult zahăr în umplutură. Pentru umplutură amestecați ingredientele necesare (și menționate mai sus) până devine o pastă omogenă și cremoasă.

DSC04439_resize (Copy)      DSC04475_resize (Copy)

Împărțiți coca în două bucăți egale. Întindeți fiecare bucată de aluat în foi de formă dreptunghiulară. În fiecare foaie puneți jumătate din umplutură.

DSC04501_resize (Copy)     DSC04502_resize (Copy)

Se rulează foile și se așează în tăvile de cozonac tapetate cu hârtie de copt și unse cu unt. Sau ungeți direct tăvile cu untură. Se lasă la crescut într-un loc călduț încă 30 -40 de minute. Se unge fiecare tavă de cozonac cu out bătut și se presară zahăr deasupra. Se dau la cuptor și se coc 40 deminute (chiar și la cuptorul electric, durata este tot asta, iar temperatura trebuie să fie de 150 grade C).

DSC04485_resize (Copy)       DSC04488_resize (Copy)

DSC04508_resize (Copy)      DSC04524_resize (Copy)     DSC04529_resize (Copy)      DSC04530_resize (Copy)

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!