X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Cum a fost la Heidi Cioco World

 

O experiență într-un ”atelier” de ciocolată, cum este cel a Heidi Cioco World te face să rămâi fidel unei mărci, pe care acum o cunoști cum se cuvine. Am fost săptămâna trecută la unul din seminariile Cioco World, ținute în incinta fabricii de ciocolată din comuna Pantelimon (detalii despre adresă găsiți aici).

Fără mașină în dotare este destul de greu, dar nu imposibil de ajuns în minunata lume a ciocolatei creată de maeștrii Heidi Cioco World. Acest proiect unic în Estul Europei este gândit ca o ambasadă a brand-ului Heidi, un loc unic în care consumatorii pot găsi produsele lor preferate din portofoliul companiei, dar pot să îşi creeze ciocolata preferată folosind ce ingrediente doresc.

Mă așteptam să vizitez și fabrica dar acest lucru nu intra în programul seminarului la care am participat. Până să ajungem la ciocolată, maestrul Cristina Cerednicenco m-a introdus în lumea boabelor de cacao, începând de la cum arată (exista în insula unde se desfășura seminarul și un fruct uscat de cacao), până la țările cultivatoare (există o hartă), mod re recoltare și tratare.

Atașez imagini cu borcănele cu fructul și țara de origine. Au aspect ușor diferit dar și mirosul este diferit (unele sunt mai puternice, altele mai parfurmate etc). Am gustat un bob de caco (care este foarte concentrat și amărui cumva) care se decojește precum nuca și apoi am pasat în mojar pentru a vedea cum se ajunge la praful de cacao. Desigur că pentru cantități industriale de cacao există utilaje speciale.

Din vorbă în vorbă am aflat că pentru ciocolata albă se folosește zahăr, lapte praf, lecitină, unt de cacao și vanilie. Pentru ciocolata cu lapte se folosește lapte praf, zahăr și masă de cacao. Cicolata amăruie rezultă din pudră de caco și zahăr invers proproțional cu cantitatea de cacao (exemplu: dacă concentrația de cacao este de 85%, atunci zahărul din ciocolată este de 15%). De aceea ciocolata amăruie se poate mânca și în timpul postului, pentru că nu are lapte praf.

Cum se face ciocolata?

După povestea boabelor de cacao și a ingredientelor din ciocolată, la Heidi Cioco World ai posibilitatea să ”te joci”. Pasta rezultată prin pasteurizare trebuie temperată/vânturată, pentru a o calitate superioară și luciu. Temperarea se face cu o spatulă de inox și se ”vântură” ciocolata dintr-o parte în alta, se strânge la mijloc și iar se răsfiră preț de câteva minute. Apoi e numai bună de pus în forme.

În insula Heidi Cioco World există peste 20 de cutiuțe cu minuni cu care îți poți ”decora” propria ciocolată după gust. Eu am ales să o fac jumătate albă, jumătate neagră (amăruie) și să scriu cu un cornet umplut cu ciocolată o dedicație pentru Maria, pe o matriță care se pune la dispoziție tuturor participanților. Când i-am adus-o acasă, Maria s-a bucurat mai mult de dedicație decât de ciocolată și mă tot întreabă când poate merge și ea să facă ciocolată (ea vrea să experimenteze, mai degrabă decât să guste). În altă matriță mi s-a dat posibilitatea să ”pictez” un Moș Crăciun, dar am fost dezamăgită, ca de fiecare dată când gust unul, că e gol pe dinăuntru și nu poate fi umplut cu nimic. Așa e matrița, așa e rețeta, Moșul a ieșit bine, dar baza o formează ciocolata cu lapte din el.

Apoi ciocolatele mele au fost puse la frigider, și am avut ocazia să cercetez prețurile din outlet store-ul fabricii, adică un preț de desfacere care să merite efortul deplasării. Probabil că în decembrie dar nu numai, când dăruim multe dulciuri celor din jur e o idee bună să cumpărăm de la magazinul fabricii.

La plecare am primit ciocolățile la pachet, împreună cu o diplomă drăguță (ca gest mai ales), de ajutor ciocolatier. La astea cred că merită să adaug faptul că voi alege mai ușor o ciocolată Heidi de pe rafturile supermarketurilor cunoscând-o la ea acasă decât în cazul când mă bazez doar pe descrierea după ambalaj.

Experiența mea poate fi repetată de către orice adult sau copil de peste 8 ani, dacă se organizează într-un grup de minim 5 persoane și maxim 10. Pentru un seminar de o oră, costurile sunt de 35 de lei de copil şi 50 de lei de adult. Detalii și programări puteți găsi aici.

Recomandare

Și pentru că eu cred că merită, vă invit să faceți parte din lumea ”Heidi Cioco Club”  și dacă vă înscrieți în club să recunoașteți că site-ul ăsta (sau blog, cum vreți să-i spuneți) v-a familiarizat și v-a dat de veste despre acest club. Dacă menționați că știți de la mine, mă ajutați să câștig o excursie  de trei zile la Zurich de unde o să vă povestesc si alte aventuri dulci.

 

[nggallery  id=45]

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!