X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Cum poti sa ajuti la plantarea a 1 milion de copaci

 

Hârtia are nevoie de aproximativ 5 ani pentru a se biodegrada. Reducând cantitatea de hârtie şi carton care ajunge în gropile de gunoi, reducem încălzirea globală.

Prin urmare, dacă ne pasă, să venim cu mic cu mare să ne alăturăm campaniei Zibo.ro. Acesta ne invită să participăm la cea mai ambițioasă acțiune ecologică organizată vreodată în România, de colectare hârtie, colectare  PET-uri de Aqua Carpatica și plantare de copaci: “Școala pentru o Românie Verde“. În cadrul acestei acțiuni, copiii colectează hârtie pentru a planta 1.000.000 de copaci în aprilie 2013.

Cum poți să ajuți? Anunțându-i pe profesori despre această acțiune. Firmele care folosesc ambalaje din hârtie, să posteze pe acestea mesajul: Reciclează această hârtie prin proiectul “Școala pentru o Românie Verde“. Colectează hârtia și du-o la unul de centrele de colectare și doneaz-o pentru școala pe care vrei să o susții. În cadrul campaniei, este nevoie de firme care să ajute cu transportul hartiei de la școli la centrele de colectare. Cei interesați sau cu posibilități pot contribui la bugetul de premiere a școlilor participante cu: materiale ce pot dota școlile, rechizite școlare, premii pentru copii, cadouri pentru copii cu însemnele acțiunii (tricouri, brățări, insigne, etc.); sau la transportul copiilor care vor participa la “Ziua împăduririi”, până la locațiile unde vor avea loc plantările.

În ce constă acțiunea? Școlile, liceele și grădinițele participante la proiect vor colecta hârtie și PET-uri de Aqua Carpatica în locațiile și condițiile stabilite de Zibo.ro. În acest sens vor fi încheiate acorduri de parteneriate cu fiecare unitate școlară. Cantitatea de hârtie și PET-uri colectate vor fi preluate de parteneri ai Zibo.ro. Acțiunile care vor fi organizate în cadrul acestui proiect și premiile ce vor fi acordate au fost menționate aici (în articolul ”Eu vreau o Românie mai verde”).

Campania acordă importanță și educației ecologice a copiilor, printr-un Concurs Național cu premii pe teme ecologice. Acesta va fi organizat online pe 2 etape (24 noiembrie 2012 – local; aprilie-mai – național). La acest concurs vor putea participa  elevi din cadrul unităților școlare înscrise în acest proiect. Cei mai merituoși vor fi recompensați. Vor fi pregătite și editate manuale de educație ecologică. În prezent, prin aportul partenerilor, Zibo.ro pune deja la dispoziție, în mod gratuit un manual introductiv complet de ecologie.

Scopul acțiunii: colectare hârtie și PET-uri; educarea copiilor; salvarea și plantarea copacilor; dotarea școlilor.  Detalii despre premii, aici.

 

Cred că ar trebui însă să cunoaștem mai multe despre beneficiile reciclării hârtiei, pentru a ne responabiliza.

Prin reciclarea hârtiei contribuim enorm la reducerea poluării şi economisirea unor resurse naturale epuizabile. Pentru obţinerea hârtiei din fibre reciclate se foloseşte cu 70% mai puţină energie decât pentru cea din fibre naturale. Hârtia reciclată are caracteristici care o fac mai dezirabilă decât hârtia obţinută din fibre virgine, iar acestea sunt: o mai mare opacitate, densitate si flexibilitate.

Reciclarea hârtiei se justifică economic deoarece, deşi probabil nu este mai ieftină decât hârtia obişnuită: se fac economii cu costurile de salubrizare, cum ar fi depozitarea în gropile de gunoi sau arderea în incineratoare; asigură locuri pentru forţa de muncă pe măsură ce managementul deşeurilor, inclusiv colectarea hârtiei, devine o industrie din ce în ce mai puternică. Pentru fiecare 15.000 tone de ziare reciclate anual, sunt create 30 de posturi pentru colectarea hârtiei, alte 40 de posturi pentru procesarea ei si 75 pentru fabricarea hârtiei de ziar.

Reciclarea hârtiei are sens din punctul de vedere al mediului: reduce presiunea asupra gropilor de gunoi; reduce presiunea asupra pădurilor naturale; obţinerea hârtiei reciclate foloseşte mai puţină energie, apă şi prin urmare, poluează mai puţin.

Există trei tipuri de hârtie care pot fi reciclate direct: hârtia de calitate (caietele de şcoală, hârtia de copiator, plicuri, hârtia de dactilografiere, hârtia de computer); hârtia de ziar; cartonul.

Sub forme diferite, hârtia ocupă aproximativ 41 % din totalul gunoiului menajer pe care îl producem .

Un angajat obişnuit ce îşi desfăşoară activitatea într-un birou generează anual între 54 şi 68 kilograme deşeuri de hârtie albă ce poate fi recuperată. Reciclând un teanc de 36 de ziare, economisim aproape 14% din costul mediu al energiei electrice al gospodăriei.

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!