X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Dec 11, 2012 - Bucatareala    No Comments

Cum sa alegi vinul potrivit (I)

 

Dr. Ing. Georgel Costache – oenologul Vincon Vrancea povesteste despre cateva principii care stau la baza alegerii unui vin de calitate, dar şi asocierile culinare recomandate pentru fiecare sortiment.

Vin sărbătorile și un vin bun pe masă este binevenit oricând. Vă invit să câștigați unul la concursul de pe site (https://gandurisibucatareala.ro/concurs-de-craciun/) dar și să vă informați în ce combinații e cel mai bine să-l beți.

Alegerea vinului este influenţată de sezon şi de ocazie, vinurile albe fructuoase fiind recomandate vara, iar cele roşii robuste sau corpolente, iarna.

La o masa obişnuită, fără pretenţii, se poate servi un singur vin, acesta fiind ales în funcţie de meniu şi de preferinţele consumatorului, un vin alb (sec sau uşor demisec), un vin roze (neapărat sec) sau un vin roşu sec.

La o masă cu caracter festiv, cu meniu bogat, pot fi servite 3 vinuri, în următoarea ordine: un vin alb sec, un vin roşu, vin dulce sau demidulce.

Prin alegerea vinurilor pentru masă trebuie urmărită o armonizare cât mai bună a gustului mâncărurilor cu cel al vinurilor. Impresiile gustative create nu trebuie să intre în opoziţie sau să se anuleze, ci să meargă în acelaşi sens şi să se pună reciproc în valoare.

Principii de asociere a vinului cu preparatele culinare

Culoarea:  Asocierea gusturilor corespunde în mare măsură asocierii culorilor.

Vinurile albe se potrivesc bine cu mâncărurile puţin colorate, respectiv cu preparate din peşte, din carne albă de pasăre, creier, cu sosurile galbene sau albe.

Vinurile  roşii se asociază cu preparatele din carne roşie: vită, porc, miel, vânat, cu sosuri de culoare închisă.

Densitatea:  Vinurile fine, rafinate, se asociază cu preparatele culinare cu gust delicat, elaborate, iar preparatele rustice, grele, cu vinuri mai corpolente.

Aromele: se realizează o armonizare între aromele preparatului culinar şi cele ale vinului.

Asocierile regionale: mâncarea tradiţională este asociată cu vinul specific zonei.

Maine in partea a doua de sfaturi dr. ing Georgel Costache va vorbi despre parteneriatul perfect intre vin si mancare.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!