X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Dec 12, 2012 - Bucatareala    No Comments

Cum sa alegi vinul potrivit (II)

 

Oenologul Vincon Vrancea, Dr. Ing. Georgel Costache, prezintă principiile care stau la baza alegerii unui vin de calitate, dar şi asocierile culinare recomandate pentru fiecare sortiment. In episodul de azi vorbeste despre parteneriatul intre vin si mancare.

Parteneriate perfecte între vin şi mâncare:

Gustări calde sau reci, servite la începutul mesei – vinuri albe seci sau demiseci: Riesling – Beciul Domnesc; Şarbă – Beciul Domnesc

Preparate din peşte de apă dulce – vinuri albe, tinere, seci, demiseci: Riesling – Viţă Românească ; Sauvignon Blanc – 7 Păcate

Preparate din peşte şi fructe de mare – vinuri albe seci sau demiseci: Sauvignon Blanc – Beciul Domnesc; Muscat Ottonel – Ambrosio; Rose – Beciul Domnesc

Carnea de pasăre cu sosuri albe, pilaf sau ciulama – vinuri albe seci şi demiseci: Fetească Albă – Beciul Domnesc; Şarbă – Beciul Domnesc

Friptură de curcan, pasăre la cuptor – vinuri roşii uşoare: Pinot Noir – Proles Pontica; Merlot& Fetească Neagră – 7 Păcate

Carne de porc şi carne de miel – vinuri roşii uşoare: Fetească Neagră – Viţă Românească;  Pinot Noir – Beciul Domnesc

Preparate grele, cu sosuri, din carne de miel sau vită: Merlot 2004 – Casa Vrancea; Fetească Neagră 2008 – Ambrosio

Sarmale din carne de porc şi viţel : Fetească Neagră – Beciul Domnesc; Pinot Noir – Beciul Domnesc

Carne de vânat cu păr – vinuri roşii corpolente, taninoase şi robuste: Cabernet Sauvignon – Beciul Domnesc, Cabernet Sauvignon – Ambrosio, Cabernet Sauvignon 2004 – Casa Vrancea

Carne de vânat cu pene – vinuri roşii învechite, cu buchet pronunţat: Merlot 1993 – Comoara Pivniţei; Fetească Neagră 2004 – Casa Vrancea; Fetească Neagră 2008 – Ambrosio

Brânzeturi proaspete, moi: Şarbă – Beciul Domnesc; Riesling – Beciul Domnesc

Brânzeturi fermentate:  Cabernet Sauvignon – Beciul Domnesc; Cabernet Sauvignon – Ambrosio

Desert – vinuri demidulci, licoroase, aromate: Tămâioasă Românească – Ambrosio; Tămâioasă Românească 1989 – Vinoteca

Pentru o serie de mâncăruri precum supe, ciorbe, borşuri, carne şi peşte marinate în oţet, salate condimentate abundent, preparate foarte picante, îngheţate, torturi pe bază de ciocolată şi cafea, preparate pe bază de citrice, ciocolată, dulciuri însiropate cu vinuri licoroase sau fructe (citrice) şi struguri nu este recomandat consumul de vinuri.

O condiţie a bunei aprecieri a vinurilor o constituie temperatura la care ele sunt servite. Sub acest aspect:

vinurile albe se servesc la o temperatură cuprinsă între 10 – 12°C

vinurile roze şi roşii mai uşoare se servesc la o temperatură de 12 – 14° C

vinurile roşii se consumă la “temperatura camerei” (chambre – cum spun francezii), respectiv la o temperatură între 16 – 18° C

vinurile spumante se servesc la o temperatură de 6 – 8° C

 

Prima parte a acestor sfaturi poate fi citita aici.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!