X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Jul 28, 2013 - Bucatareala, video    1 Comment

Cum sa faci crema de zahar ars cu blat de tort (video)

 

by Oana Grecea

Video + fotografiile au fost făcute cu un aparat Sony HDR – PJ200

Crema de zahăr ars poate fi un desert răcoritor pe timp de vară sau un dulce pufos pe timp de iarnă. Eu am adăugat la rețeta clasică de cremă de zahăr ars (care apare în genericul din video), și compoziția unui blat de tort, care se va însiropa la sfârșit din siropul dulce lăsat de cremă.

Timp de preparare: circa 30 – 45 de minute

Porții: peste 10Dar să o luăm pe rând. Pentru CREMA DE ZAHĂR ARS, aveți nevoie de 5 ouă, un litru de lapte, 500 de grame zahăr (sau mai puțin, în funcție de cât de dulce vă doriți crema), 2 pliculețe zahăr vanilat, coaja de la o lămâie, puțin rom, un vârf de sare. Alegeți cu grijă vasul în care faceți crema pentru că apoi îl veți răsturna cu totul într-o tavă/farfurie/platou și ar fi bine să aibă forme comune (platoul cu cratița, pentru că răsturnați cu totul).

Mod de preparare: Topiți zahărul (circa jumătate din cât ați pregătit) într-o cratiță cu fund gros și amestecați continuu. La un moment dat va face cocoloașe mari pe care trebuie să aveți răbdarea să le pisați cu dosul lingurei și să așteptați până se topește. Când zahărul este topit, luați crațita de mânere și prelingeți acel lichid de zahăr topit și caramelizat pe pereții vasului. Această operațiune durează minim 10 minute și o să vă doară mâna de la atâta amestecat… :))

Între timp puneți într-un castron un litru de lapte și bateți acolo, pe rând, cele 5 ouă, cu zahărul rămas, cu coaja de lămâie, puțină sare și romul. Zahărulvanilat îl puteți pune ori ambele pliculețe în lapte, ori unul în zahărul pus la caramelizat și unul în lapte.  Răsturnați această compoziție peste zahărul din cratiță și dați-l apoi în cuptorul încins în prealabil.

Lăsați în cuptor timp de 15 minute.

Blatul pentru crema de zahăr ars: Aveți nevoie de 5 ouă, 200 grame zahăr (am pus brun), 300 g făină (eu am folosit inclusiv la acest blat făină integrală 7 Spice de care sunt foarte mulțumită și e foarte sănătoasă- de aceea culoarea compoziției este mai închisă), un vârf de sare, un pliculeț de zahăr vanilat și orice aromă doriți (rom, coaja de la lămâie, etc). Băteți bine aceste ingrediente (se poate foarte bine cu mixerul) și le adăugați în crema de zahăr ars scoasă din cuptor și aproape gata. Mai lăsați în cuptor încă 15 minute sau până blatul a căpătat consistență. Îl puteți încerca ca la orice prăjitură, cu o scobitoare.

Partea interesantă la crema de zahăr ars cu blat de tort este că blatul care se află deasupra în cratiță va ajunge de fapt să fie ultimul ca strat. Când scoateți cratița din cuptor, după ce s-a răcit puțin răsturnați într-un vas de mărimea ei, astfel încât blatul să fie dedesupt iar crema deasupra. Atenție! Zeama care s-a lăsat este fierbinte și lipicioasă, deci faceți această operațiune deasupra chiuvetei dacă puteți.

Eu am avut noroc cu vasul din imagine că are drept capac un vas de yena și am putut lăsa în el crema de zahăr ars. Estetic nu este prea frumos la răsturnare, dar dacă este compactă datorită blatului crema va fi delicioasă.

Poftă bună!

 

 

1 Comment

  • avatar

    Reteta asta mi-a amintit de mamaia . Numai ea mai facea in felul asta crema de zahar ars. DELICIOASA.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!