X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Mar 3, 2013 - Bucatareala    No Comments

Cum sa faci mancare de urzici

 

By Mihai Gheorghe

În week-end am oprit la Ciolpani și am cumpărat de la țărani urzici trufanda și ouă de țară. Prefer să cumpăr urzici de acolo pentru că știu sigur, sunt culese din pădure, pot să le recunosc ușor pentru că nu au printre frunze bețe și paie ca cele care cresc prin bălării și gunoaie. Din piață este bine să nu cumpărați cu punga ci cu grămada astfel încât să poți vedea bine ce conțin frunzele de urzici. Fiind vorba de o mâcare de urzici, prima pe anul acesta, ne-am pus toată familia și câte o dorință. 

Rețeta este pentru 4 porții.

Timp de preparare: 40-45 de minute

Ingrediente: 4 grămezi de urzici, cred 300 de gr; 6 linguri de ulei; 4 căței de ustruroi; 1/2 cană de lapte; 2 linguri de făină; 4 ouă de țară; 200 gr. mălai grișat; sare după gust.

Mod de preparare:

Am pus în apă clocotită pe rând urzicile, astfel încât să se înmoaie și să încapă în cratiță, un praf de sare, și am lăsat la foc mic cam 20 de minute, după care le-am scos la scurs recuperând apa în care au fiert, apoi am pus urzicile pe un tocător și cu un cuțit le-am tocat mărunt. Am curățat 4 căței de usturoi și i-am tăiat pe lung, am pus uleiul într-o cratiță pe foc mic, urzicile tocate, 100 ml din apa în care au fiert.

01

02

03

Între timp am pus de mămăliguță într-un ceaun, am amestecat cele două linguri de făină cu apă de la fiert care s-a răcit. După ce urzicile au mai scăzut, am adăugat laptele, am mai lăsat pe foc amestecând 10 minute, am adăugat făina cu apă, am mai lăsat cinci minute, după care am pus usturoiul și am oprit aragazul.

04

Am scos mămăliguța , am pus o tigaie cu ulei, după ce s-a încins am spart ouăle în tigaie, am pus un praf de boia dulce.

În farfurii am pus câte o porție de urzici, mămăliguță și un ou ochi. Poftă bună!

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!