X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Aug 24, 2013 - Bucatareala    2 Comments

Cum sa (nu) gatesti prepelite la cuptor

 

by Oana Grecea

Fotografiile au fost făcute cu un aparat Sony HDR.

Ei bine, a venit momentul să vă arăt cum să nu faceți ceva ca mine. E drept că era prima oară când găteam și gustam vânat (vorbesc la trecut pentru că a durat ceva timp să mă hotărăsc să pun acest post), dar am zis să încerc să gătesc și apoi să mănânc/mâncăm prepelițe la cuptor. 

M-am documentat pe net și în ”inspirația” mea am decis să combin mai multe rețete pentru că ”simțeam” eu că o să iasă bine… :))

Am avut opt prepelițe de curte, congelate, care arată ca un pui în miniatură, cărora le-am tăiat gâtul cu foarfeca pentru că nu-mi plăceau cum arătau așa lungi și disproporționate cu gâturile alea. Apoi m-am gândit că ar fi bine să le frăgezesc de cu seară, adică să le pună într-o saramură. Le-am despicat cu foarfeca pe unde am putut, apoi le-am pus într-un castron cu câteva foi de dafin, câțiva căței de usturoi, sare, piper, ulei de măsline și puțin vin roșu. Apoi am acoperit și vasul și l-am lăsat la frigider de seara până dimineața.

DSC09622_resize (Copy)

Vinul le-a fost fatal cred eu, pentru că erau așa de vineții dimineață când le-am scos din frigider că-ți venea să te sperii de ele. M-am apucat totuși să le gătesc că de, nu vroiam să fac risipă, plus că-s dornică mereu să încerc ceva nou. Bine că nu am și filmat operațiunea că mă făceam de râs cu mirările pe care le aveam la fiecare prepeliță pe care o luam în mână.

Pregătirea pentru cuptor:

– Le-am zvântat cât am putut cu un șervet de bucătărie, și mi-am pregătit cele necesare următoarei etape: o lămâie tăiată felii și fiecare felie tăiată în două, un usturoi întreg despicat, sare, 100 g. unt, rozmarin, piper, cimbru

DSC09615_resize (Copy)

 

apoi am făcut untul aromat, pe care l-am pregătit în mixer după cum urmează: untul, coaja rasă și zeama de la o jumătate de lămâie, cățelul de usturoi, frunzele de rozmarin și de cimbru, sare și piper după gust.

DSC09619_resize (Copy)

 

DSC09626_resize (Copy)

 

M-am chinuit apoi să dau cu untul aromat prepelițele, cărora le cam îndepărtasem pielea vineție și pe care nu am reușit să le usuc suficient cu servețelul.

DSC09630_resize (Copy)

 

DSC09631_resize (Copy)

 

Le-am introdus și lămâia, și usturoiul și alte fire de rozmarin.

DSC09633_resize (Copy)

 

Le-am așezat ușor în tavă, nu înainte de a le închide ”gaura” cu scobitori prinse și înfipte în picioare.

DSC09637_resize (Copy)

Apoi le-am pus vin.

DSC09639_resize (Copy)

 

Și le-am acoperit cu folie de aluminiu, nu înainte de a mai pune puțin de sare, piper și nucșoară din amestecul ”Bucătarului”, despre care v-am povestit cândva aici.

DSC09642_resize (Copy)

 

Le-am mai scos din când în când să le învârt și să le mai văd cum arată…

DSC09647_resize (Copy)

 

După care le-am scos folia și le-am lăsat să se crocănțească puțin. Nu au făcut nicio crustă (nici nu prea mai aveau pielițe pe ele), dar au ieșit foarte vineții și nu au prea inspirat familia la prânz. Eu am gustat și nu erau chiar rele, deși carnea de vânat are un gust aparte, fraged dar în același timp tare, dens. Le-am asezonat cu roșii uscate în ulei că simțeam nevoie de ceva păstos alături de ele.

DSC09663_resize (Copy)

 

Acum dacă știți mai multe despre prepelițe și înțelegeți unde am greșit eu, vă rog să-mi spuneți, omul din greșeli învață. Ce-i drept nici nu știu dacă voi mai avea ocazia să primesc sau să cumpăr prepelițe  dar e bine de știut cu ce am păcătuit în această rețetă. Vă mulțumesc oricum de înțelegere.

2 Comments

  • avatar

    Am facut prepelite doar o odata, dar din cate stiu , in afara de sare si piper nu prea se folosesc condimente ….asta pentru a nu diminua gustul.
    Noua ne-au placut tare mult si abia astept sa gatesc iar.

  • avatar

    Eu am gatit prepelite la cuptor si au mancat ai mei (cu mine in frunte) de am zis ca ne vine rau (pe mine chiar ma luase greata de la ele). Dar una peste alta, buuuune rau!!!!

    Am pregatit un bait din vin ALB demisec (nu rosu, ca invineteste carnea), ulei de masline, sare, piper, boia de ardei iute, sos de soia dulce, putin otet balsamic, miere si mustar iute. Prepelitele le-am despicat pe spate, ca sa stea ‘cracanate’ in tava, le-am plasat intr-un bol incapator, peste ele am preparat direct baitul, le-am amestecat bine in bol si le-am lasat 24 ore la rece, in partea cea mai de jos a frigiderului. A doua zi, le-am scos, am pus ulei de masline in tava de cuptor, am asezat frumos prepelitele, am pus deasupra baitul (daca e e prea mult, nu il pui pe tot, trebuie sa fie cat sa le acopere pe jumatate) si le lasi la cuptor (OBLIGATORIU LA FOC MIC!!) 30-40 minute, dupa care dai la foc potrivit pana se ‘stinge’ sucul din tava si ele se rumenesc. Se servesc ca atare, cu piure de cartofi cu lapte si smantana sau cu cartofi noi la cuptor, cu rozmarin. Pofta buna!!

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!