X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Dec 31, 2013 - Bucatareala, video    No Comments

Cum sa sabreaza sampania

 

by Oana Grecea

Șampania (sau vinul spumant, cum i se spune corect) este preferata mea. De Revelion este una din ocaziile când beau și ceilalți cu mine (familia, prietenii) și cred că toată lumea desface o astfel de sticlă la trecerea dintre ani. De aceea vă propun să vizionați un mod spectaculos de desfacere a ei, dacă vă încumetați. 

sampanie sabrata

Nu știu care din termeni este corect și am ezitat chiar și în punerea titlului: sablare sau sabrare? Prin urmare, pentru ca le-am găsit folosite pe amândouă îmi veți ierta neștiința. Dar să revenim la cum desfacem sticla: avem o champagne rece, pe care o ținem delicat fără a o agita mai mult decât are ea deja presiune în interior. Desfaceți ușor sârma dimprejur și ridicați-o puțin peste dop. Mergeți apoi cu cuțitul pe lungimea sticlei și acționați ferm și rapid la buza sticlei ținută ușor înclinată. Am văzut cuțitul folosit și cu partea ascuțită către buza sticlei dar și cu cantul. Veți extrage din filmulețe cum este mai corect…

oameni ciocnind sampanie

O altă mențiune aș vrea să fac dacă vă temeți că veți avea cioburi în pahare (șampania țâșnește spectaculos din sticlă și trebuie să le aveți deja pregătite). Ei bine, nu e cazul, dopul se sparge ”compact” (cum vedeți și în imagini) și nu este niciun ciob. Cu toate astea, nu veți avea prilejul să fiți serviți în restaurant în acest fel deoarece, după cum spun somelierii români, Uniunea Europeană interzice folosirea acestui procedeu (de sabrare) în restaurante. Rămâne deci să vă luați inima în dinți și să încercați singuri la petrecerile private.

Urmăriți filmulețele și pozele de mai jos, sper să vă ajute.

Un filmuleț util este realizat de site-ul american Food 52.com.

The art of sabrage by Food 52

 

În pași, șampania s-ar desface așa…

stap2          stap3            stap4          stap5             stap7           stap8

(sursa fotografiilor de mai sus o găsiți aici sau făcând click pe poze)

Cum să sablezi șampania, conform Bon Apetit.com

 

The Art of Champagne and Sabrage

 

Util este și articolul din New York Times Magazine: How to Saber a Bottle of Champagne, Carefully

Detalii despre tehnică, procedură și alte lucruri interesante despre șampanie găsiți și în articolul:

How to saber a bottle of champagne (or any bubbly).

Un alt articol pe etape cum sa desfaci șampania în acest fel inedit/profesional/spectaculos am găsit și pe site-ul Institutului Culinar Francez – http://cookingschools.com/resources/how-to-saber-a-bottle-of-champagne

 

Despre cât de mult stă vinul spumant/șampania în sticle am povestit în articolul de aici.

Pe scurt, după ce se fac cupajele se adaugă în sticle. Apoi se pune niște drojdie. După ce se trage vinul în sticle se culcă liniștite și se țin cel puțin nouă luni.  Chiar dacă sticlele dorm, în lichid este viață. Drojdiile consumă zahărul din vin și degajă bioxid de carbon. Ele ”papă” și produc două lucruri: un pic de alcool și bioxid de carbon. Se zice că acest procedeu este descoperit de Don Perignon. Ca și națiune, noi suntem a patra țară din lume care producem vinuri spumante după Franța, Italia,Germania. Drojdiile, după ce au consumat tot zahărul, dacă nu mai au hrană mor. La momentul când conținutul alcoolic crește, ele se sinucid. Se formează un sediment, iar oamenii de la Azuga (în cazul sticlelor Prahova Valley) iau sticlele și le agită, până se omogeniează lichidul cu sedimentul. Apoi sticlele sunt duse pe alte rasteluri, în altă sală, și sunt așezate în poziție culcat, cu capul în jos, la limpezit. Ce se întâmplă cu sedimentul? Cu cât sunt ținute mai mult, vinul devine mai bun. Se rotește o optime din circumferința sticlei și se bate de pupitru. Se face asta de două ori pe zi, circa două luni de zile și tot sedimentul se adună la gâtul sticlei și lichidul devine limpede.

Acum înțelegeți sper de unde vine presiunea din sticlă atunci când este sabrată…

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!