X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Cum sa scrii (caligrafic) cele mai frumoase cuvinte

de Oana Grecea

<<Simt fluturi în stomac de fiecare dată când îți zăresc mustața!>> Asta ar trebui să fie declarația pe care ar trebui să o fac eu soțului meu, și ar fi măreață dacă aș putea-o scrie caligrafic… Dar nu pot! :))

Ei bine, nu este vorba despre ce cuvinte să scrii cuiva drag – părerea mea că cele sincere, venite din suflet sunt mereu cele mai indicate – ci cum să o faci. Și cât de frumos să scrii/”încondeiezi” aceste cuvinte. Dar, dacă nu ești în stare singur, cel mai bine apelezi la un specialist în caligrafie. Așa, cu siguranță ai făcut diferența, orice mesaj ai avea de scris (nu mă gândesc că vrei să plătești pe cineva pentru a-ți scrie o înjurătură cu scris caligrafic, nu?).

Recent am avut ocazia să particip la un eveniment organizat de Sentimente.ro cu ocazia Zilei Scrisorilor de Dragoste (26 septembrie, eveniment armonios îmbinat cu mesajul site-ului de dating online). Invitația propunea să învățăm de la un specialist să scriem caligrafic o scrisoare sau un mesaj de dragoste. Cum în curând eu și Jora facem 20 de ani de căsnicie, mi-am spus că momentul a picat la țanc. Frumoasa Amalia Bucur – specialistul nostru caligraf – s-a străduit cât a putut în timpul cât am zăbovit acolo să ne învețe tehnicile primare în scrisul caligrafic cu penița. În fapt, pentru mine, aici a intervenit greul. Scriu de mână zilnic câteva rânduri, în general cu un pix cu gel, care are o alunecare foarte bună. Scrisul cu peniță este ceva destul e greu, deși dacă îți reușește, este spectaculos.

Exercițiul scrisului de mână a început cu caligrafierea numelui, în paralel, cu ambele mâini (de data asta cu ce obiect preferai, pix sau creion). Apoi au început exercițiile cu penița – destul de flexibilă totuși -, care trebuie înmuiată des în cerneală tipografică, iar foile de exercițiu au fost ca cele din caietul de caligrafie din clasa I. Amalia ne spunea să ținem mâna relaxată și să nu scriem doar din încheietură. Să apăsăm cu penița de câte ori ne ducem cu ea în sus (sau în jos, deja nu mai știu…J).

Atât de mare a fost efortul pentru mine de a gândi niște rânduri sincere pentru Jora cât și a scrie frumos că nu am mai avut puterea să trec ciorna pe curat și a ieșit ceea ce vedeți în poză… În plus, de-a lungul timpului i-am mai tot scris mesaje din suflet, dar, în lipsa unui răspuns autentic din partea lui, am renunțaț să mai fiu prea romantică.

Scris cu penita cu cerneala                

Asa scriu eu de mana cu pixul/stiloul

Ca să vedeți ce înseamnă însă scris caligrafic vă las și cartonașele pregătite de Amalia pentru noi, mostre de unde ar trebui să ajungem dacă ne ”chinuie” talentul… Amalia Bucur face asta ca business pentru cei interesați și organizează și cursuri pentru pasionații de scris caligrafic.

Cât de important este scrisul caligrafic? Pentru Steve Jobs a fost foarte important. În cel de-al doilea semestru al facultății Reed College, din Portland, Oregon, Jobs a mers la unul din cursurile care-i plăceau – cel de caligrafie – pe care mai târziu avea să-l pomenească drept sursă de inspirație pentru una din caracteristicile Macintosh, aceea de a pune la îndemâna utilizatorului o întreagă panoplie de caractere tipografice. Am citit acest detaliu în cartea Becoming Steve Jobs” (apărută la noi la editura Publica), dar  am găsit pe internet și o declarație de-a lui în acest sens, aici

Sentimente, scrisori de dragoste, românii nu le evită

Ce am învățat/reținut din statisticile site-urilor de dating și vă spun și vouă acum: orice scrii, fă-o cu un scop. Nu scrie: vrei să ne vedem săptămâna viitoare? ci ”hai să ne vedem săptămâna viitoare la o cafenea, în centru!” Femeile iubesc propunerile mai directe, dar nu foarte directe.

Conform unui sondaj realizat de Sentimente.ro cu ocazia Zilei Scrisorilor de Dragoste se arată că 80% din bărbații singuri recunosc că au scris scrisori de dragoste, însă doar două treimi dintre ei au primit și un răspuns pe măsură. În cazul femeilor, 85% din cele care au scris scrisori de dragoste au și primit la rândul lor astfel de răvașe. Acestea le consideră importante nu doar la începutul relației, cum cred cei mai mulți bărbați, ci și când povestea de dragoste s-a mai așezat. Astfel peste 55% din respondente consideră că scrisorile de dragoste mențin flacăra aprinsă, prin urmare și-ar dori să primească mesaje de amor mai des.

De asemenea, 80% din respondenți, indiferent de sex, consideră scrisorile de dragoste un gest romantic, care se potrivește oricui, indiferent de vârstă. Doar 3,4% le consideră ridicole, iar 15% recunosc că ar prefera mai degrabă să le primească, dar nu să și răspundă cu același gest partenerului. Bărbații cred în proporție mai mare că o scrisoare de dragoste ajută la începutul relației (52%), drept pentru care aleg ca mesajul să conțină nu doar exprimarea sentimentelor, ci și luarea unui angajament. Totodată, 10% aleg să descrie momente din intimitate, în timp ce femeile sunt mai pudice și doar 1% ar scrie despre un asemenea subiect.

Dincolo de răspunsurile standard, am observat că multe persoane au elaborat: în scrisorile de dragoste se exprimă în versuri, vorbesc despre visurile lor, dar în același timp spun că își doresc foarte mult ca sentimentele să fie reciproce. Este reconfortant să observăm că, indiferent de vârstă, de statutul social, de eventualele eșecuri în dragoste avute, românii singuri își doresc să își exprime sentimentele, ca pe vremuri, prin scrisori. Este clar că nici măcar ritmul de viață alert nu poate învinge romantismul”, a precizat Flori Dragomir, vicepreședinte co-fondator Sentimente.ro.

Sentimente.ro este cel mai mare (conform Trafic.ro) și cel mai vechi site de dating și matrimoniale serioase din România. De peste 16 ani, misiunea site-ului este de a-i ajuta pe membrii săi să găsească dragostea. Din 2017, site-ul a implementat un algoritm de machine learning care reușește să apropie mai repede persoanele compatibile, luând în considerare nu doar profilul declarat al utilizatorilor, ci și acțiunile lor pe site și interacțiunile cu alți membri Sentimente.ro.

Curiozități de la site-uri internaționale de dating:

Gary Kremen, fondator Match.com în timpul primului interviu a rostit următoarele cuvinte: ”Match.com va aduce mai multă iubire pe planetă decât orice altceva, de la Iisus Hristos încoace!”.

Ashley Madison – site conceput ca oamenii să înșele. Mottoul companiei: ”Viața e scurtă. Înșală!

În Franța, florăriile scriu în vitrină, de Valentine’s Day – ”Nu uita de amantă!”, pentru că francezii sunt poporul care înșală cel mai des.

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!