X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Apr 2, 2014 - Bucatareala, video    No Comments

Cum sa vopsesti oua de Paste cu produse naturale

by Oana Grecea

Filmare și montaj: Ballon Rouge Studio

Fotografiile au fost făcute cu un aparat Sony Nex -3NL

Culori naturale din fructe și legume pentru ouăle de Paști! Sărbătorile Pascale sunt o încântare datorită primăverii și uneori datorită culorilor din farfuria noastră. Pentru că știu că țineți la familia voastră și vreți să consumați doar produse sănătoase, naturale, am fost la piață și am testat pentru voi ouă de țară albe fierte și colorate în sfeclă roșie, varză roșie, coji de ceapă roșie, afine, turmeric/cucumă și spanac/urzici.

oua vopsite natural concept 10

Asta vă propun în video-ul prezentat, iar mai jos vă sugerez și cantitățile. Înainte de începerea operațiunilor spălați bine ouăle cu un burete și detergent de vase, pentru a le degresa și a nu lăsa nicio urmă de mizerie, grăsime, pământ pe ele. Lăsați-le apoi la uscat pe un șervet de bucătărie.

oua spalate pentru vopsit

Timpul de fierbere pentru fiecare ou și culoare este de 20 de minute. Numai în bolul cu turmeric/curcumă puneți și puțină sare să nu crape ouăle, în rest nu este nevoie că sunt protejate de frunze. În fiecare borcan am pus 2-3 linguri de oțet, pentru intensificarea culorii.

1. Folosiți ouă cât mai albe posibil. Eu le-am luat din piață, la Mega Image și Kaufland nu am găsit decât maronii.

2. Am folosit câte două ouă pentru fiecare culoare. Pentru maroniu deschis folosiți urzici, spanac, pătrunjel cât să acopere bine în oală cele două ouă. Apa este circa un litru, dar se pune până acoperă frunzele și ouăle. În filmuleț am folosit spanac, dar am încercat și cu urzici și culoarea a fost mai intensă cu urzicile. Aici trebuie să așteptați oricum mai mult până capătă culoare.

spanac   frunze de spanac    spanac la fiert

3. Am folosit frunzele de la o varză roșie pentru a obține un bleu deschis sau albastru (după câteva ore de lăsat în zeama de la frunzele de varză). Prima culoare din filmuleț am scos-o după 10-15 minute de stat în bolul cu apă fiartă și două linguri de oțet.

ou vopsit cu varza

 

4. Pentru un roz deschis am folosit 3 sfecle roșii, tăiate cubulețe. Cu cât mai multe, cu atât mai intensă culoarea.

sfecla rosie la fiert

 

5. Pentru o culoare maronie roșiatică am folosit frunzele de la 12 cepe roșii. Am întins o bucată de tifon, am pus câteva frunze de ceapă roșie, oul și apoi l-am legat la cap și l-am scufundat între celelalte frunze. Oul iese puțin pătat, ca un model de la frunzele de ceapă, dar se colorează după ce îl mai lăsați la înmuiat după fierbere.

oua in tifon si frunze ceapa rosie 2    frunze de ceapa rosie si oul in tifon

 

6. Pentru culoarea galbenă am folosit turmeric tradus curcumă, o plantă înrudită cu ghimbirul. Conține curcumină, substanță folosită pentru proprietățile sale terapeutice. Într-un ibric de apă am pus 3 lingurițe de turmeric.

ou vopsit cu turmeric

7. Afine nu am avut decât o cutiuță mică de 100 de grame, nu m-am îndurat să cumpăr mai multă dar a ieșit totuși o culoare plăcută de violet deschis și mai închis după câteva ore (spre gri violet).

Afine   afine la fiert   DSC00744_resize (Copy)

 

8. Cafeaua cât mai intensă dă și ea o culoare maronie oului lăsat în culoare peste noapte. Nu se colorează prea rapid, ori nu am folosit eu cafeaua potrivită.

Simfonia culorilor din plante poate continua în funcție de imaginația dvs. Eu pe acestea le-am încercat și am împărtășit cu voi experiența. M-aș bucura să încercați acasă.

PONT: folosiți neapărat mănuși la aceste opreațiuni. Chiar și frunzele de varză roșie ori de ceapă roșie pătează mâinile.

borcanele cu ouale 4

Dacă aveți întrebări, nelămuriri, vă aștept cu întrebări.

oua vopsite natural concept 7      oua vopsite natural concept 4

 

PS: un video cu varianta tradițională (cu vopsea din comerț) de vopsit ouăle de Paști am făcut anul trecut și îl găsiți aici.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!