X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Dec 13, 2013 - Bucatareala    No Comments

Cum se face prajitura traditionala de Craciun – Christollen (sau Stollen)

 

by Oana Grecea

Dresden Christstollen este o prăjitură tradițională germană care se face mai mult în preajma Crăciunului. Am găsit-o preparată în mai mule feluri, drept care eu am făcut o combinație între ceea ce am găsit. Am adaptat chiar și ingredientele, pentru că nu întotdeauna am în casă chiar tot ce se cere într-o rețetă. Gustul ei este de cozonac cu fructe confiate…

stollen 1

Sursa de inspirație și o parte din poze le-am luat de pe site-ul Artisan BreadIn5. Fotografiile proprii au watermark pe ele și sunt făcute cu un aparat Sony Nex 5R. Un alt link de unde m-am inspirat este Heaven Can Wait, cu mențiunea că aveau măsurile în oz (uncii) și mi-a fost greu să le adaptez (chiar dacă am găsit calculator să le transforme).

Istoria acestei prăjituri datează din secolul al XV-lea, când a fost coaptă prima dată în timpul Adventului la Curtea saxonă Royal. Originalul Christstollen a fost destul de prost gust. Nu cuprindea nici stafide, nici portocale sau alte fructe. Pentru că în perioada de Advent se ținea un fel de post, brutarii nu aveau voie să folosească unt în rețetă. Uleiul de rapiță folosit a făcut prăjitura tare și fără gust. Abia în 1490 Papa Inocențiu al VIII-a acordat permisiunea de a folosi untul în timpul Adventului.

De-a lungul secolelor prăjitura care este o combinație între cheg și cozonac cu fructe a evoluat de la o bucată destul de gustoasă de pâine la prăjitura de azi.

Ingrediente: 250 g stafide, 80 grame migdale, 80 grame portocale glasate, 50 de grame de lămâie glasată (nu am avut nici portocală nici lămâie glasată, le-am pus pur și simplu tăiate cubulețe mici și înmuiate în zahăr), două linguri rom, 2 linguri apă (opțional), 500 g făină, un pachet de drojdie uscată, trei sferturi de cană de lapte călduț, 60 g zahăr, 2 ouă, o lingură esență de vanilie, 1/8 lingură sare (himalaia roz dacă aveți, dacă găsiți), un pachet de unt nesărat topit, zeama de la o jumătate de lămâie, 100 g unt nesărat (tot pentru topit, dar pentru dat pe deasupra), zahăr pudră.

DSC05254 (Copy)           DSC05270 (Copy)        DSC05271 (Copy)     DSC05277 (Copy)

Mod de preparare:

Înmuiați pentru vreo două ore stafidele, coaja de portocale și lămâie, migdalele, romul și două linguri de apă într-un castron și amestecați ușor.

Puneți făina într-un vas și faceți o mică gaură în mijloc. Dizolvați drojdia într-un sfert de cană de lapte. Turnați în mijlocul vasului și adăugați o lingură de zahăr. Amestecați cu o parte din făină. Lăsați acest aluat să stea cam 20 de minute pâna face bule. Adăugați ouăle, zahărul, sarea, esența de vanilie și zeama de lămâie. Amestecați bine.

DSC05290 (Copy)

Adăugați untul și laptele care a mai rămas. Frământați aluatul până se face rezistent. Îi dați consistență adăugând fie lapte fie făină. Aveți grijă ca aluatul să nu fie prea uscat, altfel va fi greu de amestecat cu stafidele și migdalele. (truc: când aluatul e lipicios, udați-vă mâinile des cu apă). Acoperiți vasul cu un prosop curat de bucătărie și lăsați–l într-un loc călduț până când volumul lui aproape s-a dublat.

DSC05296 (Copy)

Puneţi amestecul de stafide cu portocale și lămâie. Lăsați-l din nou să stea până se dubleză volumul.

DSC05301 (Copy)        DSC05303 (Copy)

Preîncălziți cuptorul la cea mai mare temperatură. Împăturiți aluatul sub formă de oval și apoi împăturiți marginile în așa fel încât să le petreceți puțin pe mijloc. Lăsați formele să mai stea cam 20 de minute. Băgați în cuptor pentru aproximativ o oră. Când scoateți din cuptor, ungeți cu untul topit și apoi pudrați cu zahăr. Lăsați-o să se răcească în folie de aluminiu. Păstrați părăjitura într-un loc uscat și răoros câteva zile pâna s-o tăiați.

DSC05335 (Copy)           DSC05343 (Copy)

Mie mi-au ieșit mai multe bucăți de ”minicozonac”, dar le-am păstrat la temperatura balconului (închis), în folie de aluminiu circa două săptămâni până le-am consumat pe toate. Este o prăjitură/cozonac foarte consistent(ă).

DSC05384 (Copy)            DSC05404 (Copy)

Merge făcută în preajma Crăciunului, dacă vreți să diversificați cozonacul tradițional pregătit pentru familie.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!