X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Apr 7, 2013 - Bucatareala, video    No Comments

Cum vopsim ouale de Pasti (video)


by Oana Grecea

Filmul + fotografiile au fost făcute cu un aparat Sony NEX 5R.

Realizator video: Jora Grecea.

Vopsitul ouălor de Paști poate fi ceva distractiv dar și enervant în același timp dacă ai anumite pretenții de culoare și nu iese cum ai visat. De aceea vă recomand încă de la început să dublați cantitatea de vopsea pentru același număr de ouă pe care vi l-ați propus spre vopsire. Dacă culorile sunt intense este o bucurie pentru toată familia, musafiri, dar mai ales pentru copii. 

Am folosit vopsea Dr. Oetker, din cea la plicuri separate, câte o culoare (un plic) pentru 10 ouă și 700 ml apă – spun ei. Dar vă spun așa: 500 ml apă și 2 plicuri de vopsea pentru 10 ouă, ca să iasă roșul cât de cât intens. Am avut ouă de țară, albe, și câteva bej, din comerț. Vă trebuie și o pereche de mănuși pentru a nu rămâne vopsiți pe mâini. Atenție: culoarea galbenă nu a ieșit. Movul a fost ok.

Timp de preparare: 40 de minute

Mod de preparare: scoateți ouăle pentru a fi la temperatura camerei. Spălați ouăle cu dero de vase, cu un burete, pentru a fi degresate și pentru ca să prindă culoarea cât mai bine. Lăsați-le la uscat sau ștergeți-le cu o cârpă uscată. Puneți la fiert o oală mare cu apă pentru toate ouăle pe care le aveți (și scufundați încet și ouăle spălate). În această apă puneți 5 linguri de oțet și o linguriță de sare. O altă oală cu apă o puneți la fiert pe aragaz, în funcție de câte culori aveți. Adică 500 ml pentru fiecare culoare.

În castroane sau vase separate puneți/răsturnați fiecare plic cu culoare. Trebuie să vă sincronizați cu fiertul apei pentru aceste culori și cu fiertul ouălor, pentru că trebuie vopsite la cald. (Atenție la vopseaua pe care o cumpărați, am văzut că unele firme recomandă pe plic vopsirea la rece!).

După ce apa de la ouă dă în clocot, lăsați-le încă 4 minute la fiert. Nu mai mult că pot crăpa și devin prea tari.

Puneți întâi apa fiartă peste culoare, apoi scoateți treptat ouăle cu o lingură și scufundați-le în ce culoare doriți. Chiar dacă nu aveți câte zece ouă pentru fiecare culoare, vă recomand să puneți tot 2 plicuri pentru intensitatea culorii. În fiecare castron cu culoare adăugați două linguri de oțet.

După ce le lăsați circa zece minute în culoare, timp în care mai puteți să le rotiți și să dați lichid cu vopsea peste ele, le scoateți la scurs și răcit pe un prosop de bucătărie (eu folosesc Puff și-s foarte mulțumită că au straturile groase).

Pentru luciu folosesc slănină sau ulei. Luați fiecare ou în parte și dați-l cu ulei sau slănină, uscați-l circa 5 minute și puneți-l apoi în coșul de Paști.

Vă prezint mai jos și varianta video cum să vopsiți ouăle de Paști dar și varianta foto.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!