X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Cumparati paine de la copiii fara familii!

 

Nu cerșesc, ci muncesc! Nu fac foamea alături de familiile lor dezorganizate sau inexistente, ci învață să se întrețină în viitor. Aleg să învețe o meserie pentru un trai decent. Deviza lor este: ”Modelăm aluatul pentru o nouă viață!”

24 de tineri (între 16-18 ani) fără familii, asistați social în Centrul Concordia, fac produse de patiserie pe care le puteți cumpăra de la Concordia Bakery din zona Pieței Victoriei (parterul clădirii Premium Plaza). Este primul pas pe care îl fac spre un business social, a cărui venituri se vor întoarce pentru a se ajuta singuri, pe ei dar și pe următorii copii ai străzii ocrotiți de acest centru.

Adunați de pe stradă, aici se simt ACASĂ. Ce-a mai bună răsplată? Faptul că în viitor vor ajuta pe alții, pentru că și ei au fost ajutați. Faptul că, vor avea o meserie și nu vor da în cap cuiva. Faptul că, își doresc o familie și spun așa: ”să mănânc numai pâine cu cartofi și îmi voi ține copilul lângă mine”. Cu alte cuvinte, nu-l voi abandona, așa cum au făcut părinții mei cu mine.

Radu Dumitrescu, de 14 ani, este în centrul Concordia de la Ploiești de la vârsta de un an! Frații Marian și George Zamfir (de 16, respectiv 15 ani) sunt aici de cinci ani. Ricardo Stroe are 15 ani și este în Centru de 12 ani. Bebe Emanoil, de 16 ani, este și el de zece ani aici. Ei stau alături de cei 400 de copii și tineri organizaţi în grupuri de tip familial de câte 8-12 copii, în casele şi locuinţele sociale pe care le administrează organizația umanitară Concordia în Bucureşti, Ploieşti şi Ariceştii-Rahtivani, Judeţul Prahova. Deși nu-i cunosc pe toți și nici cele câteva cuvinte schimbate cu cei de mai sus, care fac parte din formația de muzică (ei cântă la mai multe instrumente, dar îi puteți vedea în acțiune în filmulețul de mai jos la tobe), pe site-ul Concordia am găsit și alte povești impresionante. Un singur exemplu: Răzvan Gheorghe (20 de ani) este acum bucătar în Austria. După patru ani de locuit pe străzi a fost recuperat și apoi educat de cei de la Concordia pentru a-și croi un drum în viață. Vă invit să citiți mai multe povești, aici. Si sa urmariti filmuletul pentru a vedea ce au reusit sa invete acesti tineri in noua lor locuinta si viata.

 

Concordia Bakery

Dar evenimentul care mi-a făcut cunoscute toate acestea a fost lansarea primei cafenele-concept din București, Concordia Bakery, situată pe strada Dr. Iacob Felix nr 63-69, la parterul clădirii Premium Plaza. Noua cafenea-concept este un model de business social prin care, cu ajutorul unui produs comercial de calitate se dă o șansă la o viață normală tinerilor aflați în dificultate. Produsele de patiserie și pâinea sunt frământate în brutăria de la Ploiești, din produse naturale obținute și măcinate tot în cadrul grupului. Toate fondurile rezultate din activitățile proiectului Brutăria Concordia susțin cursurile atelierului de brutărie prin care tinerii, în urma unui examen susținut în fața unei comisii externe, pot obține diplome recunoscute de către CNFPA (Consiliul Național de Formare Profesională a Adulților), precum și în Uniunea Europeană, pentru meseriile de brutar și patiser.

Cine este această organizație?

Povestea ocrotitorilor lor începe acum 20 de ani, cu drumul făcut de părintele austriac Georg Sporschill SJ cu ajutoare în România. De atunci, s-a tot întors cu voluntari și lucrurile au tot crescut. Concordia (a cărei poveste merită citită pe site-ul lor www.concordia.or.at) este o organizaţie umanitară, neguvernamentală, apolitică şi non-profit, care are ca obiectiv recuperarea şi reintegrarea socială, şcolară şi familială a copiilor şi tinerilor care provin din familii dezorganizate, defavorizate social sau direct din stradă.

În prezent ocrotește peste 400 de copii şi tineri, cărora li se adaugă cei peste 100 de copii ai străzii din programul de asistenţă stradală în cadrul Centrului Social “Sf. Lazăr”, din Bucureşti. De toţi aceştia, se ocupă cu dedicaţie peste 180 de angajaţi, voluntari şi colaboratori.

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!