X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

”Curajul inseamna sa-ti recunosti teama, dar sa nu renunti”…

 

Curaj cât trebuie, de Cheryl Stratyed – este o cărticică alcătuită din citatele autoarei, notate de-a lungul timpului. Despre cartea apărută la editura Publica mi-ar plăcea să spun că aș fi vrut să o scriu și eu, pentru că am o colecție impresionantă de citate și dacă nu m-aș fi enervat pe adolescența mea, cu siguranță aș fi avut și mai multe. Obișnuiam să le notez pe diverse agende pe care le primeam/ cerșeam/ ”șparleam” doar ca să am ceva frumos în care să aștern cuvinte deosebite scrise de oameni importanți. De când cu internetul am mutat obiceiul pe computer, însă cărțile citite de mine și care-mi aparțin stau mărturie cu sublinierile lor cât de multe citate îmi plac și mi-au plăcut.

Nu m-am gândit niciodată că citatele în sine pot fi ele însele  sub paginile unei cărți, iar ceea ce să te facă să cumperi cartea să fie întâi persoana care ți le recomandă, apoi colecția, editura etc. Mi-a plăcut însă această ediție de la Publica Extra prin toată prezentarea ei.

Citatelor inserate mai jos nu am ce comentariu să le pun doar acela că prin selecția lor pe aceste rânduri înseamnă că au rezonat cu sufletul și mintea mea și au meritat să fie așternute (și) aici…

Consider citatele niște mini-manuale cu instrucțiuni pentru suflet.

Citatele arată cine încerc să fiu.

Atunci când ne identficăm cu ceea ce a spus sau a scris altcineva, îi folosim vorbele ca mod de a ne articula propriile voci lăuntrice, nu doar ca formă de admirație pentru vocile lor.

Fă tot ceea ce faci ca și cum ai fi dat naibii.

Nu trebuie să-ți găsești un loc de muncă care să-i liniștească pe ceilalți în privința a ceea ce consideră ei că ar fi succesul tău. Nu trebuie să explici ce ai de gând să faci cu viața ta. Nu trebuie să-ți justifici educația primită demonstrându-i avantajele financiare. Nu trebuie să-ți menții impecabil istoricul de credit. Oricine se așteaptă să faci așa ceva nu înțelege nici istoria, nici economia, nici știința, nici artele. Trebuie să-ți plătești singur factura la curent. Trebuie să fii bun. Trebuie să dai tot din tine. Trebuie să găsești oameni care te iubesc cu adevărat și să-i iubești și tu la fel de adevărat. DAR ASTA E TOT.

Nu te mai întreba ce vrei, ce îți dorești, ce te interesează. Mai bine întreabă-te: Ce mi s-a dat? Întreabă-te: Ce trebuie să dau înapoi? Apoi dă.

Fii de vreo zece ori mai mărinimos de cât te crezi în stare. Astfel îți vei face viața de o sută de ori mai bună.

O viață etică și evoluată presupune să spui adevărul despre tine însuți și să trăiești în conformitate cu el. A pune capăt unei relații fiindcă asta vrei nu te scutește de obligația de a fi un om cinstit. Poți pleca simțind în continuare prietenie și compasiune pentru partener. Să pleci fiindcă asta vrei nu înseamnă să-ți faci bagajele de cum apar tulburări sau conflicte sau îndoieli. Înseamnă că, dacă vrei nespus să te eliberezi de o relație anume și dacă această pornire este înrădăcinată în tine mai adânc decât oricare alte porniri concurente și contrare, dorința ta de a pleca nu e doar validă, ci și corectă probabil. Chiar și dacă prin ea rănești un om pe care-l iubești.

Vei învăța multe de la tine însuți dacă te îndrepți către bunătate, către măreție, către blândețe, iertare, către curaj emoțional. Fii un războinic al iubirii.

Nu te mai plânge de ce o să se aleagă de cariera ta. Nu ai carieră. Ai viață. Ține-te de muncă. Păstrează-ți încrederea. Fii om de bază. Ești scriitor pentru că scrii. Scrie în continuare și lasă-te de văicărit. Cartea ta are o zi de naștere. Încă nu știi care e.

Curajul înseamnă să-ți recunoști teama, dar să nu renunți.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!