X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

De ce-mi place sa gatesc in vase de cupru

 

de Oana Grecea
Cum am ajuns la oale de cupru? Vorba aceea: ”sunt prea sarac ca să cumpăr lucruri ieftine și proaste” mi se potrivește și mie. De-a lungul experienței mele culinare (a cărei numărătoare începe acum vreo 17 ani când m-am căsătorit) am tot încercat, testat, primit diverse oale în care să gătesc. Am prins perioada aceea în care ”zestrea” număra și ceva vase, despre care bunica credea că le voi ține/păstra până la adânci bătrâneți. Dar nu a fost să fie și cred că ați trecut mulți prin asta: odată lipite nu se mai curățau sau le sărea smalțul, cele de inox erau atât de subțiri încât se deformau dacă încercai să le freci, majoritatea mânerelor (inclusiv la Tefal) se rupeau/desprindeau și tot așa.

În cazul oalelor, pentru cei care nu știu, cu cât e mai grea cu atât are șansa să fie mai bună, iar vasele de cupru nu se dezmint. Oricum, nu datorită greutății am ajuns eu la ele. Urmărind multe videouri de rețete internaționale în ultimii ani (pe site-uri de cooking, că la televizor nu mă uit) am văzut că cele mai bune vase recomandate sunt cele de cupru. Am văzut ce bine dau în bucătărie atârnate, am văzut că unii le agață de design și au alte seturi pe care le folosesc, am văzut că sunt frumoase și utilizate chiar dacă au pe ele patina timpului.

bucatarie Gordon ramsey 2

Nu vreau să spun încă odată de ce e bun cuprul în bucătărie, de ce nu e toxic, de ce gemurile se fac în vase de cupru sau de ce ele sunt o investiție pe viață, pentru că despre asta am scris deja. Aș vrea însă să vă povestesc experiența mea în folosirea lor. Am scris aici că am ajuns să fac videouri pentru firma Falk Culinair Belgia, producătorul belgian al acestor oale de cupru. Așa se face că voi povesti și voi vinde întâi vasele de cupru pe care le-am testat, pentru că pot vorbi despre ele in cunoștință de cauză.

Dacă ar fi să încep cu vasul pe care l-am folosit și pentru dulciuri dar și pentru mâncăruri ar trebui să o fac cu tava de cuptor Roasting Pan (video), al carui preț și descriere o găsiți aici. Friptura de miel la cuptor (din video) s-a făcut mai repede cu cel puțin o oră decât de obicei, nu s-a lipit și a fost o încântare să pot pune direct capac fără folie de aluminiu la o tavă de cuptor (de obicei astea nu prea au capace). Inițial tava mi s-a părut micuță (există într-o singură variantă de dimensiune), însă când a fost să o bag în cuptor am constatat că este cât trebuie pentru cuptorul meu. Am folosit tava și la fursecurile mele preferate și trebuie să vă spun că este singura tavă care le coace la fel și le păstrează crusta care trebuie. Eu fac cantități mai mari de fursecuri și sunt mereu nevoită să folosesc pentru rapiditate toate tăvile din dotare si nu toate sunt cele mai bune. Singura în care s-au făcut cum trebuie a fost cea de cupru.

O experiență plăcută am avut și cu tigaia (frying pan) pe care am folosit-o în video la  această rețetă. Eu am varianta de 24 cm și aș recomanda cu încredere măcar o dimensiune mai mare. A fost însă ideală la clătite, care s-au făcut fără ulei și s-au copt bine pe ambele părți. La cartofii prăjiți sau la orice friptură, chiar dacă se lipesc puțin, tigaia se curăță ușor cu vârful paletei și nu mai trebuie decât degrasată.

Super încântată am fost și de vasele ”saucier” (pentru sosuri și creme), în care am făcut de la orez cu lapte, tăiței, budinci, creme de vanilie până la ciulama sau supă. În funcție de dimensiunile vasului vă adaptați și la mâncare, însă formele rotunjite ale oalei permit o curățare foarte ușoară după pereți.

Practic oalele mele de cupru sunt folosite aproape tot timpul în videourile pe care le fac și puteți vedea asta pe canalul meu de youtube. Nu-mi pare rău că încerc să gătesc pe cât posibil în vasele de cupru pentru că știu sigur că sunt cea mai bună alegere. A zis-o și Julia Child în cărțile sale, a zis-o și Nigella Lawson care aprecia că măcar fundul vaselor ar trebui să fie din cupru dacă nu toate oalele de bucătărie, se vede și în videourile și pozele de rețete franțuzești sau ale englezilor Gordon Ramsey (în poza de mai sus este filmat în bucătăria de acasă) sau Jamie Oliver (el gătește și în ce are la îndemână).

Dacă mă urmăriți și pe site-ul Rețete TV (acolo unde pun videourile și rețetele) veți avea ocazia să câștigați ”bijuteria” din bucătărie, vasul Ramequin, cea mai mică oliță de cupru, numai bună de atârnat în bucătărie sau de topit zahăr ori flambat.

vas cupru mic, Ramequin

Anunțurile mele de vânzare a oalelor de cupru Falk Culinair sunt pe Olx și le găsiți cu o căutare simplă aici. Pentru alte vase care nu sunt prezentate acolo puteți consulta site-ul companiei belgiene Falk Culinair și apoi să-mi scrieți să mă întrebați prețul și alte detalii pe adresa contact@retetetv.ro.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!