X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

De ce vasele de cupru nu sunt toxice

 

Am fost întrebată dacă vasele de cupru sunt toxice. Aș vrea să răspund sincer, că unele pot fi toxice, dacă nu le cumpărați de unde trebuie. Cele netratate cu oțel inoxidabil la interior pot fi toxice. De aceea, atenție la vasele manufacturate de țigani sau alți meșteri populari fără posibilități tehnologice ”mărețe”. Dacă găsiți un vas de cupru ietfin în vreo piață, pune-ți-vă serioase semne de întrebare.

Pe vremea regilor și poate cu mult înainte, de când vasele de cupru se regăsesc în bucătăriile celor cu pretenții, ele nu prea aveau cum să fie tratate. Și totuși oamenii nu mureau pe capete cu intoxicație de cupru. Din adaptarea de mai jos (sursa informației o veți găsi la sfârșitul articolului) rezultă că în funcție de aciditatea preparatelor vasul poate deveni toxic dacă este netratat. Poți face gemuri spre exemplu în aceste vase dacă pui și zahărul, nu doar fructele singure (concentratia mare de zahar din compozitii previne toxicitatea).

Oamenii de știință propun cuprul drept o mai bună alegere față de oțelul inoxidabil pentru fabricarea vaselor de gătit. Conform unei echipe de cercetători de la Universitatea Southampton din Anglia, folosirea oalelor din cupru poate diminua riscul infecției cu bacterii potențial mortale cum ar fi bacteria E. coli 0157.

“Oțelul inoxidabil este folosit în lumea întreagă datorită proprietăților sale percepute drept igienice. Totuși, o privire mai atentă, la scară microspică,  evidențiază zgârieturile mai degraba ca niște văi. Este foarte ușor pentru agenții patogeni să se infiltreze în aceste fisuri și frecarea suprafeței respective cu un burete sau perie s-ar putea să nu fie suficientă pentru a le înlătura”, zice Bill Keevil, microbiologul care a condus studiul.

Keevil și echipa sa au descoperit că, la temperatura camerei, bacteria E.coli 0157 a supraviețuit timp de 34 de zile pe oțel inoxidabil și numai 4 zile pe cupru. Totuși, unii experți în sănătate avertizează că atunci când alimentele acide sunt preparate în vase de cupru, acest metal poate ajunge la grade mari de oxidare (coclire sau coroziune) ceea ce poate produce intoxicații chimice sau boli. Cuprul este în același timp un metal toxic și un mineral necesar unei vieți sănătoase. Simptomele de intoxicare cu cupru sunt variate: probleme de concentrare, dureri ale gambelor, greață inexplicabilă, iritare, hiperactivitate, oboseală constantă și dureri articulare.

Oamenii de știință și nutriționiștii sunt de acord că cele mai multe diete conțin suficient cupru pentru a preveni o deficiență și insuficient pentru a cauza toxicitate. Capacitatea ficatului uman de a excreta cuprul este semnificativă și doar foarte puține cazuri de intoxicare cu cupru au fost raportate.

Așadar, dacă alegeți vasele din cupru pentru excelentele sale proprietăți de conductivitate termică, asigurați-va că interiorul acestora este tratat cu un strat de staniu sau oțel inoxidabil.

Fiind un conductor termic excelent, cuprul este o alegere evidentă pentru fabricarea vaselor de gătit. Acesta se adaptează temperaturii sursei de gătit astfel încât atunci când reduceți intensitatea flăcării, chiar înainte să vi se ardă mâncarea, tigaia are temperatura reglată.

Alegerea unor oale de cupru tratate la interior cu un strat de otel inoxidabil, precum cele de la Falk Culinair (pe care le vând și eu au aici) este una înțeleaptă. Falk Culinair a revoluţionat tehnologia producerii vaselor de gătit din cupru prin introducerea unui bimetal special din cupru şi oţel inoxidabil realizat prin presarea unui strat subţire de oţel inoxidabil peste o placă de cupru în condiţii tehnologice extreme. Vasul de gătit menţine astfel toate avantajele conductivităţii cuprului în timp ce stratul de oţel inoxidabil conferă produsului un aspect modern şi durabil. Calitatea este asociată, pe bună dreptate, și cu un preț mai mare. Preţul intrinsec al bimetalului din cupru este cu mult mai mare decât al altor materiale utilizate de regulă pentru producerea vaselor de gătit (fontă, oţel inoxidabil, aluminiu, etc). Produsele Falk Culianir au o grosime de 2.5mm spre deosebire de alţi producători dar și cele mai mici prețuri, comparativ cu giganții francezi sau americani producători de vase de cupru (Mauviel, Mafter Bourgeat și Baumalu).

De ce să folosim cupru?

Există un motiv esențial pentru a folosi o oală de cupru pentru preparea gemurilor: nu veți găsi nicăieri o conductivitate termică mai bună. O bună conductivitate termică echivalează printr-un timp mai scurt de gătit – acest lucru înseamnă că reduceți timpul în care aroma, culoarea și textura fructelor dumneavoastră sunt afectate. Pereții în pantă ai vasului ajută la evaporarea vaporilor, iar aceștia nu se întorc în amestec cum se întâmplă în cazul pereților verticali.

Oalele din cupru sunt destul de rezistente. Din punct de vedere al siguranței, nu trebuie să vă îngrijorați dacă vedeți zgârieturi. Puteți supune vasul celei mai mari temperaturi. Pentru asta este făcut.

O oală bună din cupru luminează bucătăria. Investiția într-un instrument care vă inspiră în fiecare zi este un argument cât se poate de corect pentru a o cumpăra.

(sursa acestei adaptări o găsiți aici și aici)

1 Comment

  • avatar

    Avantajul pe care il vad eu este ca temperatura se distribuie si catre peretii vasului si nu doar pe fundul vasului asa cum ae intampla in cazul unui vas de inox cu baza de aluminiu sau cupru unde peretii sunt relativ reci. Astfel se poate gati la foc mai mare fara ca mancarea sa se arda iar in cazul unor preparate sensibile distribuirea temperaturii ar trebui sa ajute considerabil.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!