X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Sep 24, 2012 - Bucatareala    No Comments

De toamna

Pentru mine toamna inseamna intai inceperea scolii, ploaie, frunze ingalbenite si ceva racoare. Din punct de vedere culinar, o asociez cu struguri, must, zacusca, prune, nuci proaspete, muraturi, cartofi (pentru iarna), varza murata, un fel instinctiv de pregatire inainte de gerul cel mare.

Chiar daca nu am avut parte de toate acestea, ceva -ceva tot s-a gasit si prin bucataria mea. Daca nucile doar vi le arat si va sugerez sa le puneti asa proapete in miere (sunt delicioase), muraturile va pot spune cum le-am pus, cu ajutorul si dupa reteta mamei.

In principiu, la noi in familie gogosarii se pun in otet. Se oparesc intai iar separat se prepara apa cu otetul, piperul, sarea. Se pun si se combina cum vreti, simpli sau cu conopida ori alte legume asortate. In fiecare borcan se pune musai hrean.

   

Iar castravetii se oparesc si ei intai (pentru cei care sunt pusi simpli in borcan, neasortati cu alte legume) si se lasa o ora sa iasa amareala din ei, dupa care se clatesc. Saramura se face din apa si o lingurita de sare grunjoasa la fiecare litru de apa. Pe fundul borcanelor de castraveti se pun bete si frunze uscate de marar, cate un catel de usturoi si neaparat hrean printre. Castravetii asortati i-am pus alaturi de conopida si morcovi. Deasupra borcanelor se pune cate o frunza de leustean verde. Optional se pune si cate un ardei iute, daca ii vreti ceva mai picanti.

Si pentru ca toamna ma apuca nostalgia, mi-am amintit de Tudor Gheorghe si ale lui Simfonii de Toamna, dar atasez doar un cantec, pe versuri de Octavian Goga.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!