X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Despre gurmandul si vanatorul Hemingway

 

by Oana Grecea

Sper că sunt mulți cei ca mine cărora le plac biografiile, inclusiv cele gastronomice ale unor personalități. Chiar dacă Ernest Hemingway nu a fost autorul meu preferat, abordarea într-o carte cu numele ”Rețetele lui Hemingway” m-a făcut curioasă. 

Cartea ”Rețetele lui Hemingway” a fost scrisă de Craig Boreth (tipărită la editura House of Guides PG, 2013), pornind de la întrebarea: oare ce mănâncă un scritor de succes? Personal, nu această curiozitate m-a împins spre carte, ci cea legată de faptul că un autor și-a găsit timp pentru această formă de cultură (culinară). Am aflat apoi că Hemingway era și un mare vânător, multe din rețetele sale fiind bazate pe trofeele obținute. Erau alte vremuri (parte din ele de război), când lumea supermarketurilor nu ne invadase și când gătitul acasă era marea artă.

Am descoperit că există romantism în mâncare atunci când romantismul a dispărut din orice altceva. Și atâta timp cât digestia mea rezistă eu voi urma romantismul”, spune Hemingway.

Datele biografice ale autorului cărții ”Bătrânul și Marea”, ori ”Adior arme” sunt împletite cu rețete de mâncăruri și băuturi preferate, uneori destul de sofisticate, încercate sau chiar inventate de acesta, cum ar fi celebrul Daiquiri.

Pentru că îi plăcea să bea, să mănânce și să călătorească, Hemingway frecventa des locaurile, barurile, restaurantele din zonele unde ajungea. În opinia lui, trăsăturile unui patron de restaurant sunt: pasiune pentru mâncare, dragoste pentru oameni și o dorință de a le apropia pe cele două pentru a crea o experiență culinară plăcută.

Mâncărurile recomandate în carte au multă savoare, multe influențe culinare din toate zonele de pe glob, dar mai ales franțuzești și asiatice. Despre această înclinație către mâncarea bună, un cunoscut de-al său spunea: ”Ernest avea talentul de a-i face pe oameni să simtă că orice pretenție către un apetit pentru viață trebuie susținut de un apetit sănătos pentru mâncare”.

Iubitor de whisky dar și de vin, Papa Hem spunea că:

Vinul este unul dintre cele mai civilizate lucruri din lume și unul dintre acele lucruri culese din natură care a fost dus foarte aproape de perfecțiune. Vinul oferă mai multă satisfacție simțurilor decât orice alt produs ce poate fi cumpărat”. (fragment extras din volumul Moarte după-amiază).

 

Cum să preparați Cuba Libre:

cuba libre_resize

Pentru că este vară și vă pregătiți de vacanță, vă invit să vă preparați după rețeta lui Ernest Hemingway un Cuba Libre (Hemingway avea în Cuba o casă de 6 ha, în care a locuit cu a patra sa soție, Mary):

50 g rom (Havana Club sau Bacardi White), zeama de la o jumătate de lămâie, plus coaja, cola, gheață. Se toarnă romul și zeama de lămâie într-un pahar înalt. Se adaugă coaja de lămâie. Se umple paharul cu Cola și cu cuburi de gheață.

Cred că veți găsi multă inspirație gastronomică și bahică în cartea ”Rețetele lui Hemingway”.

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!