X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Despre Sharapova, cu empatie

de Oana Grecea

Nu este o carte despre tenis, ci o carte despre o fetiță mică cu un vis mare: să devină campioană. Și dacă se poate, una de neoprit – cam așa își rezumă autoarea cartea.

Este una din puținele biografii (”De neoprit, Viața mea de până acum”, de Maria Sharapova) pe care am citit-o fără să notez vreun citat remarcabil. Și asta pentru că – deși este o carte interesantă din punct de vedere al faptelor povestite – nu este cel mai bine/antrenant scrisă. Poate că aveam așteptări prea mari după superba autobiografie a lui Andre Agassi (știu că nu e scrisă de el dar e povestită la persoana întâi), o carte apărută tot la editura Publica.

Masha, așa cum o cheamă în acte și cum i se spunea în Rusia natală, m-a convins că nu s-a dopat intenționat (de aceea suspendarea ei nu a fost de 4 ani ci doar de 15 luni), m-a impresionat cu puterea de muncă și de concentrare pe care a avut-o încă din copilărie, m-a înmuiat cu sacrificiile din primii ani ai carierei (a început să joace tenis la 4 ani) și cu povestea reușitei în America (a sosit cu tatăl său cu doar 700 de dolari în buzunar și a stat separată de mamă doi ani de zile până a primit și ea viza de SUA).

Mi-am dat seama că a fii campion înseamnă muncă, muncă, muncă și mi-a plăcut apoi și terapia pe care a dezvoltat-o după înfrângeri: shoppingul! Învățată mulți ani să trăiască din puțin, Sharapova a semnat primul mare contract cu un brand – Nike – la 11 ani, dar abia după 14-16 ani a ajuns să-și permită lucruri, camere mai bune de hotel, bilete mai bune de avion.

A scris pe scurt despre motivațiile care au dus-o la schimbarea antrenorilor, la separarea de tatăl său din echipa sa și cred că sunt încă multe secrete despre care a ales să nu vorbească. A recunoscut și o iubire neîmpărtășită pe care a avut-o și a povestit puțin despre logodna sa cu baschetbalist și relația cu actualul iubit (un tenismen), dar nu a dezvoltat speculațiile din presă cu alți potențiali iubiți.

M-a amuzat că s-a crezut mult timp mică de statură și că au fost ani când a stat agățată cu capul în jos de o bară din debara, dar a ajuns la 1,88 înălțime. Recunoaște că îi place să fie înaltă, că mai poartă și tocuri și-și caută prieteni doar foarte înalți. A povestit că după ce s-a întâmplat ca la un turneu să poarte aceeași rochie și culoare ca a adversarei, a avut grijă ca în următorul contract Nike să stipuleze ca acest lucru să nu se mai întâmple…

Atitudinea ei de fată rea în joc cred că a fost rezumată de unul din răspunsurile ei către un antrenor. La preluarea funcției, acesta a întrebat-o de ce mai joacă. Ea a dat un raspuns natural și tipic pentru ea: ”pentru că vreau să le bat pe toate!”.  

Dacă vreți să aflați mai multe din culisele turneelor de tenis, despre cum e să reușești în lumea tenisului, cred că veți găsi câteva răspunsuri interesante în acest volum.

Ca o vedetă care se respectă, tenismena are și un site oficial, în care endorsează cu brio toate brandurile care au contract cu ea (http://www.mariasharapova.com/filter/hentry/)

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!