X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Energia din cartile Publica

de Oana Grecea

De îndată ce primesc mesajul curierului că am un colet de la editura Publica nu mai am liniște. Stau ca pe ghimpi la serviciu, în așteptarea minunatelor și surprinzătoarelor cărți ce vor sta curând pe noptiera mea. Faptul că scriu despre cărți îmi dă privilegiul să primesc și să fiu la curent cu noutățile editurii, dar partea plăcută și surprinzătoare este că nu știu (aproape) niciodată ce urmează să mi se trimită.

Mi se întâmplă rar să elogiez pe cineva într-atât încât să scriu un post separat pentru asta. Dar pur și simplu bucuria de a fi la curent cu ultimele apariții, privilegiul de a le primi printre primii și răsfățul de a fi printre puținii care le au încă de la apariție mă energizează peste măsură. Spre exemplu acum deși aveam ceva treburi casnice de făcut m-am oprit întâi să scriu acest post, doar pentru că mi-a venit ideea să strâng alături toate cărțile Publica din casă pe care le mai am. Zic pe care le mai am pentru că în euforia mea după citire povestesc de cărți și apoi le împrumut, așa subliniate cum sunt. (am acest obicei să subliniez pasajele care-mi plac).

S-ar putea ca titlurile lor să fie exact pe gusturile și preocupările mele (cărți de marketing, business, antreprenoriat, investiții, management și autobiografii de la oameni inspiraționali), sau s-ar putea să fiu eu subiectivă în ce-i privește. Rog cititorii care nu sunt de-acord nici să nu-și piardă timpul cu acest articol pentru că eu chiar cred ceea ce spun. Din cărțile Publica cu care am interacționat doar circa 10% nu mi-au plăcut (Brief, O pereche de pantofi si Robert de Niro). Restul (și vedeți în poză doar o parte din cele pe care le mai am în casă) mi-au plăcut foarte, foarte mult.

Multe din cărțile Publica mă inspiră, mă ajută, mă ghidează în ceea ce vreau să fac, îmi consolidează sau validează niște idei, mă fac să mă simt bine citindu-le. Ce să zic, cred că gusturile nu se discută. Să nu mă înțelegeți greșit. Citesc și primesc cărți de la mai multe edituri. Însă niciuna în afară de Publica nu a reușit să mă acapareze cu 90% din titlurile sale. Grație (și) colaborării cu blogul de cititori în serie – Serial Readers – am acces la și mai multe titluri, așa că trebuie să mă credeți că vorbesc în cunoștință de cauză.

Obișnuiesc să încep minim două cărți în paralel, una mai subțire pe care să o pot căra zilnic în geantă – pentru cititul pe drum – și una mai groasă din care să citesc seara la culcare sau când am puțin timp. Astăzi am primit trei titluri: Peak – secretele performanței de top și noua știință a expertizei, Shoe Dog – memoriile creatorului Nike și TED Talks – ghidul oficial pentru vorbitul în public. Toate mă atrag, dar ultima dintre ele nu-mi dă pace să o citesc mai repede. Deocamdată am răsfoit-o mai în amănunt și abia aștept să aflu secretele discursurilor fabuloase pe care le-am urmărit mereu cu interes la TED. Dacă sunteți printre cei care mă urmăresc sau care au citit vreo recenzie de-a mea pentru o carte a editurii menționate ați sesizat poate că fac des trimitere la discursurile TED pe care respectivii autori le-au avut. Vă spun doar de Ken Robinson a cărei carte Școli Creative a pornit de la un discurs TED, de Clyton M. Christensen care a ținut un discurs la TED cu același nume ca al cărții: Cum îți vei măsura viața? și de Amanda Palmer care povestește în cartea sa – Arta de a cere – emoțiile și pregătirile pentru discursul de la TED. Practic, de fiecare dată când numele TED este pomenit în vreo carte mă întrerup din citit și caut discursul pomenit și îl urmăresc. Mă ajută să înțeleg mai bine contextul, să consolidez cele citite sau/și să vizualizez mai bine personajul descris (sau pe autor).

carti Publica

Toate cărțile lui Richard Branson – antreprenorul meu preferat – au fost tipărite de Publica. În general, traducerile au fost alegeri minunate în portofoliul editurii, dar un titlu mai vechi mi-a atras atenția și am așteptat continuarea: Succesul redefinit, de Arianna Huffington. Fondator, preşedinte şi redactor-şef al Huffington Post Media Group, Arianna a scris și Revoluția Somnului (The sleep revolution), o carte pe care mi-ar fi plăcut să o citesc dar nimeni din România nu a tipărit-o (sau cel puțin din câte știu eu).

Dacă tot am scris acest post aș vrea să le mulțumesc celor care lucrează acolo, celor care se gândesc la mine și celor care aleg titlurile. Sper să fie inspirați mereu și să avem parte numai de cărți mișto.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!