X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Mar 6, 2014 - Familiale, Ganduri    5 Comments

Experiente personale. Antreprenoriatul e pentru cei cu bani (?)

 

by Oana Grecea

Mă zbat de câteva luni să pun pe picioare o idee de afacere pe care o am fix de-un an de zile. De la idee până în ziua de azi nu am făcut decât să acumulez informații, să mă documentez, să mă pregătesc (două cursuri de antrenoriat plus cursul de bucătari), să mă întâlnesc cu oameni de afaceri (potențiali investitori) și să pun cap la cap lucrurile. Dar nu am banii!

Am aflat ”deschizând ochii” despre o mulțime de incubatoare de afaceri, asociații antreprenoriale, programe de mentorat, seminarii și conferințe pe teme de business, pe care le-am frecventat în măsura în care am fost admisă gratuit, pentru că nu aveam bani să plătesc dacă ar fi fost să fac asta. O să încerc chiar să dau sursa tuturor celor care m-au inspirat sau ajutat în vreun fel să fiu mai aproape de visul meu. Nu am avut încă parte (nu am câștigat sau nu am fost selectată) de un mentorat one-to-one din partea vreunui antreprenor cu renume, însă m-am întâlnit cu câțiva importanți, care au avut amabilitatea să mă asculte și să mă sfătuiască vreme de cel puțin o oră. S-au încheiat recent trei luni de când fac exclusiv asta –  mă documentez și caut invetitori –  cu mici pauze de colaborări necesare supraviețuirii traiului zilnic. Oscilez între a mă angaja și a renunța la visul meu sau între a merge mai departe acumulând datorii lunare.

Despre cursul de antreprenoriat la feminin și ideea mea de afacere am scris aici, despre cel de-al doilea curs – tot de antreprenoriat pentru femei, nu am apucat să scriu.

Dar să vă spun și de ce cred că antreprenoriatul este pentru cei cu bani. Recent au fost anunțate datele de lansare pentru cinci programe naționale gestionate de DIPIMM  (Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism), în care se finanțează femeile manager (doar 12 proiecte din sute de doritoare), întreprinzătorii tineri (până în 35 de ani, iar la mine nu mai este cazul), meșteșugurile și artizanatul (nu mă încadrez), comercializarea de  servicii și produse (se referă însă la firmele deja existente pe piață, cu o vechime de minim un an) și programul Start (pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor și facilitarea accesului acestora la finanțare). Practic, spre acesta din urmă s-ar fi îndreptat speranțele mele, fiindcă sunt finanțate 130 de proiecte, în limita a 100.000 de lei/proiect (circa 22.000 de euro). M-a descurajat însă următoarea obligație: să deții 20% din valoarea sumei solicitate (DECI SĂ AI BANI), și nu se iau în considerare contribuțiile în natură. Trebuie să obții un punctaj minim de 50 de puncte iar pentru maxim ar trebui să ai punctul de lucru în mediul rural, să ai activitate în industria prelucrătoare (20 pct), cercetare-dezvoltare (17 pct), învățământ – sănătate (14 pct), alte activități (5 puncte). Deci dacă afacerea ta nu este încadrată în domeniile de mai sus, ai pierdut automat 15 pct. În plus, un impediment pentru o afacere aflată la început este numărul locurilor de muncă. Se punctează câți angajați ai deja și câți ai putea angaja. Cu cât mai mulți, cu atât capeți puncte mai multe. Nu vreau să intru în alte detalii, programul și condițiile pot fi citite și descărcate de aici  vroiam doar să subliniez cum este doar o iluzie că poți porni ceva de la zero fără bani în ziua de astăzi sau că afacerile pot fi finanțate de cineva (persoana fizică, juridică, fonduri guvernamentale sau structurale) fără să ai tu vreun ban.

Un alt eveniment pe care l-am ratat a fost la sfârșitul lunii septemebrie 2013. Romanian Business Accelerator a organizat prima ediție a evenimentului Sturt-ups Marathon, cu premiul cel mare în valoare de 10.000 de euro. S-au înscris circa 500 de oameni, au fost selectați 50 de tineri într-un pitching elevator de 3 minute, eu nu m-am numărat printre ei (fie din cauza vârstei fie ideea mea nu a fost pe plac), însă deși au fost anunțate mai multe premii, s-a acordat doar unul, pe motiv că ceilalți nu au convins. Iar câștigătorul a fost nimeni altul decât cântărețul Florin Grozea!

Am ratat apoi înscrierile și susținerile celor de la Fundația Post-Privatizare, deoarece am aflat prea târziu de ele. Am participat însă la conferințele lor pentru Antreprenoriat 2.0 Women și am beneficiat și de 3 zile de mentorat alături de alte 20-25 de fete, ceea ce mi-a mai redat încrederea în ideea mea de business, pentru că discutată și analizată pare viabilă, lumea mă încurajează s-o demarez. Am auzit de câteva zeci de ori în ultima perioadă că pasiunea poate mișca lucrurile, că perseverența dă rezultate, că o idee nu stă în banii pe care-i deții ci în voința de a porni lucrurile. Dacă voi reuși să mișc munții cu voința vă voi anunța, până atunci poate sunt eu într-un fel de blocaj ce ține de bani și nu pot merge mai departe…

Oricum, Fundația Post Privatizare (FPT) a organizat cursuri/finanțări în mai multe zone ale țării iar suma acordată nu a fost parcă mai mare de 3.000 de euro. Buni și ăia dacă i-aș fi câștigat dar așa se întâmplă când nu ești suficient de informat.

Ar mai fi de meționat și Incubatorul de afaceri (Mincubator) al celor de la mediafax Group, lansat cu mare vâlvă, care promite lucruri atractive – sediu, public, rețea, capital, soluții – contra unui procent minoritar, la care am fost la discuții dar cu care nu am mers mai departe. De altfel, sunt curioasă să aflu măcar o afacere finanțată, demarată de ei.

Recent am aflat de evenimentul celor de la Impact Hub Bucharest și Business Models Inc., care organizează între 25 martie și 23 mai, la București, a doua ediție a acceleratorului dedicat afacerilor cu impact, “60 Days Challenge“. Acceleratorul se adresează celor care au o idee sau o afacere la început și îi ghidează pe parcursul celor 60 de zile pentru a dezvolta un model viabil ce va fi și testat în piață cu potențialii clienți. Totul bine și frumos dacă ai avea între 350 de euro (ca student) și 750 de euro ca să participi la el.

Îmi plac și activitățile/proiectele Romanian Business Leaders, una din cele mai puternice fundații care reunește peste 300 de antreprenori de top, dar care mentorează (pe lângă activitățile de lobby pe care le face pe lângă Guvern) doar afacerile cu un rulaj de peste 100.000 de euro și care organizează și Ateliere de Antreprenoriat, contra sumei de 220 lei/atelierul (temele sunt extrem de interesante și de utile unui viitor antreprenor).

Maastricht School of Management  organizează pe 14 martie prima sesiune de pitchuri pentru antreprenori cu idei foarte bune și anunță că le și finanțează cu sume între 10.000 de euro – 30.000 de euro dacă le și place ce aud, însă pentru mine nu este o oportunitate deoarece prezentările se fac și se țin în engleză, iar eu nu stăpânesc foarte bine această limbă. Pe lângă bani, ei vor oferi și coaching/mentoring/training la MsM.

Am frecventat și voi frecventa evenimentele de business-marketing ale revistei BIZ și cele organizate de Wall-Street. Probabil mai sunt  și altele pe piață dar eu cu acestea am rezonat și am aflat mereu lucruri noi și interesante.

Mă încântă foarte tare ideea să învăț despre antreprenoriat, sunt convinsă că  informațiile acumulate mă vor ajuta să realizez mai ușor ceea ce mi-am propus, însă aș vrea să pot spune că și fără bani poți demara o afacere dacă găsești investitorul potrivit. Cunosc teoria și până acum am întâlnit investitorii care m-au ascultat cu interes dar nu aveau banii, investitorii care aveau banii dar nu erau interesați de domeniul meu și pe cei care erau interesați dar suma necesară li se părea prea mare. Aș vrea să cred în continuare în zicala: ”Îndeplinirea visurilor depinde numai de tine!”

Alte programe la care se poate participa/învăța dar la care trebuie să ai BANII să participi sau BANII să fii pornit deja business-ul mai sunt, din ce cunosc eu:

–         https://www.eventbrite.com/e/cook-your-startup-bucharest-tickets-10316337443

–         http://www.ventureconnect.ro/ (nu costă înscrierea însă finanțările s-au acordat celor cu business deja demarat)

–         http://akcees.com/

Despre cele 100 de acceleratoare de afaceri active în Europa puteți citi aici.

5 Comments

 • avatar

  Aceeasi intrebare mi-am pus-o si eu? Cum zic unii ca au reusit sa faca afaceri de succes de la zero, doar cu 100 euro sau ceva de genul asta.
  Eu am inceput sa demarez afacerea cu bani proprii, suma investita oricum este mai mare decat cea planificata initial. Acum caut si eu variante de a o dezvolta si nu prea ma incadrez la nici un program.
  Cred ca va apare soarele si pe strada ta (chiar si pe a mea). Am citit undeva ( si dupa asta ma ghdez si eu) : “Intotdeauna este prea devereme sa renunti”

 • avatar

  Anul acesta se fac sase ani de cand m-am lovit de aceleasi probleme, dar nu le-as fi putut scrie atat de bine… Nu e nici un blocaj personal, se numeste sistem fiscal si le e greu tuturor. In loc de cursuri, s-ar putea sa iti prinda mai bine cartea pe care mi-am luat-o si eu recent “Startup de 100$, e mai ieftina. Dar regula ca trebuie sa ai bani sau o sustinere ca sa demarezi ceva e veche de cand lumea. In plus, garantia reusitei chiar si avand bani e mica, in sistemul fiscal in care traim. Nu in conditiile in care tu nu ai nici bani de chirie sau de curent. Poate mai vorbim pe tema asta. Eu ti-as recomanda autonomia ca PFA, dar nu poti avea angajati.

 • avatar

  Oana, din nefericire, în societatea noastră totul costă, inclusiv consultanța. Eu am trecut prin multe dintre etapele prin care ai trecut și tu și singurul sfat pe care îl am este următorul: ai răbdare și aprofundează. Legat de sisteme minune de finanțare, îți pot confirma că Mincubatorul nu a făcut nimic (cel puțin nu vizibil), am fost și eu la întâlniri peste întâlniri, mai nou a plecat și Cosmin către alte zări (tocmai.ro), deci nu creditez programul cu nicio perspectivă. S-ar putea să fi avut alt scop decât cel evident, nu știu, nu mă mai interesează.
  Pot să îți spun despre Programul pentru Tineri însă. După Mincubator, discuții avansate cu investitori privați etc etc, eram gata să renunț, să mă reîntorc în câmpul muncii și așa mai departe, însă mi-a atras atenția programul ăsta. După mult timp petrecut studiind diferite documente oficiale am trecut la discuții cu oameni care au trecut prin el, fapt care s-a tradus prin what if-ul antreprenorial. Am apelat la un consultant(care este plătit abia în momentul în care primești banii, dacă îi primești, dacă nu, nu), am făcut firmă/proiect/etc și acum aștept. Nu știu dacă se va termina cu bine, dar am ținut neapărat să încerc pe pielea mea.
  L-am readus în discuție din două motive: aportul tău la finanțare este undeva în jur de 4000 euro, dar îți poți plăti prin buget salariul pe timp de un an și se compensează oarecum, plus mare parte din sumă se întoarce în firmă (TVA rambursabil, o dobândă care se blochează pentru o perioadă și o garanție care se returnează în circa 2 luni). Mai multe detalii voi da pe parcurs pe blogul meu, dacă te interesează. Dar cel mai important, al doilea aspect, începând din primăvara 2015, nu mai există limită de vârstă pentru înființare SRL-D și obținerea finanțării. Te sfătuiesc să mai dai o șansă tuturor variantelor.
  Eu merg pe ideea că la un moment dat sau altul se rezolva toate. Nici nu îți dai seama când o apuci pe drumul cel bun, dar la capăt trebuie să fie bine.
  Plus, ai putea aplica pe o rețea de crowdfunding ca să atragi investitori români care caută acolo proiecte. Dar m-am lungit. Mult succes și dacă te pot ajuta cu ceva (ce ține de experiența personală), te aștept oricând cu un mail!

 • avatar

  Multumesc Laura. Iti voi scrie negresit, orice sfat, orice experienta este binevenita. Poate reusim sa ne si vedem/cunoastem, daca nu ai nimic impotriva.

 • avatar

  Desigur. Mă bucur de fiecare dată când aflu că nu sunt singură în lupta pentru antreprenoriat. Să fiu sinceră, îmi pare rău că trebuie să fie luptă, dar compania mă bucură!

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!