X
Va recomand sa cititi si..
Ganduri de la casa

Sunt atât de încântată de statul la casă și la ”țară” încât nu pot să aștept până se adună alte impresii. Nu am încă un colț de rai în grădină (de fapt nu am încă gard, tere...

Experiente personale. De ce antreprenoriat la feminin

 

by Oana Grecea

Pentru că în domeniul investițiilor, femeile stau în umbra bărbaților. Pentru că și dacă au curajul să devină antreprenoare, de multe ori nu au timpul. Niciun bărbat nu poate naște pentru ele sau nu poate alina un copil așa cum o face o mamă. Prin urmare, pentru că lucrurile sunt valabile în mai multe țări din Europa, au existat fonduri europene pentru încurajarea antreprenoriatului feminin.

Am avut norocul să particip la una din seriile de Antreprenoriat la feminin organizate de European Project Consulting, în parteneriat cu Association Groupe ESSEC Paris, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București și Asociația pentru Dezvoltarea antreprenoriatului Feminin.

DSC05111_resize

Ce am învățat, voi povesti în rândurile de mai jos. Întâi de asta, un preambul: cursurile propuse au la bază modelul de antreprenoriat feminin dezvoltat în Franța de Association Groupe ESSEC Paris. Franțuzoaicele, deși trăiesc într-o țară mai avansată față de România și-au câștigat drepturile mult mai târziu. Dacă româncele au votat prima dată în 1938, franțuzoaicele au făcut-o abia în 1944. În Franta Constituția țării prevede deja de 12 ani principiul egalitătii accesului pentru femei la mandate electorale și responsabilități profesionale, dar în 2012 procentul acestora era de doar 18%, iar diferența de salarii față de un bărbat, pentru același post, este de minus 25% pentru femei, iar pensiile le au mai mici cu peste 50%. Ca amuzament, abia în februarie 2013 femeile din Franța au avut voie legal să poarte pantaloni, pentru că abia atunci a fost abrogată o lege din 1799 care le interzicea acest lucru. Deci și la ei era nevoie de un astfel de curs, la fel ca la noi.

Despre antreprenoriatul la feminin – cursul din România

Dacă la francezi femeile au trebuit să plătească pentru a participa la acest curs 7.000 de euro, în România nu am plătit nimic. Ba am învățat chiar o mulțime de lucruri, foarte aplicate, iar vorba bună despre curs a circulat repede. Cum nimic nu e întâmplător în viață, eu am aflat de curs la un atelier de pâine cu maia (http://www.atelierdepaine.ro/), organizat de Corina Munteanu, care absolvise modulul. La scurt timp după ce am aflat, se făceau înscrieri și am prins chiar ultima serie, pentru că era al cincilea an al proiectului și ultimul.

A fost prima oară când am înțeles importanța comunicării. Aveam în cap o idee de afacere/proiect, despre care nu vorbeam decât pe șoptite, pentru că mi-era frică să nu mi se fure ideea. La curs am învățat că să spui în gura mare ideea ta nu poate fi decât benefic pentru că nu știi niciodată de unde sare iepurele. Nu gândim la fel iar ideea și implementarea unui proiect nu poate fi copiată decât la mult timp, și doar dacă își dovedește viabilitatea. Cursul a fost și mai de folos celor ca mine care au venit în cap cu o idee de afacere: site de rețete video, de scurtă durată, cu posibilitatea cumpărării kitului de produse (pentru a nu mai alerga în zece magazine sau raioane după ingrediente). Deci video și ecommerce, două domenii de viitor, ăsta a fost planul meu. În câteva luni îl voi pune pe picioare.

A vorbi despre planul tău la un astfel de curs, cu oameni care fac antreprenoriat, a însemnat a scoate la iveală detalii și aspecte pe care nu le aveai în vedere, începător fiind.

Planul de afaceri, deși există zeci de modele de urmat pe internet a căpătat altă formă și însemnătate sub ghidajul unui trainer de specialitate. Tot noi l-am lucrat acasă însă punctele pe care trebuie să le atingem și cum putem face asta, am învățat acolo. Cum spuneam, până la curs m-am uitat pe modele ca mâța în calendar pentru că unele lucruri mă depășeau până să-mi fie explicate. Ajutor tot am avut nevoie pe partea de cifre pentru că atunci când nu te poți susține după câteva luni de la începerea afacerii trebuie să reduci cheltuielile și să ții cont de asta când o demarezi. Știu că par lucruri logice, dar puse pe hârtie, concret, cu detalii în ce investești și din ce vin banii, aspectele par mult mai serioase.

Mi-a plăcut până și cursul de motivație personală, pentru că am reținut că fără obiective nu poți merge mai departe, iar eu mi-am fixat ca obiectiv să găsesc un investitor până la 1 decembrie, și sunt pe cale să-l găsesc. Sub ”presiunea” acestui termen (pus de mine, nu de altcineva), am avut o mulțime de întâlniri, toate benefice, pentru că de la fiecare afli câte o opinie.

Elevator pitch, un termen pe care nu-l cunoșteam, m-a învățat să fiu concisă și să pot prezenta, în 30 de secunde, ideea mea de afacere unui potențial investitor. E ca și cum te-ai întâlni la lift cu un mare afacerist pe care ai dori să-l ai partener dar până urcați la etajul dorit trebuie să-ți spui ideea și să-l și convingi să te cheme la discuții. La curs am făcut genul ăsta de exerciții și a fost foarte util. Am aflat că în SUA sunt și competiții care se finanțează denumite astfel.

Despre pasiunea pentru ceea ce faci, care este motorul unui business de succes ne-au vorbit toți trainerii și spun sincer că parcă prind aripi când vorbesc de proiect, de ceea ce vreau să fac cu drag și care să însemne măcar libertatea mea față de un angajator. Vreau să muncesc dar să fiu stăpână pe timpul meu!

Încă un lucru important aflat la cursuri: poți lua fonduri europene dacă ai un proiect bine gândit și adaptat schemei căreia te adresezi. Nu cred că pot face asta fără un consultant, dar orice antreprenor bine informat (să știi unde să aplici și ce criterii trebuie să îndeplinești) poate spera și aplica (din 2014 să vedem ce fonduri se pun la dispoziție) la o alocare nerabursabilă de bani.

Dacă ești informat poți face o mulțime de chestii, îți pot veni o grămadă de idei și cursul de antreprenoriat la feminin, deși m-a făcut de multe ori să mă îndoiesc, mi-a dat șansa să gândesc, să găsesc soluții, să capăt curaj.

Au fost opt module de formare pe diverse teme: motivație și profil personal; strategia companiei (elaborare și implementare); marketing (studii de piață), plan de afacere, modele de afacere, comunicare și legislație. Cursul s-a adresat femeilor (în număr de 1.143) de pe piața muncii din regiunile Nord-Est, Sud-Muntenia și București-Ilfov.

Câteva povești de succes

Cum eu am terminat în ultima serie, colegele mele acum demarează afacerile lor. Dar am aflat din seriile trecute de câteva businessuri puse pe picioare în urma cursului sau de fete care și-au relansat afacerea cu ideile primite/însușite la curs.

Pe doamna Corina Munteanu, care organizează Ateliere de Pâine cu Maia, am pomenit-o mai sus. Ea este acum pe cale să-și deschisă o brutărie artizanală iar cursul a ajutat-o să-și facă planul de afaceri, să-și fixexe ideile și să capete curaj. Unde mai pui că este și mama a 3 copii.

Ateliere de paine_resize

Una din ele – Tie Me Up, brand premium de accesorii de păr, afacere lansată în 2012 urmează deja să exporte produsele pe câteva piețe internaționale. Businessul a fost fondat de Dana Jeba și are mare succes.

TieMeUp_resize

O altă colegă, Alina Caciur a pătruns cu businessul (deși crește și doi copii de vârste mici) într-o nișă a bărbaților dar a reușit: un magazin de vinuri premium ECCE Vinum , un punct de referinţă în trendul pieţei de consum a vinurilor cu cele mai avizate recomandari. Pariul ei: să îmbine utilitatea susţinerii unei educaţii a consumului de vin, cu succesul în afaceri – a dus la deschiderea (în curând) a celui de-al doilea magazin.

ECCE Vinium_resize

Dana Andreea Petri și-a relansat salonul de remodelare corporală din sectorul 6 – XS Remodelling în urma sfaturilor venite de la doi din trainerii cursului: Ilie Drăgan și Cristi Dinu. A investit 10.000 de euro, are trei angajați și deși este inginer la origine pasiunea a dus-o către această activitate care îi aduce satisfacții și bani.

XS Remodelling_resize

Pe scurt, dacă ai o pasiune și o asezonezi cu muncă, informație și idei noi ai toate șansele să faci și bani. Curând urmează un concurs de proiecte, unde se finanțează afacerile bune cu sume între 1.000 – 10.000 de euro. Mă voi înscrie și vreau să căștig. Țineți-mi pumnii!

Mulțumesc încă odată organizatorilor cursului Antreprenoriat la Feminin – http://www.antreprenoriatfeminin.ro/

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!